ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

22. kolo ligových soutěží

Další ročník ligových kuželkářských soutěží máme za sebou. Všechna tři vedoucí družstva 1.ligy mužů vyhrála, všechna družstva bojující o záchranu prohrála. Vyhrála i obě družstva bojující o titul v 1.lize žen a tak se v tabulkách po posledním kole v podstatě nic nezměnilo.

Takto napsáno to vypadá velmi jednoduše. Ve skutečnosti téměř všechna rozhodující utkání byla dramaty až do konce. Nezbývá, než pogratulovat oběma staronovým mistrům. Slavia získala už jedenáctý titul v řadě. Gratuluji k úspěchu i ostatním medailistům. Těm družstvům, která prvoligové soutěže opouští přeji, aby to nebylo na dlouho.

FotkaVýborné a dramatické utkání, s výsledkem zajišťujícím hostujícímu družstvu titul, mezi zachraňujícím se domácím družstvem a Náchodem, se hrálo v Zábřehu. Náchod zde byl nejlepší ze všech hostujících družstev a zaostal pouhé dvě kuželky za zde dosaženým sezónním maximem. Výkon domácích je v sezónní zábřežské tabulce třetí. Třetí a nejlepší z domácích hráčů je v obdobné tabulce jednotlivců Martin Sitta. Hned za ním je Radek Holakovský. Mezi dvanáctou a patnáctou příčkou jsou srovnáni další čtyři hráči tohoto utkání, Martin Kovář, Michal Jirouš, Jiří Flídr a Pavel Hrdlička. Michalu Jiroušovi ale tento výkon nestačil k obhájení vedoucí pozice v celkové tabulce jednotlivců.

Skvělé a velmi dramatické utkání se hrálo na Moravské Slavii. Slavoji šlo o titul mistra ČR v případě zaváhání Náchoda. Příliš šancí se mu před utkáním nedávalo. Prozatím nejhorší domácí výkon Moravské Slavie byl totiž lepší než doposud nejlepší výkon hostí (Náchoda). Tuto tradici „porušili“ nejenom hráči Slavoje výhrou, když se zařadili na páté místo zdejšího žebříčku mezi výkony domácího družstva, ale i domácí hráči. Jejich výkon byl domácím minimem o čtyři kuželky nižším než zdejší výkon Náchoda. Skvělých 635 Zdeňka Gartuse je až dvanáctým výkonem v Brně na Vojtové, ale i to stačilo, aby se Zdeněk Gartus na poslední chvíli stal nejlepším hráčem ligy.

Česká Třebová, pokud chtěla bronzové medaile, musela ve Vyškově vyhrát. Podařilo se jí to až v hodině dvanácté, když celý zápas poměrně výrazně prohrávala a ještě před poslední třicítkou o 17 kuželek. Teprve 106 do plných Jiřího Hetycha na poslední dráze a dvě hodovky 118. a 119. hodem Miloslava Hýbla rozhodly o bronzu.

Tábor útočil na bronzové medaile z pátého místa a Česká Třebová a Moravská Slavia ho udržovala v napětí až do poslední chvíle. Na medaile to zatím nevyšlo, i tak může být v Táboře po první prvoligové sezóně naprostá spokojenost. Dačice se neukázaly pro domácí družstvo jako nebezpečný soupeř. Rozdíl v kuželkách neustále narůstal, až teprve v závěru ho Milan Blecha a Jiří Němec trochu zkorigovali.

Přerov ještě neměl záchranu jistou, i když z ohrožené čtveřice k ní měl nejblíže, a Luhačovicím už v podstatě o nic nešlo. To se asi projevilo na klidu ve hře. Hned v úvodu výborní, František Svoboda (osmý v Přerově) a Jiří Kudláček, vytvořili hostům náskok a ten už družstvo udržovalo až do konce. Přerov předvedl svůj nejslabší domácí výkon.

Olomouc jela do Opavy dokončit svou záchranářskou misi. Ovšem něco jiného je chtít a něco jiného je poručit nervozitou svázanému tělu. Olomouc nakonec předvedla v Opavě jeden z nejslabších výkonů na této kuželně a Opava, které už o nic nešlo, neměla s výhrou žádné problémy. Když už jsem u toho, to se asi ještě nestalo, aby devět družstev z dvanácti v posledním kole bojovalo buď o medaile a nebo o záchranu.

FotkaKdyby Slavia vyhrála v posledním kole tím nejmenším možným rozdílem 3,5:4,5, musel by Zábřeh v Přerově vyhrát 1:7. Půlky ve výsledcích nejsou příliš časté a tak při výhře Slavie 3:5 by musel Zábřeh vyhrát 0:8 a to je na kuželně bronzového medailisty velmi těžké. Zábřeh tedy musel čekat na zaváhání Slavie. Zábřeh po úvodní části vedl dost výrazně. Potom začal Přerov náskok smazávat a před posledními šedesáti hody už vedlo domácí družstvo. O výhře Zábřeha rozhodla vynikajícím výkonem (nejlepší na přerovské kuželně z hostujících hráček v sezóně) Dana Wiedermannová starší, která v závěru přehrála výbornou Hanu Goldemundovou (sedmá v přerovském žebříčku). Výborně zahrála také Zuzana Pěchová (devátá ve stejném žebříčku).

FotkaSlavia ale nezaváhala. V novém rekordu drah na Konstruktivě vyhrála sice jen 3:5, ale výrazným rozdílem v kuželkách a zajistila si už jedenáctý titul v řadě. Velmi dobrý výkon, šestý nejlepší na Konstruktivě, předvedla nejlepší ligová hráčka, Šárka Marková.

Ratíškovice zažily vítězné loučení s 1.ligou. Ve vyrovnaném utkání přehrály Kroměříž a posunuly se na předposlední příčku. I přes prohru dosáhla Kroměříž, po několika letech boje o záchranu, čtvrtým místem výrazného úspěchu. Velmi dobře zahrála Helena Cahová (sedmá na ratíškovických drahách).

Šumperk si dojel bez Andrei Tatouškové doslova pro „výprask“ do Chomutova. Nejslabší výkon na chomutovských drahách a jeden z nejslabších výkonů soutěže nemohl stačit ani na jen průměrně hrající domácí Jirkov.

Blansko, vzhledem k výkonům dosahovaným na zdejší kuželně, ve velice podprůměrném, ale vyrovnaném utkání, přehrálo Jičín a odsoudilo loňského bronzového medailistu až k devátému místu v tabulce. Blansko předvedlo svůj nejslabší domácí výkon a čtvrtý nejhorší zde ze všech družstev, Jičín je v Blansku až předposlední.

Rýmařov nedokázal v prvoligovém loučení doma přehrát ani Náchod, kterému se v letošní sezóně příliš nedařilo. Dobrý výkon, jedenáctý v Rýmařově, předvedla Michaela Kučerová.

Datum: 10. 4. 2006 | Sekce: Výsledkový servis | Autor: Jindřich Svoboda