ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Vyjádření předsedy KSR k příspěvkům k reprezentaci na kuželkářských stránkách

Dlouho jsem zvažoval, zda mám reagovat na to množství příspěvků, popř. jak. Nakonec jsem se rozhodl, že se ještě pokusím celou tu věc nějak vysvětlit.

Jak jsem si tak procházel těch 79 příspěvků, tak jsem si přispěvatele rozdělil do dvou hlavních skupin. Jednu, která bude kritizovat stále, všechno a všechny. Druhou, která buď celou věc chápe, rozumí ji nebo se ji snaží pochopit. Zejména pro tu druhou skupinu bych chtěl tuto celou věc ještě nějak vysvětlit a shrnout. Taky bych chtěl dodat, že mne těší, že v té první skupině moc kuželkářů nevidím.

Jak už bylo řečeno, širší reprezentační kádr je sestaven hlavně jako takový pracovní seznam. Jedním z hlavních důvodů je ten, že musí být zpracován seznam reprezentantů pro ministerstvo školství. Přes MŠ dostáváme dotace na státní reprezentaci. Z této můžeme hradit náklady pouze těm co jsou v tomto seznamu. Tento seznam se skládá ze dvou skupin. Jednou je již zmiňovaný širší kádr a druhou, neméně početnou jsou další hráči o kterých si trenéři myslí, že při určitých okolnostech, popř. při zlepšené výkonnosti je pravděpodobnost, že by je v letošním roce mohli také využít. Tento seznam se však nezveřejňuje, protože nechceme aby nás pak tito hráči a hráčky napadali, proč je dáváme do širšího kádru, když potom nedostanou při žádné reprezentační akci příležitost. Tolik akcí, abychom mohli všem dát nějakou příležitost se ukázat, opravdu z finančních, ale hlavně i termínových důvodů nemůžeme uspořádat. Svou výkonnost musí hráči potvrdit hlavně v dlouhodobých soutěžích. Bylo zde konstatováno, že je zde málo informací k hráčům. Můžu Vám zaručit, že trenéři si přehledy o jednotlivých hráčích dělají, ale průměry po každém kole si nevedou. Jak jsem již řekl, tak průměr je dosti zavádějící informace. Z tohoto důvodu mají trenéři např. tabulky, kde porovnávají sledované hráče na jednotlivých kuželnách. Samozřejmě, že dávají více prostoru hráčům, kteří mají např. vyšší výkony na kuželnách, které se svým charakterem podobají kuželně na které se hraje mistrovství světa.

Tyto kuželny jsou vesměs tzv. stavebnicí. Hrací prostor i dráhy jsou postaveny ve velké hale na dřevěné konstrukci, asi půl metru nad zemí. Rozběžiště je z palubovek a chová se asi tak jako kuželna PSJ Jihlava, která je vlastně zavěšena nad bazénem. Když hraje hráč na dráze číslo jedna tak se to celé chvěje a má to vliv i na hráče na dalších drahách. Dráhy jsou sestaveny z již dnes známých segmentů. Tyto dráhy jsou více citlivé na falše a ne každý hráč ve vypjatých situacích toto zvládá. Proto hra, která platí třeba v Třebíči, kde se vlastně hraje na betonu a litém povrchu, neplatí na těchto dráhách. Toto vše musí reprezentační trenér také zvážit. V minulosti bylo několik hráčů, kteří v lize podávali stabilně vysoké výkony a byli třeba i suverény, ale na MS se jim nedařilo. Na druhou stranu jsou hráči, kteří v sezóně třeba nepodávali takové výkony jaké si sami představovali, ale na MS se vždy dokázali zlepšit. Takovou hráčkou je třeba např. Daniela Žďárková, která na MS většinou dokázala zahrát své nejlepší výkony sezóny. Bohužel u našich mužů to v posledních letech tak neplatilo. Kolikrát jsme si mysleli, že by se některý mohl prosadit, protože v sezóně podával velmi kvalitní výkony, ale skutečnost nakonec byla jiná. Podat na MS při starém způsobu konání tři vysoké výkony se již dlouho nikomu nepovedlo a nemyslím, že by to bylo v trenérovi. Samozřejmě můžeme mít výhrady k nominaci, ale nemyslím si, že někdy doma zůstal hráč u kterého by byla jistota, že se na MS dokáže prosadit mezi absolutní špičku.

V příspěvcích byly výhrady ke kompetenci pana Slabáka, coby trenéra reprezentace. Jediný důvod, který jsem však našel byl, že ve svém příspěvku nedokázal napsat přesný počet našich mužů, kteří se zúčastní podzimního MS jednotlivců. Tento počet však do dnešního dne není stanoven. Existují pouze tři návrhy sportdirektora NBC, které jsou vlastně úvahou, jak MS bude vypadat bez účasti Německa, pak s účastí Německa a to ještě je otázka zda se Německu uznají úspěchy z minulého MS a nebo zda se na něj bude koukat jako na nového člena, až skončí jeho pozastavení činnosti. A to ještě musíme vzít v úvahu zda se všichni, kteří jsou zde vedeni, se také přihlásí. Prostě řečeno dokud nevyjde rozpis MS a nebudou zaslány na NBC přihlášky, tak přesný počet vědět nebudeme. Dále tam byl dotaz, zda trenéři sledují hráče během sezóny při akci. Jak většina jistě ví, tak pan Slabák hraje 1.KL a tudíž minimálně dvakrát do roka kandidáty reprezentace vidí hrát. Ženy sleduje hlavně Jaroslav Dobeš, který si občas zvolí utkání, kde hraje více kandidátek a na toto utkání pak vyjede.

Dále se objevily kritiky, že v širší nominaci jsou hráči, kteří v současnosti jsou svým průměrem v 1.KL někde ve třetí desítce. Jestliže se jedná o mladého talentovaného a nebo v minulosti nějakým způsobem úspěšného hráče, tak v tom nevidím problém. Je však otázkou,zda na podzim někam pojede, pokud svou formu nevylepší. Vždyť v minulosti bylo několik opačných případů a to, že hráč celou sezónu hrál perfektně a pak v dubnu jej forma opustila. Ono je také umění načasovat nejlepší formu právě na MS. Jeden pisatel nám stále předhazuje jako příklad Německo. Již 13 sezón po německých kuželnách jezdím a vím, že tam také není všechno tak růžové, jak se nám někdo snaží podsouvat. Dle mého názoru Německo hlavně těží ze své široké členské základny a počtu kvalitních kuželen. Vždyť tak kvalitní kuželny, které se svou kvalitou blíží hracímu materiálu na MS se u nás začaly objevovat, až ke konci devadesátých let a jejich počet ještě stále není uspokojivý. Hlavně jsem však chtěl napsat, že i německý šéftrenér K.H.Schmitt se nebojí sáhnout po hráčích, kteří v sezóně nevykazují tak vyrovnané a vysoké výkony. V tabulce jednotlivců jsou také ve druhé nebo třetí desítce a na MS se nakonec připraví špičkově. Z vlastní zkušenosti mohu uvést např. Danielu Kicker a u mužů Schwarze. A že K.H.Schmitt je odborníkem na svém místě, o tom jsem pevně přesvědčen i z důvodu, že jsem se zúčastnil výcvikového tábora Victorie Bamberg, který jsem měl možnost sledovat a on jej vedl.

Na závěr bych chtěl okomentovat jeden příspěvek ohledně financování, který se mi „velmi líbil“. „Když na to nemáme, tak to nedělejme“. To snad ten pisatel opravdu nemohl myslet vážně. Bylo několik dotazů, kolik stojí kontrolní start reprezentace. Tak jen pro zajímavost uvedu, že zhruba 30 – 50 tisíc korun. Mezistátní utkání okolo sta tisíc a účast na MS až půl milionu. Co by jsme byly za sport, když by jsme se nechtěli měřit s ostatním světem. Rozpočet na letošní rok, který jsem zpracoval na základě mého předchůdce Petra Holého se díky třem MS v letošním roce vyšplhal na rekordní dva miliony a to Vás ujišťuji, že je velmi hospodárný. Nejlepší na tom všem je, že kolik na to skutečně budeme mít, se dozvíme až někdy v dubnu. Tak to v naší republice prostě chodí. S tím nic nenaděláme. V současné době vše financujeme z našich úspor z minulých let. Vzhledem k tomu, že i sekretariát ČKA v tomto směru pracuje velmi dobře, tak jsme zatím všechny akce dokázali uskutečnit. Vzhledem k tomu, že výše dotací z ministerstva na státní reprezentaci jsou závislé od úspěchů našich hráčů na samotných MS, tak každý úspěch a medaile jsou velmi důležité. Z tohoto důvodu přeji našim trenérům hodně klidu do přípravy, šťastnou ruku při výběru hráčů a hráček. Souhlasím s Robinem Parkanem, abychom je v klidu nechali pracovat a po skončení MS jejich práci vyhodnotili spravedlivě. Kritizování nominací před MS, tak jak to bylo v minulosti např. ohledně Radky Malé nám moc nepomůže. Ublížíme tím hráčům a snižujeme tím pravděpodobnost úspěchu, protože se to pak podepíše na psychice i ostatních.

KSR není uzavřená společnost, ale je to základ pro činnost na úseku státní reprezentace. Budu jedině rád, když mi napíšete Vaše návrhy jak tuto činnost ještě zlepšit. Když mi zašlete Vaše typy kandidátů na post státních trenérů do budoucna. Problém je ten, že dnes moc trenérů u jednotlivých družstev není.Velmi by se nám hodila spolupráce s lidmi, kteří jsou jazykově dobře vybaveni. V současnosti je to hlavně němčina, ale v mezinárodních stycích se také začíná objevovat angličtina. Samozřejmě, že by se někdy hodil člověk, který zná jazyk našich soupeřů (maďarština, rumunština, francouzština, italština apod.). Na závěr mi dovolte popřát Vám všem mnoho úspěchů, ale také sobě. To aby nám reprezentace dělala co nejvíce radosti. Mou E-mailovou adresu popř. telefon najdete na stránkách ČKA v adresáři KSR.

Dobeš Petr

Datum: 14. 2. 2006 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petr Dobeš