ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

21. ročník Bellatex Tour PMN spěje do finále

21. ročník Poháru mladých nadějí hraný pod hlavičkou sponzora Bellatex vykročil do své závěrečné fáze, tj. k tradičnímu finálovému turnaji. Finále se hraje, jak jinak, na olomoucké osmidráze. Už bychom potřebovali nějakou další osmidráhu, neboť změna je život. V Olomouci se pořadatelé vždy vypořádali s turnajem naprosto skvělým a bezproblémovým způsobem, za což jim tímto děkuji a přeji opět hladký průběh celé akce.

Postup si vybojovalo vždy nejlepších šestnáct hráčů a hráček v každé věkové kategorii. Doufám, že se mně podařilo provést důkladnou kontrolu výsledků, zejména odstranit duplicity, které vznikají v průběhu celého soutěžního ročníku a jsou způsobeny většinou chybným zapsáním dat hráče startujícího v turnaji. Zejména se to stává v případě, kdy dotyčný není přihlášený a je následně dopsán do výsledkové listiny pořadatelem turnaje. Stačí např. u jména hráče napsat Michal nebo Michael, případně chybně označit věkovou kategorii (ha, hb, da či db), jiné datum narození či registrační číslo, a už tu máme dva různé hráče či hráčky. Protože i já jsem jenom člověk, a to člověk chybující, budu rád, abyste mě okamžitě informovali o případných přehlédnutých chybách ve výsledcích. To platí pochopitelně po každém odehraném turnaji.

V Olomouci se sejdeme již v neděli 5. března 2017 s prezentací nejpozději do 9:30 hodin. Pro mě osobně to bude již jedenácté finále ve funkci vedoucího soutěže a moc se na něj těším. Stále mně ještě nezevšednělo. Opět, jako každý rok, zdůrazňuji, že postupující se již nemusí do finálového turnaje přihlašovat. Naopak každý postupující, který z jakéhokoliv důvodu na finále nepřijede, mě okamžitě bude informovat, abych mohl zajistit případného náhradníka.

Pro příští soutěžní ročník již nyní připravují termíny a místa konání. Není to právě jednoduchá práce. Poměrně těžko se odhaduje, jak velký bude zájem z jednotlivých oddílů o účast, což pochopitelně ovlivňuje rozvržení míst konání v jednotlivých termínech. Někdy je to tak trochu „střelba od boku“, a stává se, že konečné rozvržení není to pravé ořechové. Zatím uvažuji o zhuštění míst konání (alespoň dvě kuželny v jednom termínu) pro Vysočinu, Jihočeský kraj a jih Středočeského kraje. Opět jako každoročně se obracím na všechny oddíly ochotné uspořádat nějaký ten turnaj. Jsem optimistický, a tak věřím, že oddíly pořádající turnaj v tomto soutěžním ročníku, budou ochotné svoji kuželnu a veškeré potřebné zázemí poskytnout i v nadcházejícím soutěžním ročníku. Nové zájemce, hlavně ty s novou čtyřdráhou, kteří tento ročník žádný turnaj nepořádali, prosím, aby se ozvali. O některých již vím a určitě je oslovím s prvním nástřelem míst konání. Na termínech se nic zásadního měnit nebude; opět to budou zejména neděle a v podzimní části také dny sváteční. Pokud bude málo pořadatelů, budu nucen na některých kuželnách vyjednat i více turnajů.

Některá místa byla v tomto ročníku značně přetížena a jen díky obdivuhodné ochotě a vstřícnosti pořadatelů byl zájem vždy plně uspokojen. A jaká byla obsazenost na těch nejvytíženějších místech? Ve zpravodaji uvádím obsazenost jednotlivých kuželen. Určitě mě překvapilo, že do Ústí nad Labem se nikdo nepřihlásil. V loňském ročníku tam ten nějaký, byť ne výrazný, potenciál byl. Ale i to je příkladem, že nikdy nebudu „prorokem“. Do letošního ročníku poslalo své zástupce celkem 73 oddílů. Některé z nich patří ke stálým „zákazníkům“ poháru již po dlouhou řádku let. Některé se zapojí, a když děti odrostou, skončí. Všichni víme, že udržet v oddíle mládež je pořádná dřina. V další uvedené tabulce ve zpravodaji se můžete seznámit se zastoupením dětí z jednotlivých oddílů.

A nyní trošku historie, té nedávné, tedy loňského soutěžního ročníku 2015–2016.

V mladší kategorii v loňském ročníku zvítězila táborská Šárka Aujezdská s docela výrazným bodovým rozdílem a hezkým průměrem 264 kuželek. Nikdo další v její kategorii takový průměr nedosáhl. Šárku uvidíme i ve finálovém turnaji, byť postupem do vyšší věkové kategorie skončila na 15. místě. Mezi chlapci to bylo nepoměrně víc vyrovnané a v napínavém finále vybojoval prvenství hazlovský Matěj Kočárník, přestože ve finále na něj asi sedla nějaká „depka“ a skončil „až“ na 4. místě, i když s pěkným výkonem 272 kuželek. Na záda mu dýchal zejména bílovecký Jakub Fabík výkonem 292 kuželek, ale ani to nestačilo. Mezi staršími žákyněmi zvítězila zcela s přehledem novobystřická Barbora Pýchová se ziskem 164 bodů a jasným prvním místem i ve finále, kde předvedla 290 kuželek. Klobouk dolů. Vítězný náchodský Denis Hofman prokázal zejména v té základní části vyrovnané výkony a silný bodový zisk. Díky tomu, i přes „slabších“ 251 kuželek a až 9. místo ve finále, ho nikdo nedokázal připravit o jeho celkové vítězství.

Můžeme se těšit na nové vítěze a nové rekordní výkony.

Datum: 12. 2. 2017 | Sekce: Mládež | Autor: Jiří John