ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ohlédnutí za MS juniorů

Mistrovství světa juniorů skončilo v italském Bolzanu zhruba před týdnem. Patří to sice již minulosti, ale výsledky na MSJ dosažené byly velice úspěšné. A tak nezaškodí, když se k nim ještě vrátíme v hodnotící zprávě.

Letošní mistrovství světa juniorů skončilo v sobotu 27. května 2006 finálovými soutěžemi jednotlivců. Všechny výsledky již byly zveřejněny na internetových stránkách. Kuželkářská veřejnost je tak již informována, že se nám na mistrovství vedlo velice dobře, dosáhli jsme celé řady vynikajících výsledků, o čemž svědčí i druhé místo v soutěži národů. Od zavedení tohoto typu hodnocení úspěšnosti zúčastněných států jsme ještě nikdy nedosáhli na stupně vítězů. Jediné, co nás může tak trochu mrzet je, že nám chybí ta pověstná třešnička na dortu v podobě zlaté medaile. A přitom k ní bylo tak blízko.

Organizace

Pojďme se nyní podívat na XIII. MSJ i z jiných pohledů, které zatím nedostaly na internetu prostor. A začněme u organizace mistrovství světa. Před rokem jsme tuto soutěž pořádali u nás. V Itálii se k úrovni MSJ v Náchodě ani zdaleka nepřiblížili. Kuželna byla malá, asi tak pro 300 diváků. Organizace navíc dosti vázla. Jediné snad, co fungovalo bez problémů, bylo představování hráčů a vyhlašování předběžných výsledků po skončení jejich startu. Slavnostní vyhlašování výsledků, spojené s předáváním medailí, bylo vždy očekáváno s otázkou, co se zase nepovede. Jednou hráči nastupovali ke stupňům vítězů bez zvukového doprovodu, jindy zase od stupňů odcházeli za zvuku státní hymny (místo pochodu). Asi vrcholem bylo, když Rakušanovi L.Huberovi, který vyhrál kombinaci jednotlivců, začali hrát při vztyčování vlajek německou hymnu.

Technické vybavení

Technické vybavení kuželny, tj. dráhy a hrací materiál, dodala firma FUNK – kuželky měly nový tvar a byly opatřeny kuličkou. Trochu nás překvapilo, že v současné době nebyla použita desková konstrukce drah. I když k technickému vybavení kuželny mohly zaznít kritické hlasy, podstatné je, že všichni účastníci měli stejné podmínky. Navíc celé vybavení kuželny zkontrolovala technická komise MSJ a uznala dráhy způsobilé pro uznávání světových rekordů.

Automatické stavěče fungovaly celkem dobře. Někdy docházelo k zamotání kuželek. To se občas stane na každé kuželně. Tady byl problém v tom, že věkový průměr technického dozoru již dávno překročil důchodovou hranici věku. A tak se občas stalo, že když došlo k přerušení hry z důvodu zamotání kuželek, mohl si člověk pomalu odejít na kafe, než technický dozor závadu odstranil. Pokud se tak stalo v okamžiku, kdy se hráči dařila hra, bylo to velmi nepříjemné. Mezi výtky k technickému vybavení kuželny je třeba připojit také chybějící zobrazovací panel, který by uváděl průběžný mezisoučet obou hráčů v soutěži dvojic, resp. průběžný výkon v kombinaci při finále jednotlivců. Tyto údaje si museli diváci počítat sami.

Přes tyto výhrady byla kuželna připravena na dobré úrovni, o čemž svědčí i dosahované výkony. Všechny světové rekordy v juniorské kategorii mají po Bolzanu novou hodnotu. V platnosti zůstal jen jeden jediný rekord z Náchoda, který loni vytvořila S.Blach ve sprintu jednotlivkyň. Také většina našich hráčů si zde vytvořila své osobní maximum a v řadě případů byla posunuta i hranice českého rekordu. K vidění byly kolikrát až neskutečné věci. Tak např. Slovák T.Pašiak dokázal existenčním hodem srazit „čest práci“ (oba sedláky i s králem) – nebyl jediný, komu se to v Bolzanu povedlo, ale on to dokázal v tu pravou chvíli. Obdobný kousek se zase povedl našemu Z.Říhovi, který za stejné situace dorazil jedním hodem obě přední dámy s oběma sedláky a zadním rohem. Pro hráče, kterému se něco takového povedlo, to byl zcela jistě příjemný okamžik. Soupeře však z toho mohl trefit šlak, obzvláště, když on si ve stejnou chvíli (tři hody před koncem disciplíny) otevřel sedmičkou a zůstal mu stát sedlák s králem – a že takovýchto případů byla celá řada (naše hráčky si tuto figuru v soutěži družstev snad zamluvily dopředu).

Soutěž družstev juniorek

Opusťme obecnou rovinu a pojďme se nyní soustředit na vystoupení našich hráčů v jednotlivých soutěžích. Soutěže MSJ zahajovaly v pondělí juniorky svojí soutěží družstev. Za nás soutěž otevírala starší ze sourozeneckého dua „W“. Na Daně bylo znát, že si uvědomuje svoji zodpovědnost. Přemíra snahy ji však svazovala ruce. První dráha se jí nepovedla, ale po druhé dráze se naopak zdálo, že krize je zažehnána a vše je na dobré cestě. Bohužel tak tomu nebylo. Výkon 121 na poslední dráze jen dokládá, že Dana svoji roli přes velkou snahu nezvládla. Obdobně se vedlo i její mladší sestře. Hanka měla první tři dráhy přes 140. Obecně se o ní ví, že začátek má slabší a v závěru se dokáže vybičovat k velkému finiši. V Bolzanu tomu tak nebylo. I ona končila svůj start s náhozem pod 130.

Třetí naší hráčkou byla A.Cvejnová. První dráha přes 150 byla dobrým začátkem, pak však se ani ona nevyvarovala dráze pod 130. Druhou půlku měla již vyrovnanou kolem 140 a celkovým náhozem 553 se stala nejslabší naší hráčkou. Po ní přišla na řadu L.Vaverková, která se naopak stala nejlepší naší hráčkou. Přes výkon 603 se však ani ona nevyvarovala slabších okamžiků. Příjemným překvapením bylo vystoupení V.Šebkové, která teprve jako druhá z našich hráček neměla žádnou ze svých drah pod 130. I díky tomu si Vendulka svým náhozem 590 vytvořila své osobní maximum. Sympatický byl u ní i její herní projev. Úsměvem v každém okamžiku si dokázala získat přízeň publika.

Poslední hráčkou byla V.Šebestová. Když šla na dráhy, ztráceli jsme na bronz 25 kuželek a před šestými Rumunkami jsme měli náskok 7 kuželek. Naše druhá Vendulka začala dobře. Ztráta na medaili se sice příliš neměnila, ale zato narůstal náš odstup od Rumunek. Vše podstatné se odehrálo na poslední dráze. Před ní jsme měli od Rumunek náskok 25 kuželek. Plné se Vendulce nepovedly a dovolila Rumunce Vaidahazan, aby se k nám přiblížila na rozdíl 9 bodů. Dorážku z říše snů načala Rumunka hodovou devítkou. V té době sváděly boj o bronzové medaile Chorvatky s Maďarkami. Chorvatka Liovič na dráze č. 5 potřebovala posledním hodem srazit na bronz dvě kuželky ze čtyř. Svůj cíl splnila a celá chorvatská výprava začala slavit zisk medaile. Nikdo (s výjimkou nás a Rumunska) nevěnoval pozornost, co se děje v druhé polovině kuželny, která byla oddělena řadou sloupů. V okamžiku, kdy Chorvatka ukončila svůj start, předvedla Rumunka další hodovou devítku a do konce startu jí scházely tři hody. Na bronz potřebovala jít přes kopec. Otevřela si pětkou, když jí zbyli oba sedláci s králem a pravou přední dámou. Složitou existenci vyřešila a svůj start zakončila k velké radosti rumunské výpravy šestkou. Jen na doplnění: Chorvatka Liovič měla poslední dráhu 122, Rumunka Vaidahazan 192! Šesté místo našich děvčat i přes nový rekord ČR 3431 bylo i samotnými hráčkami vnímáno jako zklamání.

Soutež družstev juniorů

Druhý hrací den byla na pořadu stejná soutěž juniorů. Trochu jsme se strachovali, zda výsledek děvčat se nepodepíše negativně na hře kluků. Naše obavy se však od samého začátku ukázaly jako liché. Soutěž za nás rozehrál P.Mika a hned na úvod posunul rekord ČR na hodnotu 641. Po něm přišel na řadu V.Bělíček, který se do reprezentačního kádru dostal až na poslední chvíli. Vlasta ještě loni byl dorostencem a zde měl svoji premiéru na MS. Svého úkolu se nezalekl a předvedl solidní výkon 612. Na třetím místě sestavy nastoupil A.Staněk, kterému se však hra od samého začátku nedařila a tak ho v půlce trenér vystřídal. Za Aleše odehrál druhou půlku Z.Říha. Zdeněk měl dobrý vstup, pak však trochu povolil. Přesto svým výkonem 299 v tak složité situaci dokázal udržet naše naděje při životě.

Čtvrtá pozice v družstvu patřila druhému Zdeňkovi – Dvořákovi. Začátek měl dobrý. Po první dráze 166 si vybral v druhé dorážce (jen 45) slabší okamžik. Další, třetí dráhu měl naopak nejlepší – 178 – a na poslední třicítku opět zvolnil. Přesto jsme se na konci jeho startu mohli těšit z nového rekordu ČR: 644. Nejvíce nadějí jsme vkládali do J.Kotyzy. A Honza nás nezklamal. Do tempa se dostával trochu pomalu. První dráha 97+52 a druhá 102+51. Pak se však dostal do tempa a na konci z toho bylo 632 poražených kuželek. Po pěti hráčích jsme figurovali na velmi pěkném druhém místě. Před poslední osmičkou jsme na vedoucí Němce, kteří již měli odehráno, ztráceli 642 kuželek. Pokud jsme chtěli získat zlato, musel by poslední O.Sobčák zahrát na hranici nově ustaveného rekordu ČR. S tím jsme moc nepočítali. Každý naopak očekával velmi nervózní boj o stříbrné a bronzové medaile. Šest kuželek za námi byli Slovinci a 17 kuželek jsme měli k dobru na překvapení soutěže: Slováky. Nervozita byla znát na všech hráčích.

První dráhu měl Ondra (díky mohutnému závěru) shodnou se Slovákem T.Pašiakem a na Slovince přidal dalších 10 kuželek. Na druhé dráze se Ondrovi hra nedařila – plné jen 84 (Slovák 107). Přesto zásluhou dorážky uhájil před Slovákem 2 kuželky náskoku. Slovinec ubral z našeho náskoku 10 kuželek. Ani třetí dráha se Ondrovi nepovedla. Existenčním hodem netrefil jednoduchou figuru: krále s levou zadní dámou, a prohrál díky tomu se Slovákem další 4 kuželky, naopak na Slovince získal 3 kuželky. Před poslední třicítkou jsme na Slováky ztráceli 2 kuželky a před Slovinci jsme drželi náskok 9 kuželek. Plné měl Ondra z ostře sledované trojice nejslabší: 89, naopak nejlépe si v tu chvíli vedl Slovinec: 102. Vše tedy měla rozhodnout závěrečná dorážka. Nejlepší nervy k naší velké radosti prokázal Ondra. Přestože jeho celkový výkon 594 nepatřil na MS k žádným mimořádným výkonům, pro nás přinesl zisk stříbrných medailí v novém rekordu ČR, který má po Bolzanu hodnotu 3691.

Soutěž dvojic juniorek

Menší organizační zmatky nastaly u nás před soutěží dvojic juniorek. Díky tomu nastupovaly hráčky ke startu v jiném pořadí, než jaké zamýšlel trenér. Děvčata se s tím však dokázala vyrovnat. První naší dvojicí byly L.Tomášková a V.Šebestová. Obě předvedly solidní, vyrovnaný výkon a s celkovým náhozem 1196 se dlouho držely na medailových pozicích. Menší zklamání si asi prožila Lenka, když svým posledním hodem v soutěži, který hrála do plného postavení kuželek, srazila jen 3 kuželky. Zásluhou toho byl její celkový výkon „jen“ 599 – kýžená šestistovka jí opět unikla.

Po nich nasadily do hry svá esa Němci a Slovinci. Zadařilo se hlavně Němkám, které se novým světovým rekordem 1268 posunuly do čela soutěže. Slovinky za starým rekordem zaostaly jen o 1 kuželku, i tak si pro sebe suverénním způsobem zarezervovaly druhé místo. Druhou naší dvojicí byla V.Šebková s H.Wiedermannovou. Opět se ukázalo, že mistrovství nezastihlo Hanku v nejlepší formě. Naopak Vendulka se mohla pochlubit dalším výborným výkonem 599, díky čemuž si vybojovala účast v sobotním finále jednotlivkyň.

Naše poslední želízko – L.Vaverková a D.Wiedermannová – nastupovalo ke startu v úplně poslední osmičce. Mělo to svoji výhodu, věděly přesně, kolik potřebují zahrát na medaili – u někoho naopak tato informace dokáže pěkně zacvičit s nervovou soustavou. Naštěstí se naše hráčky svého úkolu nezalekly a od začátku si šly cílevědomě pro medaili. Lepší začátek měla Dana, pak však taktovku převzala Lucka a Dana jí úspěšně sekundovala. V samém závěru to nevypadalo v jednu chvíli dobře, ale Lucka zabojovala a po posledním hodu mohl opět vytrysknout gejzír naší radosti v plné míře. Děvčata vybojovala bronzové medaile v novém rekordu ČR 1225.

Soutež dvojic juniorů

Také ze čtvrteční soutěže dvojic juniorů jsme chtěli vytěžit nějakou medaili. Naší první dvojicí byli V.Bělíček a Z.Říha. Poděkování za předvedený výkon zaslouží především Vlasta, který náhozem 647 posunul hranici rekordu ČR opět o něco výše. Navíc v součtu výkonů z družstev a dvojic se stal posledním postupujícím do sobotního finále jednotlivců. Kdo by to před MS od něho očekával? Naopak více jsme zcela jistě čekali od dvojice P.Mika a O.Sobčák, která nastupovala ke hře uprostřed startovního pole. Sice i oni překonali náhozem 1220 tři roky starý rekord ČR, ale v podmínkách letošního MS jsme od nich čekali jistě vyšší výkony.

V předposlední rundě přišli na řadu naši favorité: Z.Dvořák a J.Kotyza. Na sousední dráhy nastoupili Chorvati I.Šarkezi a M.Bulka. Od začátku bylo zřejmé, že se zde strhne velký souboj o medaile. Oba naši kluci začali fantasticky 175 a 162. Druhá a třetí dráha je zastihla v menším útlumu. Na poslední dráze se však vzchopili k mohutnému finiši, kterým své soupeře převálcovali – Zdeněk 99+62, Honza 113+90; celkem 639 + 656 = 1295. V tu chvíli to byl nový světový rekord a suverénní vedení v soutěži.

Bohužel v poslední rundě přišli na řadu Rakušané L.Huber a P.Vsetecka. Tahounem dvojice byl Huber, se kterým Vsetecka úspěšně držel tempo. A byl to právě Vsetecka, kdo v závěru zajistil pro Rakušany mistrovský titul, když se mu 4 hody před koncem povedla hodová devítka. Pro nás menší zklamání, ale současně obrovská radost z další stříbrné medaile.

Souteže smíšených tandemů a sprint jednotlivců

Páteční program byl na MS vyhrazen soutěžím smíšených tandemů a sprintu jednotlivců. V tandemech jsme měli jedno želízko v ohni a ve sprintech tři děvčata a tři kluky. Atmosféra v kolektivu byla skvělá a když k tomu připočteme, že v posledních letech jsme byli schopni z těchto disciplín vyrýžovat nějaký ten drahý kov, věřili jsme v zisk dalších medailí.

Bohužel sítem prvního kole se do dalších bojů dostal pouze O.Sobčák a tandem D.Wiedermannová+Z.Dvořák. Tandem ve druhém kole narazil na Němce, se kterými na první dráze prohrál o třídu, aby jim to na druhé dráze oplatil. O postupujícím rozhodovala náhlá smrt, ve které každý hráč provedl 1 hod. Po první sérii hodů měl blíže k postupu náš tandem, ale nakonec se radovali Němci, kteří vyhráli poměrem 15:14.

Zajímavý průběh měla soutěž juniorek, kde na sebe ve druhém kole narazila Němka B.Schuster a Makedonka A.Nikolovska. Němka měla celou dobu navrch. Přesto odešla poražena. V závěru první dráhy se Makedonce povedla hodová devítka a díky tomu získala první bod. Na druhé dráze Němka již neponechala nic náhodě a stav vyrovnala na 1:1. V rozhozových hodech však opět slavila úspěch Makedonka, která posledním hodem srazila opět všech 9 kuželek.

Vraťme se však k našemu Ondrovi. Bylo na něm od začátku znát, že se chce dostat na stupně vítězů. Jednotlivými koly procházel suverénním způsobem, v osmifinále dokonce vytvořil náhozem 232 světový rekord. Osudné klopýtnutí přišlo až v semifinále, které sehrál s pozdějším vítězem soutěže. Ondra první dráhu zvládl bez problémů, ve druhé části však připustil, aby Francouz vyrovnal stav na 1:1. Rozhozové hody začínal Francouz, Ondra však vždy dokázal dobře odpovědět. Ztrátu koncentrace si Ondra vybral v posledním hodu. K vyrovnání Francouzova náhozu v rozhozu potřeboval srazit 5 kuželek, Ondra bohužel trefil střed (přední roh, král a obě zadní dámy) a byl vyřazen. Jako poražený semifinalista si pro sebe zajistil bronzovou medaili.

Soutěže jednotlivců

Vyvrcholením mistrovství světa byly sobotní soutěže jednotlivců, ve kterých jsme měli hned pět zástupců. V první rundě jsme mohli držet palce V.Šebkové, která si na sobotu nachystala svůj nejlepší výkon 604, díky kterému ve finále i v kombinaci skončila na krásném 12. místě. Kdyby dorážku na druhé dráze nezakončila dvojkou (obě pravé dámy) do plného postavení kuželek, mohla se radovat z ještě lepšího umístění. I tak může být Vendulka se svým účinkováním na MS spokojena. Spolu s ní absolvovala svůj start také Slovinka R.Savič, která hned na úvod finále předvedla nový světový rekord 667.

Druhá runda byla vyhrazena pro nejlepší osmičku z kvalifikace juniorek. Zde nás zastupovala L.Vaverková a bylo nač se dívat dráhy 171+156+171+157 (celkem 655) hovoří jasně za vše. Po zásluze si Lucka vybojovala stříbrnou medaili. Ve finále opět řádila Rumunka Vaidahazan, která na třetí dráze měla plné „jen“ 99 a k tomu 89 dorážky. Naštěstí jí na poslední dráze došel dech.

Soutěž mužů rozehrával z našich V.Bělíček. Do finále nastupoval z posledního místa, ale svým výkonem 615 (11. ve finále) se dokázal posunout na krásné 12. místo v kombinaci. Mezi své úspěchy může Vlasta počítat i skalpy všech tří Němců, kteří ve finále startovali. V poslední rundě celého mistrovství se představila nejlepší osmička juniorů z kvalifikace a mezi nimi J.Kotyza a Z.Dvořák. Většina diváků se asi soustředila na souboj Poláka J.Osiewicze a Rakušana L.Hubera, kteří měli před finále shodný výkon. A opět se bylo nač dívat. My jsme se mohli radovat ze hry obou našich hráčů, i když více radosti nám dělal Honza. Soustředěnou hrou 173+153+168+173 si dokráčel pro bronzovou medaili v novém rekordu ČR 661. V kombinaci skončil také na třetím stupínku, když o pouhou kuželku nechal za sebou Poláka. Ten, přes výhodnou pozici před finále, nakonec odešel s prázdnou.

Závěrem

Hlavně zásluhou umístění našich hráčů v sobotních soutěžích se nám podařilo vyšvihnout se v závěru na druhé místo v hodnocení národů. Tím byl úspěch na XIII. mistrovství světa juniorů potvrzen. V průběhu soutěží měli naši hráči řadu hluchých míst. I když v dorážce patřili k těm nejlepším, zaostávali naopak ve hře do plných a i v dorážce až příliš často chybovali na prostřední kuželku. Přesto vše je třeba si uvědomit, že jiní hráči na tom byli ještě hůře.

Před mistrovstvím světa jsme očekávali nějaké medaile, konečné účtování je však pro nás radostnější, než jsme očekávali. Zásluhu na tom mají především samotní hráči, kterým je třeba k jejich úspěchům pogratulovat a současně jim za jejich vystoupení na MSJ poděkovat. Své poděkování si zaslouží celý realizační tým. Při této příležitosti je však třeba připomenout, že úspěch na letošním mistrovství má své základy v minulosti a proto toto poděkování patří mnohem širšímu kolektivu trenérů a bývalému vedení ČKA.

Mistrovství světa juniorů v italském Bolzanu již patří minulosti. Po zažití všech úspěchů, kterých jsme dosáhli, je třeba se vrátit k pravidelné denní práci a začít připravovat úspěchy na dalších mistrovstvích světa s důrazem na seniorskou kategorii.

WM Post

 
Medailová umístění české reprezentantce
Družstvo juniorů P. Mika, V. Bělíček, A. Staněk, Z. Říha, Z. Dvořák, J. Kotyza, O. Sobčák 2. místo
Dvojice juniorů Z. Dvořák, J. Kotyza 2. místo
Jednotlivkyně juniorky L. Vaverková 2. místo
Dvojice juniorek L. Vaverková, D. Wiedermannová 3. místo
Sprint juniorů O. Sobčák 3. místo
Jednotlivci junioři J. Kotyza 3. místo
Kombinace junioři J. Kotyza 3. místo
Datum: 3. 6. 2006 | Sekce: Reprezentace | Autor: Jiří Jančálek