ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Mládež a soutěže v zahraničí

V současné době probíhá diskuze o tom, jak dále postupovat v organizování soutěží pro naše nejmenší, tedy děti ve věku 10 až 14 let. Diskuzi ve Výkonném výboru ČKA inicioval požadavek Komise mládeže ČKA na zavedení Mistrovství ČR kategorie žáci B s tím, že se bude hrát koulí o průměru 150 mm v disciplině 60 hs.

Zazněl hlas, že zavedení této soutěže by mohlo být nebezpečné pro zdraví těch nejmladších. Obavy jsou i z toho, aby ctižádostiví rodičové a trenéři nezačali „nutit“ hrát děti mnohem dříve než ve věku 10 let. Vždyť zisk medaile je tak cenný, že pro něj stojí za to ohrozit zdraví hráčů. Pokud však budu upřímný, tak i dnes velice populární nemistrovská soutěž PMN je docela prestižní záležitost, a nejsem si jist, zda i její existence by nemohla být příčinou ničení zdraví těch nejmladších. Určitě by se mohl najít rodič – trenér, který bude svoji ratolest připravovat třeba od 8 let bez ohledu na jeho fyzické dispozice. Takže to bude vždy více měně záležitost dostatečné znalosti a soudnosti těch starších, kteří vystupují v roli „učitelů“ hraní kuželek.

Naše pravidla definují dvě žákovské kategorie A a B. Kategorie B jsou skutečně ti nejmladší ve věku 10 až 12 let; kategorie A ve věku 13 až 14 let.

V současné době jsou pro obě kategorie B i A organizovány následující společné soutěže:

  • Jednorázová mistrovská soutěž jednotlivců na 100 hs hraných koulí o průměru 160 mm;
  • V některých krajích se již pořádá Mistrovství kraje pro mladší žáky – většinou hrají 100 hs malými koulemi, ale i 60 hs malou koulí.
  • Nemistrovská soutěž jednotlivců – Pohár mladých nadějí – zde soutěží obě věkové kategorie odděleně; žáci „B“ koulí o průměru 150 mm hrají 60 hs („tříhodová dorážková“); žáci „A“ koulí o průměru 160 mm hrají klasicky 60 hs.
  • Mistrovské soutěže tříčlenných družstev na 3 × 100 hs hraných koulí o průměru 160 mm.

Mým dalším příspěvkem do probíhající diskuze je přiblížit, jak organizují, a v jakých disciplinách, soutěže pro nejmladší u našich sousedů v Rakousku, Slovensku, Polsku a Německu.

Ke stažení ve formátu PDF (205 kB)

Datum: 9. 2. 2006 | Sekce: Mládež | Autor: Jiří John