ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

19. kolo ligových soutěží

Ženy Zábřeha prohrály v Jičíně, muži Vyškova získaly druhý bod v soutěži. To jsou jen dva z několika překvapivých výsledků 19.kola. Zatím je jediná jistota, sestup Vyškova, do několika dalších tajenek stačí ale doplnit jedno písmeno.

Muži Náchoda bez jakýchkoliv problémů přehrály jednoho z aspirantů na bronzové medaile, Moravskou Slavii. O obhajobu titulu už je může připravit jenom Slavoj. Zanedbatelnou teoretickou šanci má ještě Česká Třebová. V závěru utkání už poněkolikáté neúspěšně atakoval rekord kuželny Michal Jirouš. Šance na titul si uchoval jasnou výhrou nad Opavou Slavoj. Opava byla na Slavii po Vyškovu druhým nejhorším družstvem. Petr Pavlík je třetím prvoligovým hráčem, který se může pochlubit šestistovkou na kuželně Slavie. Více práce, než se zdá vyčíst z výsledku, měla Česká Třebová s Přerovem. Ještě 60 hodů před koncem vedl Přerov. 311 Jiřího Hetycha a 303 Miloslava Hýbla na poslední šedesátku rozhodlo. O zvýraznění šance bojovat o některé z medailí přijel Tábor do Olomouce. Domácí hráči ale pro to neměli pochopení. Nechali hosty vést jen prvních 60 hodů a potom už směřovali k novému rekordu kuželny. Je jenom otázkou s velkým tučným otazníkem, jestli už není pozdě. Ve hře o druhou sestupovou příčku je ještě pět družstev. Čtyři z nich mají osud ve svých rukou. Jen Olomouc musí už stále vyhrávat a čekat na dlouhodobé zaváhání některého z ostatních čtyř družstev. První domácí šestistovku, a druhou celkem, předvedl na olomoucké kuželně Radek Havran. Dačice hostily Luhačovice a aby se nemuseli domácí hráči obávat o prvoligovou příslušnost do poslední chvíle, museli vyhrát. V úvodu bylo utkání velmi vyrovnané, zhruba od poloviny mělo utkání domácí družstvo plně ve svých rukou. Vyškov získal doposud jediný bod s Moravskou Slavií na domácí kuželně. Druhý si přivezl v tomto kole ze Zábřeha. V první části utkání byl Vyškov lepší. Potom začalo získávat převahu domácí družstvo. Dvě výhry o jedinou kuželku Petra Malého v závěru zápasu rozhodly o tom, že si Vyškov odvezl bod. Pátý nejlepší výkon na zábřežské kuželně a druhý nejlepší z domácích hráčů předvedl Martin Sitta.

Ženy Zábřeha ztratily prohrou v Jičíně výhodu v boji o titul se Slavií, spočívající v podobě vzájemného utkání v domácím prostředí. Šestého nejlepšího výkonu sezóny na jičínské kuželně dosáhla Martina Hrdinová. Zábřeh byl v Jičíně po Slavii a Šumperku třetím nejlepším hostujícím družstvem. Slavia v neúplné sestavě předvedla jeden ze svých nejhorších domácích výkonů. Ratíškovice zde byly nejslabší ze všech družstev a tak nemohly domácí tým ohrozit. Získaly dva pomocné body, aniž by některá z hráček porazila více kuželek. Nepatrnou šanci na zisk lepší medaile než bronzové měl Přerov. Ta se snížila prohrou v Šumperku téměř k nule. Po dvou třetinách utkání Přerov výrazně vedl (o 55). Skvělý výkon Andrei Tatouškové (druhý nejlepší výkon v Šumperku a nejlepší z domácích hráček) a špatný výkon Zuzany Pěchové vývoj utkání dokonale otočily. Kroměříž nedokázala doma získat oba body s Blanskem. Naopak, Blansko po celé utkání vedlo, a bod domácímu družstvu zachránila až Helena Cahová výhrou nad reprezentantkou Lenkou Kalovou. Od začátku získával Jirkov v Rýmařově výrazný náskok. Až v závěru začaly domácí hráčky snižovat rozdíl. Na otočení výsledku to zdaleka nestačilo. Náchod nevyužil nabízející se možnosti definitivně rozhodnou o obou sestupujících z 1.ligy. Nad síly domácího družstva byla dobře hrající Konstruktiva. I přesto si myslím, že šance Ratíškovic a Rýmařova už i tak jsou velmi se blížící nule. Definitivně bude minimálně o jednom sestupujícím rozhodnuto v příštím kole, vzájemným utkáním těchto družstev.

Datum: 19. 3. 2006 | Sekce: Výsledkový servis | Autor: Jindřich Svoboda