ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2013/14 – 19. kolo soutěže

Sokol Husovice mají po výhře nad Kolínem našlápnuto na zisk mistrovského titulu.

V tomto kole měla jasnou převahu hostující družstva. Uhrála celkově čtyři výhry. Doma vybojovaly vítězství pouze celky Náchoda a Rokycan.

Toto kolo poměrně hodně napovědělo o tom, kdo má největší ambice na zisk titulu i o tom, kdo nejvyšší soutěž opustí. Největším kandidátem na zisk mistrovského titulu po vítězství v tomto kole nad Kolínem jsou hráči Sokola Husovice, které čekají v závěru soutěže dvě utkání doma a jedno venku. Ve všech třech případech hrají proti celkům z konce tabulky. Doma hostí hráčsky rozloženou Třebíč a Jiskru Kovářskou. Ven zajíždějí na dráhy posledního celku tabulky do Přerova. V Husovicích již mohou slavit. Na stříbrnou příčku má po výhře v Přerově o jediný kolek druhý brněnský celek Moravská Slávia Brno. Tu čekají rovněž dvě utkání doma. Hodně důležitý bude zápas hned v příštím kole, kdy na domácí dráze přivítají čtvrtý celek tabulky Sokol Luhačovice, které ztrácejí na brněnský celek jediný bod. Ven zajíždějí do Chomutova a v posledním kole přivítají doma SKK Rokycany, které ztrácejí po tomto kole na Moravskou rovněž jediný bod. Další z kandidátů na medailový post SKK Náchod již tak příznivý los nemá. Hraje dvě utkání venku a to proti Slavoji Praha a Luhačovicím, doma přivítá Centropen Dačice. Teoretickou šanci na zisk medailových postů mají ještě Sokol Kolín a Slavoj Praha. Oba by potřebovali s největší pravděpodobností uhrát ve zbývajících utkáních plný bodový zisk a ještě by to nemuselo stačit. Oba týmy navíc v předposledním kole hrají proti sobě.

Na konci tabulky se po tomto kole rovněž s největší pravděpodobností rozhodlo. TJ Třebíč nestačila doma na Jiskru Kovářskou a tím se značně přiblížila k sestupu. Družstvo Centropenu Dačice uhrálo oba body po výborném výkonu v Luhačovicích a vykročilo tak rázně k záchraně v soutěži. TJ Třebíč v závěrečných kolech hraje dvakrát venku. V příštím kole zajíždí na dráhy vedoucího celku a v posledním se utká v Praze se Slavojem Praha, doma se utká s TJ Valašským Meziříčím. Tento los nedává velké šance na záchranu v soutěži a s největší pravděpodobností doprovodí beznadějně poslední Přerov do druhé ligy.

Jednotlivcům se v tomto kole dařilo. Šestistovku překonali celkově osmnáctkrát a to je největší počet v tomto ligovém ročníku soutěže. Šest šestistovek padlo na kuželně v Náchodě a pět v Luhačovicích. Nejlepší výkon zaznamenal Petr Žahourek z Centropenu Dačice na kuželně v Luhačovicích, kde porazil 650 kuželek. Druhý nejlepší výkon kola zahrál rovněž v Luhačovicích domácí Michal Markus, když porazil 641 kuželek. Na čele pořadí jednotlivců dle dosažených průměrů se nic nezměnilo a s největší pravděpodobností se nic nezmění. Zdeněk Gartus ze Slavoje Praha má dostatečný náskok na druhého v pořadí Radima Metelku z TJ Valašského Meziříčí. O vítězství v pořadí jednotlivců dle dosaženého zisku bodů pro družstvo není stále rozhodnuto. Na čele pořadí je Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice před Jiřím Mrlíkem z Luhačovic a Filipem Dejdou ze Sokola Kolín. Zdeněk Vymazal má na své největší soupeře náskok 0,5 bodu.

Husovice se představily v Kolíně a vybojovaly zde cennou výhru, která je hodně přiblížila k zisku titulu. Hosté měli po celé utkání mírně navrch v poražených kuželkách, vítězství na rozdíl od utkání 15. kola proti Dačicím pečetil výborným výkonem Jiří Radil, který zahrál nejlepší výkon v utkání, když porazil 607 kuželek.

Moravská Slávia Brno zajížděla na dráhy posledního celku tabulky do Přerova. Domácí se snažili, ale nakonec jediná kuželka rozhodla o výhře hostujícího celku. Velmi dobře zahrál hostující Petr Mika, který jako jediný překonal v utkání šestistovku výkonem 605 poražených kuželek.

Hráči TJ Třebíč hráli existenční zápas proti Jiskře Kovářská. Zápas se jim nevyvedl. Velkou zásluhu na výhře hostujícího celku má Vlastimil Zeman ml., kterému třebíčská dráha sedla. Po výborném výkonu a neskutečném počtu hodovek v dorážkách přehrál jedničku domácích Roberta Pevného a bylo v podstatě rozhodnuto. V závěru zápasu potřebovali domácí hráči uhrát maximální zisk bodů a dohnat ztrátu v poražených kuželkách. Bojovali, ale na kýženou výhru nedosáhli.

SKK Náchod hostil v poměrně vyrovnaném utkání TJ Valašské Meziříčí. Obě družstva získala ze hry po třech bodech. Domácí nakonec vytěžili výhru ze zisku poražených kuželek ve druhé části utkání, kde uhrály náskok 94 kuželek a ten udržely do samotného závěru.

Hráčům Centropenu Dačice jarní část soutěže sedla a to potvrdili i v utkání tohoto kola v Luhačovicích. Zahráli nejlepší výkon hostujícího družstva v tomto soutěžním ročníku, když porazili 3607 kuželek. Získali cenné dva body, které s největší pravděpodobností znamenají záchranu v soutěži. Při pohledu na tabulku jara jsou Dačice se ziskem deseti bodů na pěkném čtvrtém místě.

Hráči SKK Rokycany hostili v tomto kole pražský Slavoj a bez větších problémů zvítězili. Potvrdili tak domácí neporazitelnost. Na svém kontě doma mají devět výher a jedinou remízu z prvního kola proti SKK Náchod, kde platili nováčkovskou daň. V úspěšnosti domácích utkání je lepší pouze Moravská Slávia Brno, která doma ještě neprohrála.

Datum: 23. 3. 2014 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa