ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS dorostu – soutěž tandemů – shrnutí

Třetí den MS dorostu přinesl Česku první cenný kov, když jej vybojovala dvojice Kristýna Bulfánová a Simona Černušková v soutěži tandemů.

Česko dnes mělo díky losu výhodu oproti většině států v tom, že mohlo do soutěží postavit dvě dvojičky hrajících.

Tandemy dorostenek:

Mistrovství světa dorostu 2017 Ranní program načínaly svým prvním kolem dorostenky. Kristýna Bulfánová hrála se Simonou Černuškovou proti maďarské dvojici. Holky se rozjížděly zvolna. První plná jim příliš nevyšla a ani v dorážce ztrátu nedotáhly. První dráhu tedy prohrály 124:136. Druhé plné už byly z jejich pohledu výrazně lepší, ale to nejlepší přišlo v dorážce. Holky s přehledem vyhrály druhou dráhu, takže o postupu rozhodovala náhlá smrt. 7 a 8 rozhodlo o českém postupu. Druhou dvojici tvořila Hana Stehlíková s Karolínou Kovaříkovou. I ony první plné neodehrály dobře. V dorážce však přepnuly na druhý rychlostní stupeň a své rakouské soupeřky smetly. I na druhé dráze se českých hráčkám dařilo. Rakušankům v podstatě nedaly šanci na zvrat. Výsledkem byl jasný postup do čtvrtfinále. 

To, co Česku nejprve pomohlo, tedy los, nám ve čtvrtfinále zase naopak mírně ublížilo. Naše dvojice se totiž měly střetnout spolu. Na jednu stranu byla již jistá první medaile, na straně druhé Česko víc jak jednu medaili získat nemohlo. Děvčata spolu svedla vynikající napínavý výkon. Po většinu první dráhy však mírně navrch měla dvojice druhá, tedy Stehlíková s Kovaříkovou. Ty taky dráhu nakonec vyhrály (146:137). Úvod druhých plných opět patřil duu Bulfánová, Černušková. Stehlíková s Kovaříkovou se však nevzdaly a několika super hody se dostaly na konci plných do vedení. Bulfánová s černuškovou však ztrátu z plných vymazaly a v nervózní koncovce nakonec výhru uhájily a opět tu byla náhlá smrt. V poměru 12:10 se radovaly Bulfánová s Černuškovou. Semifinále bylo jejich.

Mistrovství světa dorostu 2017 V semifinále los Češkám přiřkl domácí dvojici, Bianca Zimmermann, Samantha Jones. Průběh lze celkem jednoduše shrnout. Němky byly v podstatě po celou dobu souboje mírně napřed. Nehrály sice úplně nejlépe a poměrně často chybovaly. Našim reprezentantkám se však příliš nevedlo. Neprohrály sice závratným rozdílem, ale Němky si finále vybojovaly s přehledem. Češkám zůstala bronzové medaile.

V podstatě to podobné se dá říci o závěrečném finále Němek se Slovenkami Nikolou Mazúchovou a Alexandrou Duračkovou. Těm se velmi dařilo v semifinále proti Polkám. Ve finále zahrály první výbornou plnou, poté hned přidaly hodovku a osmičku, a to bylo vše. Ve zbytku dorážky sedmkrát ujely a na druhé dráze na soupeřky taky nestačily. Titul tak připadl domácím hráčkám. Druhé skončily Slovenky, bronz patří našim hráčkám a Polkám.

Tandemy dorostenek
1. GER Bianca Zimmermann + Samantha Jones
2. SVK Nikola Mazúchová + Alexandra Duračková
3. CZE Kristýna Bulfánová + Simona Černušková
3. POL Katarzyna Mroczkiewicz + Julia Sidlo
5.–8. CZE Karolína Kovaříková + Hana Stehlíková

Tandemy dorostenců:

Mistrovství světa dorostu 2017 I do tandemů dorostenců jsme vyslali dvoje vyslance. Poprvé se na šampionátu předtsavil Ondřej Bína ve dvojici s Ondřejem Matulou. Do cesty se jim postavili nebezpeční Slovinci. Ondrové po většinu první dráhy mírně prohrávali, ale ke konci vývoj pomalu, ale jistě začali otáčet. Slovinci však pro ně v pravý čas zahráli hodovku a dráhu těsně vyhráli. Druhé plné pak byly velmi vyrovnané. Slovincům však dorážka opravdu sedla a i kuželky jim v několika případech významně pomohly. Proti dráze 160 neměli Ondrové příliš mnoho nadějí, a tak se se soutěží rozloučili hned prvním kolem. Druhou dvojici tvořili Vojtěch Novák a Jan Mecerod. Těm opravdu sedla hned úvodní třicítka. 104 do plných ještě korunovali 62 dorážkou a jejich polští soupeři neměli šanci. Kluci ve druhé části polevili a Poláci se k mírnému odporu odhodlali. V rozhodujících okamžicích však naši hráči zahráli několik dobrých hodů do dorážky a mohli tak oslavit postup mezi nejlepších osm.

Jejich druhými soupeři byli z prvního kola známí Slovinci. Mecerod s Novákem tak mohli pomstít vyřazení Bíny s Matulou. První dráha byla hodně vyrovnaná. Slovinci si drželi mírný náskok, ale Novák s Mecerodem se ke konci dotáhli. Bohužel samotný závěr jim nevyšel, když ujeli posledním hodem. To Slovincům stačilo k výhře o jednu kuželku. Druhá dráha už naopak byla zcela jasná. Slovinci hráli opravdu výborně, přála jim i dráha, a tak naši rychle začali ztrácet. Slovinci tak vyřadili i druhou českou dvojici.

Semifinále se tedy odehrálo bez českého zastoupení. Slovinci hráli s Francouzi a překvapivě to byli hráči ze země galského kohouta, kdo měl navrch. Slovinci těsně ztratili první dráhu, když zahráli plnou 65. Na druhé dráze sice hráli výrazně lépe, nahecovaní Francouzi Matteo Fantini a Florian Menrath si však finále vzít nenechali. Proti nim nakonec nastoupili Chorvati Luka Pozega a Mihael Grivicic. Ti v semifinále udolali maďarskou dvojici až na náhlou smrt, když Chorvaté vyhráli první dráhu, na druhé jim nevyšel poslední hod, kterým jí prohráli, aby pak postup dokonali v náhlé smrti. 

První finálová dráha vyšla lépe Chorvatům. Ti měli mírný náskok od prvních hodů. Francouzi ho v závěru smazali, aby poté Chorvaté se štěstím díky hodovce vyhráli. Druhá plná byla vyrovnaná. V dorážce se Francouzi dostali do vedení, ale další hodovka Chorvatů stav srovnala. Posledním hodem Francouz podruhé přešlápl, Chorvat hodil osm a zdálo se být hotovo, neboť Chorvaté tak dráhu o kuželku vyhráli. Po protestu Francouzů však byl jejich poslední hod uznán a přešlap smazán. Druhá dráha tedy skončila remízou, tudíž bylo třeba zahrát náhlou smrt o dráhu na jeden hod. Francouz jej nezvládl, Chorvat naopak ano, a tak už definitivně mohli všichni Chorvaté slavtit druhé zlato na šampionátu. Stříbro putuje do Francie, bronz do Maďarska a Slovinska.

Ve čtvrtek čeká účastníky maratonský den, který dopoledne vyplní soutěž tandemů mix a odpoledne sprinty jednotlivců.

Tandemy dorostenců
1. CRO Luka Pozega + Mihael Grivicic
2. FRA Matteo Fantini + Florian Menrath
3. HUN Richard Ivanyik + Mate Nemeth
3. SLO Jan Piletic + Jakob Jancar
5.–8. CZE Jan Mecerod + Vojtěch Novák
9.–16. CZE Ondřej Bína + Ondřej Matula
Datum: 17. 5. 2017 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek