ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MČR žen 2006 – Valašské Meziříčí

Mistrovství České republiky v kategorii žen se v letošním roce konalo na krásné kuželně a perfektně připravených drahách ve Valašském Meziříčí.

Kvalifikace:

Do sobotní kvalifikace nastoupilo 33 žen, které postoupily z krajských Mistrovství, a obhájkyně titulu Šárka Marková za Slavie Praha. Hned první čtveřice, ve které byla překvapivě nejhorší Eva Budišová (549 kuželek), nasadila laťku hodně vysoko. Zdálo se, že na postup nebude stačit ani 550 kuželek. V ostatních kvalifikačních náhozech již nepředvedly všechny hráčky tak kvalitní a vyrovnané výkony a hranici pro postup do finále tak představoval výkon 541 kuželek Martiny Hrdinové.

Rozdíly mezi celou šestnáctkou postupujících však nebyly příliš velké. Mezi 3. a 15. hráčkou byl rozdíl pouhých 20 kuželek, a proto před nedělním finále bylo vše ještě otevřené. Mírný náskok si vypracovala Eva Klaudová (573 kuželek) před Pavlínou Keprtovou (569 kuželek), následované na třetím místě Naďou Dobešovou (564 kuželek), která po slabším začátku (265 kuželek) předvedla ve druhé polovině svého startu hru, na jakou jsme u ní zvyklí (299 kuželek).

Za překvapení kvalifikace bylo možno označit až 13. místo (548 kuželek) nejlepší hráčky naší první ligy Šárky Markové a také skutečnost, že do finále se neprobojovala pátá nejlepší prvoligová hráčka Michaela Sedláčková (535 kuželek, 21. místo).

Finále:

Z hráček umístěných v kvalifikaci na 5. až 16. místě v nedělním finále pouze Šárka Marková a Michaela Kučerová vylepšily svoje sobotní výkony a využily tak možnost posunout se ve vyrovnané výsledkové listině směrem vzhůru. Výkon Šárky Markové (585 kuželek) byl nakonec nejlepším výkonem celého mistrovství. Bylo tedy jasné, že pokud celá nejlepší čtveřice hráček sobotní kvalifikace překoná 572 kuželek, odehraje se souboj o titul pouze mezi nimi. Zajímavé bylo, že v poslední čtveřici nastoupily hráčky, které se v ligových soutěžích nemohou nikdy potkat v přímém souboji, neboť Eva Klaudová startuje v rakouské lize, Naďa Dobešová hájí barvy německého prvoligového celku, Pavla Keprtová je zástupkyní naší nejvyšší soutěže a Helena Sobčáková hraje v naší druhé nejvyšší soutěži. Hra poslední čtveřice byla skutečným finále a zaplněná kuželna se měla skutečně na co dívat, což dokazuje i to, že výkony celé čtveřice (všechny přes 570 kuželek) patřily mezi 6 nejlepších výkonů celého víkendového mistrovství. Naďa Dobešová stejně jako v sobotu předvedla slabší první šedesátku (267) a teprve potom se nadechla mohutnému závěru (310). Na třetí dráze se proto zdálo, že Pavla Keprtová už sahá po mistrovském titulu. Nejlepší hráčka sobotní kvalifikace Eva Klaudová ale také moc nezaostávala a Helena Sobčáková se dostala znovu do hry o titul vynikající třetí dráhou (165). Před poslední dráhou tedy měla nejlepší výchozí pozici Pavlína Keprtová za ní o 3 kuželky v celkovém součtu (včetně kvalifikace) zaostávala Helena Sobčáková, o dalších 7 kuželek méně měla Naďa Dobešová a o kuželku méně měla Eva Klaudová. Vše tak musela rozhodnout poslední dráha.

Pavla Keprtová se své šance asi trochu zalekla (plné 81) a rázem se po plných do vedení dostala Naďa Dobešová (plné 98) o 2 kuželky před Helenou Sobčákovou (plné 89) a o 3 kuželky před Evou Klaudovou (plné 96). V dorážce však o zisku titulu rozhodla Eva Klaudová, která svým 26. a 27. hodem zahrála dvě hodovky a tím i výbornou dorážku (62 kuželek). Po ní dohrávala sice ještě Pavlína Keprtová (dorážka 61 kuželek) s Naďou Dobešovou (dorážka 53 kuželek) a vše bylo otevřené až do posledních hodů, ale na titul už potřebovaly obě hráčky hodit existencí hodovku, což se žádné z nich nepodařilo, a bylo rozhodnuto. Ještě v polovině dorážky byla ve hře o titul i Helena Sobčáková, ale mírné polevení v závěru (dorážka celkem 45) pro ni znamenalo 5. místo. Zlatou medaili a mistrovský titul si tak mohla do Brna odvézt Eva Klaudová.

Zpravodajskou tečkou za tímto mistrovstvím byla krátká obrazová reportáž, kterou se podařilo zorganizovat a která byla hned v neděli večer zařazena do hlavního sportovního zpravodajského pořadu „Branek, bodů, vteřin“ na ČT1.

Datum: 22. 5. 2006 | Sekce: Mistrovství ČR | Autor: Štěpán Koblížek