ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Alpen-Adria-Cup 2013

Ve dnech 29. 11. – 1. 12. 2013 proběhl mezinárodní juniorský turnaj Alpen-Adria-Cup v Bruck an der Mur (Rakousko). Tohoto turnaje se zúčastnily reprezentace Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Itálie a České republiky.

Domácí do turnaje nasadili po dvou družstvech juniorů a juniorek. Celá akce proběhla v hotelu JUFA, kde účastníci našli příjemné prostředí s citlivou těžkou kuželnou, kde si museli každou poraženou kuželku zasloužit. Všichni účastníci turnaje se shodli, že se nejedná o žádnou „padavku“.

Česká výprava se sešla v pátek v Rosicích na kuželně, odkud se v 15 hodin vydala na cestu do Rakouska. Do místa turnaje jsme přijeli po 19. hodině a ubytovali se. Ve 21 hodin proběhla technická porada s losem startovního pořadí. Dívky si vylosovaly dvojku a chlapci trojku.

Turnaj byl slavnostně zahájen v sobotu v 8 hodin. První z našich nastoupil Daniel Neumann, který se svými 551 body nebyl moc spokojen. To ještě netušil, že tento výkon bude patřit mezi ty lepší. Náznak byl již v tom, že jsme se ujali vedení. Na druhém postu nastoupil Petr Dobeš, který svou juniorskou premiéru nezvládl, jak si představoval, když zejména v druhé půlce stratu začal výrazně ztrácet. Výkon 521 však stačil k udržení kontaktu se soupeři. Na třetí pozici startoval Rosťa Gorecký, který odehrál parádní první šedesátku, ale pak také začal ztrácet. Výkon 554 však držel náš celek na pěkném druhém místě za Slovinskem. V nedělním závěru se ve velmi dobrém světle představil Jiří Vícha, který výkonem 587 dotáhl družstvo do konečného vítězství a jen zaváhání v samém závěru jej připravilo o vítězství i v jednotlivcích. Stříbro však bylo příjemnou tečkou za soutěží juniorů. Post náhradníka, který musel být neustále připraven, zastal Martin Marek. Za odměnu si v sobotu večer mohl záludnosti místní kuželny vyzkoušet také.

V soutěži juniorek za naše barvy nastoupila na prvním postu Renáta Navrkalová a po pěkném výkonu 556 držela naše šance hodně vysoko. Na druhém místě nastoupila do své juniorské premiéry Natálka Topičová. Místní těžké dráhy ji však očividně nesvědčily a tak se protrápila k výkonu 495 bodů. Na třetí pozici začala Lucie Nevřivová, které se také nedařilo dle její představy, když na šedesátku měla 246. V tuto chvíli přistoupil trenér na střídání a začalo se blýskat na lepší časy. Markéta Jandíková začala dotahovat ztrátu na soupeřky (278) a konečný součet našich dvou hráček byl 524 poražených kuželek. Před nedělním závěrem byla děvčata třetí a Kamilu Šmerdovou čekal nelehký úkol, aspoň udržet bednu. Ta svůj úkol zvládla velmi dobře, když výkonem 564 byla ze všech juniorek nejlepší a družstvo vytáhla na druhé místo. Při troše štěstí v závěru to mohlo být i vítězství.

Místní těžké dráhy, kde si hráči i hráčky museli každou kuželku pracně zasloužit a kde padaly nepředstavitelné figury i opakovaně, všechny účastníky turnaje prověřily, zejména po stránce vlastní momentální formy a zejména psychické odolnosti. Vítězství juniorů v soutěži družstev, druhé místo Jirky Víchy, šesté Rosti a osmé Dana v soutěži jednotlivců a druhé místo družstva děvčat, vítězství Kamily a třetí místo Renáty lze považovat za úspěšné vkročení do juniorské reprezentační sezóny, která vyvrcholí na MS v Brně.

Petr Dobeš
vedoucí výpravy

Alpen-Adria-Cup 2013
Datum: 2. 12. 2013 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petr Dobeš