ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Aktualizovaný světový žebříček

Po neuvěřitelných dvou letech a dvou měsících v případě žen, a jednom roce a deseti měsících v případě mužů, aktualizovalo NBC světový žebříček hráčů a hráček. Navíc opět došlo ke změně celého systému.

Vznikla celá nová kategorie nazvaná Grand Prix, kde jsou hodnoceny výkony z vybraných turnajů. Prozatím je tento žebříček veden pouze pro muže a je v něm započítán jediný turnaj, který se hrál v létě na Slovensku v Podbrezové. I proto jsou na prvních čtyřech místech slovenští hráči, z těch českých se pak tohoto turnaje nikdo nezúčastnil.

Do světového žebříčku mužů a žen tak již tyto turnaje zařazeny nejsou a počítají se pouze mezinárodní akce typu MS, SP, EP družstev, Pohár NBC a finále Ligy mistrů. Nový je celý systém přidělování bodů, a tak se opět začalo od nuly. Aktuálně jsou v žebříčku započteny čtyři akce, i když je zřejmé, že každý hráč se mohl zúčastnit nejvýše dvou z nich – květnové mistrovství světa družstev v Maďarsku a mezinárodní poháry družstev, které se odehrály v říjnu (SP, EP a PNBC). Podrobná pravidla pro tyto žebříčky lze nalézt na webu NBC, ale je otázka, jak dlouho vydrží, než dojde opět k nějaké změně. A také jestli samotná aktualizace žebříčků opět nebude trvat tak dlouho, jako naposledy…

Ženskému žebříčku vévodí Slovinka Barbara Fidel, která posbírala 1500 bodů na MS a 900 na SP družstev, celkem má tedy 2400. Nejlepší českou hráčkou je na 21. místě Lucie Vaverková, která získala 825 bodů na MS a 230 na Poháru NBC.

V mužích je pak nejlepší Paul Ciprian Rohotin z Rumunska (1750 bodů z MS a 700 z PNBC), nejvýše hodnoceným Čechem je (kromě Ivana Čecha ze Slovenska, který je čtvrtý) na 65. místě Martin Kovář, který má na kontě 340 bodů z říjnového Světového poháru družstev.

Kompletní informace lze nalézt zde na webu ČKA v sekci Světový žebříček a také na webu NBC.

Datum: 18. 12. 2013 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Petr Streubel