ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS družstev - sedmý den - čtvrtfinále - shrnutí

Pátek byl ve znamení čtvrtfinálový bojů, tedy přímých soubojů o medaile.

Česko:Německo 3:5 3819:3866

·         Radek Hejhal vs. Matthias Weber 667:658

·         Jan Bína vs. Torsten Reiser 605:636

·         Pavel Jiroušek vs. Timo Hehl 630:643

·         Milan Svoboda vs. Axel Schondelmaier 626:647

·         Jiří Veselý vs. Timo Hoffmann 671:652

·         Miroslav Jelínek vs. Timo Schneider 620:630 (3:1)

Česko:Slovensko 5:3 3568:3478

·         Nikola Tatoušková vs. Dagmar Kyselicová 623:581

·         Hana Wiedermannová vs. Gabriela Kuchárová 579:586

·         Dana Wiedermannová vs. Katarína Durčeková 616:561

·         Olga Hejhalová vs. Katarína Valigurová 607:630

·         Renáta Navrkalová vs. Dana Klubertová 597:557

·         Alena Kantnerová vs. Klaudia Pivková 546:563

 

Česká reprezentace byla jednou ze sedmi zemí, která dnes měla v akci oba výběry a která tak byla v permanenci v podstatě po celý den.

Mužský výběr obsadil ve skupině C druhé místo, což znamenalo souboj s vítězem skupiny A. Tím se ve čtvrtek večer stali domácí Němci, se kterými se tak naši hráči utkali hned v osm hodin ráno.

Důvěru do první dvojice dostal od trenéra Slabáka Radek Hejhal a Jan Bína. Hejhal na svého soupeře, Matthiase Webera nastoupil bez soucitu a první dráhu ovládl 170:125. Němec pak skvělým závěrem druhé dorážky (185:171) vyrovnal. Hejhal opět přidal na třetí dráze a do závěr ušel s náskokem 37 kuželek. Webe na poslední dráze rozjel doslova peklo, která se zastavilo na číslovce 194 (115+79). Hejhal ale odolal velkému tlaku a vyválčil bod za výhru 667:658. Bína naproti tomu nehrál nejlépe. Nedařila se mu plná, což se na finálním výsledku projevilo. Dorážka na druhou stranu byla velmi dobrá, a tak Bína prohrál 605:636, byť na dvou ze tří prohraných drah měl šanci svého soupeře, Torstena Reisera, porazit.

 Za stavu 1:1, + 22 pro Němce nastoupila do hry dvojice Milan Svoboda, Pavel Jiroušek. Jiroušek hrál výborné plné, ve kterých dokázal Timo Hehla vždy porazit. V dorážce se mu ale nevedlo, a tak Němec v závěrech stav otáčel. Jiroušek ale přesto měl bod na dosah, prohrál jen těsně 630:643. Po bodu sahal i Svoboda proti Axelovi Schondelmaierovi. Svoboda měl lepší plné, ale hlavně prostřední dvě dorážky ovládl německý hráč, který se nakonec radoval 647:626.

Za stavu 3:1, + 54 pro Němce všechny naděje Česka spočívala na dvojici Jiří Veselý, Miroslav Jelínek. Problém nastal hned v úvodu, kdy jejich soupeři, tedy Timo Hoffmann i Thoma Schneider vyhráli první dráhy v poměru 178:145, resp. 182:137. Tím dostali svůj tým do poměrně luxusního vedení. Češi pak na zbylých dráhách byli lepší a poctivě stahovali kuželku za kuželkou. Ale na úplný dostřel už se nepřiblížili. Jelínek prohrál 630:620 na poražené kuželky, ale zvítězil 3:1 na dráhy, Veselý byl nejlepším hráčem utkání a zvítězil v poměru 671:652. Němci celkově zvítězili 5:3 3866:3819 a radovali z postupu mezi nejlepší čtyři. Českému celku chyběl jeden uhraný souboj, případně 47 kuželek navíc.

Smutek mužů měla odpoledne vystřídat radost žen. Ty čekalo velmi nepříjemné utkání se Slovenkami. Češky byly favoritkami, a tak se vlastně výhra očekávala a prohra by byla fiaskem. Toto tedy rozhodně nebyla záviděníhodná vstupní pozice.

Trenér Keprt během mistrovství postupně vykrystalizoval základní sestavu, a tak úvod obstaraly Hana Wiedermannová s Nikolou Tatouškovou. Ta mistrovství hraje ve velké formě. A předvedla ji i dnes, když v podstatě od úvodních hodů proti Dagmar Kyselicové dominovala. Slovenka však podala velmi dobrý výkon a žádnou kuželku nedala zadarmo. Celkové vyznění je ale jasné, 4:0 622:581. Naopak Wiedermannová nastoupila proti Gabriele Kuchárové, pamětnice československé reprezentace, a vůbec se jí nevedlo. Zkušená Slovenka naopak podávala heroický výkon a polevila až na poslední dráze. Wiedermannová se toho snažila využít a vývoj zvrátit. Nakonec ale těsně podlehla 579:586.

Stav 1:1 vyhovoval více slovenskému celku, který své tahounky nasadil až na závěrečné tři pozice v sestavě. Tou poslední netahounkou byla Katarína Durčeková a souboj s ní svedla Dana Wiedermannová. Na rozdíl od Hany se Daně dařilo. Díky slabému úvodu Durčeková se rychle dostala do vedení, a to již jen navyšovala. Jasný souboj 4:0 616:561. Jako druhá uprostřed hrála Olga Hejhalová proti největší slovenské hvězdě Kataríně Valigurové. A byl to souboj na ostří nože. Hejhalová měla lepší první plnou a díky ní vyhrála první dráhu 162:157. Druhou naopak ovládla slovenská hráčka. Ta s přechodem do třetích plných chytla opravdu slinu. Hejhalová v tu chvíli na několik hodů vypadla z role, Slovenka toho využila a třetí dráhu jasně vyhrála 159:134. V posledních plných si to ale hráčky vyměnily. Hejhalová hrála výrazně lépe a zásadním způsobem stahovala ztrátu. Valigurová ale měl lepší dorážku, a tak uhájila výhru 630:607.

Stav 2:2, ale 67 kuželek k dobru dávalo tušit klidnější závěr. Obstarat jej měly Renáta Navrkalová s Alenou Kantnerovou. Navrkalová se utkala s Daoou Klubertovou a kromě úvodního náporu Slovenky měla souboj pod kontrolou. Hlavně třetí dráha byla z její strany excelentní (167:131). Celkově to byl poměrně poklidný souboj s bodovým vyzněním pro Češku, 597:557. Poslední byl souboj Kantnerové s Klaudií Pivkovou. Kantnerová měla lepší úvod, poté se dvakrát radovala Slovenka a do závěru šla s náskokem. Kantnerová se nejprve v plných, poté i v dorážce snažila soupeřku dotáhnout, ale nepovedlo se. Pivková vyhrála 563:546. Slovenky uhrály tři souboje a všechny ze sudých pozic. Ani to jim ale nepřineslo výhru. Česko zvítězilo 5:3 3567:3478 a těší na ranní semifinále.

Souhrn ostatních utkání:

Tak nejprve muži. Po ranním česko-německém souboji následovalo utkání Srbů s Chorvaty. Chorvatští muži jsou na tomto MS nevýrazní, bez tahouna. S takovýmito vyhlídkami neměli ani naději suverénní Srby potrápit. V podstatě jednoznačný zápas v závěru korunoval Vilmos Zavarko druhou soutěžní sedmistovkou (705). Srbové jasně zvítězili 7:1 3944:3813. 

Další souboj byl zajímavější a svedli ho Maďaři se Slovinci. Maďaři byli favority, ale Slovincům se podařilo je v úvodu zaskočit a uhrát dva body a solidní náskok. Maďaři ale nejprve stáhli kuželky, následně srovnali a v závěru další zvrat nepřipustili. Výra 5:3 3923:3841. Nejlépe hrál Norbert Kiss (694). 

Poslední, večerní utkání odehráli Rakušané se Slováky. Rakušané byli jako vítěz skupiny drobným favoritem. Dostali se také do slušného náskoku, když Philipp Vsetecka zahrál rovných 700 a získal 81 kuželek k dobru. Slováci ale těsnou výhrou Bystríka Vadoviče srovnali. Uprostřed Reinhard Gruber i Ivan Čech slavili výrazná vítězství. Bylo tedy stále srovnáno a rakouský náskok se přeci jen ztenčil. Na konci určovali tempo hry Slováci. Tomáš Pašiak i Erik Kuna byli o fous lepší než jejich rakouští protivníci Matthias Zatschkowitsch s Lukasem Huberem. Slováci se postupně dotáhli a v samotném závěru i díky velkému zaváhání mladého dorostence Zatschkowitsche rozhodli o své výhře 5:3 3792:3783. 

V semifinále se Němci střetnou se Srby a Maďaři se Slováky.

Ženy vše začaly soubojem Slovinek s Italkami. Italky měly výrazné štěstí na los a v podstatě neměly naději favorita výrazněji potrápit. Jediným vyrovnaným soubojem byl ten poslední, kdy Slovinky poslaly do hry náhradnice. I tak se ale radovaly. Jasná záležitost 8:0 3625:3269.

Dále se odehrálo zajímavé utkání Maďarek s Chorvatkami. Maďarky se vybičovaly k výbornému výkonu. I díky výraznému zaváhání jinak vynikající Klary Sedlar (510) měly Maďarky před poslední dvojicí náskok 67 kuželek. Chorvatky ale na konci mají elitní duo Nataša Ravnič-Gasparini a Ines Maričič. Ravnič zahrála výborně, získala bod a spoustu kuželek. Maričič si ale na MS v podstatě hraje svoji vlastní soutěž, a i dnes se bezchybnou hrou držela i Vilmose Zavarka, který hrál s ní v náhozu. Maričič nakonec nahrála 678 kuželek, což je nový světový rekord. Není tedy divu, že Chorvatky slavily výhru 6:2 3680:3645.

Po českém zápase se svého utkání se Srbkami dočkaly i domácí Němky. První dvojice dopadla smírně. Corinna Kastner bez problémů zvítězila, Sina Beisser ale jednoznačně podlehla Maje Djukič. Uprostřed se znovu radovaly oba celky. Němky měly před koncem náskok na poražené kuželky, ale ztrácely v získaných dráhách, které rozhodují při remíze. Zkušená srbská dvojice tak cílila na výhru v soubojích. První polovina a oba souboje 11:1 s minimálním rozdíly. Zorica Barac poté těsně zvítězila na dráze třetí nad Danielou Kicker, naopak Renata Vilov podlehla Saskii Seitz. Barac v závěru remizovala, čímž uhrála 2,5 dráhy a bod. Vilov se snažila udolat Seitz, ale ta nápor ustála, o devět kuželek zvítězila 637:628 a pomohla Němkám do semifinále, výhra 5:3 3710:3593.

Ráno hrají Slovinky s Chorvatkami a Česko proti Německu, tedy revanš.

 

Datum: 26. 5. 2017 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek