ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

České akademické hry 2006

Rok se sešel s rokem a Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS) pořádá na začátku května již 5. ročník Českých akademických her.

Pořadatelství se tento rok ujala Masarykova univerzita v Brně a mezi 27 sporty nemohou ani letos chybět kuželky, které jsou od roku 2004 nedílnou součástí těchto her. Celkově se však jedná již o šestý ročník Akademického mistrovství v kuželkách, když první tři ročníky nebyly součástí her a probíhaly samostatně.

Myšlenka uspořádat Akademické mistrovství ČR v kuželkách vznikla již v roce 2000, kdy ČKA navázala spolupráci s ČAUS a získala jako předsedu komise kuželek při ČAUS Doc. Karla Kochánka a nic tak nebránilo tomu, aby ještě roce 2001 proběhlo první oficiální Akademické mistrovství ČR v kuželkách. To se uskutečnilo, stejně jako ještě v následujících třech letech, v Praze na šestidráhové kuželně Konstruktivy.

FotkaJiž první ročník naznačil, že o kuželkářský sport je zájem, a že i mezi vysokoškolskými studenty je spousta špičkových kuželkářů. Prvního ročníku se zúčastnilo 37 hráčů, z toho 10 žen a 27 mužů z celkem 11 různých vysokých škol. Prvními Akademickými mistry se pak stali Milan Wagner a Helena Cahová. Na kuželně panovala výborná atmosféra a tak není divu, že následující ročník přilákal další kuželkáře, což se také projevilo v značnému nárůstu kvality předvedených výkonů. K tomu přispěla jistě i kvalifikace, kterou museli projít hráči pražských vysokých škol. Tento trend se projevil i v dalších ročnících, kdy se turnaje zúčastnila téměř kompletní juniorská špička a turnaj se stal čím dál tím více prestižnější.

FotkaOd roku 2004 jsou kuželky zařazeny do programu Českých akademických her. V roce 2005 se mistrovství poprvé přesunulo mimo Prahu, a to do Olomouce. Nešťastně zvolený termín (den před MČR) ochudil akci zřejmě o účast některých špičkových hráčů. I tak byly opět k vidění hodnotné výkony. Napínavé klání nakonec rozhodlo o tom, že v letošním roce budou obhajovat tituly akademických mistrů ČR Aleš Staněk a Marie Kvasničková.

Organizační záležitosti:

Českých akademických her se mohou zúčastnit studenti všech vysokých škol ČR, kteří se prokáží platným výkazem o studiu (index, ISIC karta). Věkovou hranicí je pak věk 18–28 let. V případě, že student studuje současně 2 různé vysoké školy, může startovat za jednu. Studenti se mohou přihlašovat do soutěže v termínu od 1.3. do 23.4.2006, a to pouze prostřednictvím kateder tělesné výchovy příslušných fakult nebo vysokých škol.

  • Místo soutěže: Kuželna KK Moravská Slávia Brno, Vojtova 12
  • Doprava: z hl.nádr. tramvají č.2, směr Modřice, zastávka Polní – areál fotbalového stadionu Moravská Slávia Brno.
  • Vedoucí činovníci: Ředitel soutěže: Josef Polák (josef.polak@beghelli.cz, mob: 603742144)
    Org. pracovník: Doc.Ing. Karel Kochánek, DrSc. (kuzelky@cstv.cz)
  • Časový řád: středa 3.5.2006
    • 8,30 Prezence
    • 9,00 losování
    • 9,15 nástup závodníků
    • 9,30 zahájení turnaje
    • 19,30 předpokládané ukončení
  • Systém soutěže: Muži i ženy soutěží v disciplíně 120 HS. Hráč má právo na 5 rozhozových hodů na dráze, kde začíná. Střídání drah dle čl.7 soutěžního řádu kuželkářského sportu.

Více podrobností naleznete na www.ceskeakademickehry.cz v sekci kuželky.

Datum: 10. 3. 2006 | Sekce: Mistrovství ČR | Autor: Kamil Bednář