ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Dorostenecká reprezentace v Přerově

Ve dnech 25.–28. 10. se v Přerově uskutečnil v rámci přípravného cyklu zahajovací výcvikový tábor dorostu, který byl za účasti našich kolegů z Polska zaměřen především na fyzickou a herní přípravu. Vedle toho takováto akce plní ještě řadu neméně důležitých funkcí a příští rok bude na pozvání polské strany uskutečněna v některém z Polských měst obdobný tábor.

Tato akce byla naplánována v srpnu, v prakticky jediném možném termínu, který byl v rámci termínového kalendáře ČKA pro takovouto akci možný. V té době se teprve hovořilo o možném konání Českého poháru dorostu. To že se podařilo ČPD rozjet, je dobře, ale zase se to muselo zasadit do volných termínů a tady nastala určitá kolize. Museli jsme po dohodě s našimi partnery provést úpravu a závěrečný test fyzické přípravy plánovaný na 28. 10. přesunout na sobotu, aby účastníci mohli první turnaj odehrát. Z tohoto pohledu bych chtěl ocenit zvláť ty, jejichž výkony byly na špičkové úrovni, protože si myslím, že to pro účastníky nebyla ve vztahu k ČPD žádná výhoda. Ukázalo se, že 50 % účastníků nezopakolvalo své výkony ze soboty, ale také se jednoznačně ukázalo, že ti co jsou dobře fyzicky připraveni, tak zvládají i podstatně větší zátěž v rámci daného časového úseku. A zvolený časový úsek v Přerově se blíží svými parametry tomu, co čeká tuto věkovou kategorii při konání dorosteneckého MS. Pokud se podíváte na výsledky, tak je to dobře vidět na těch, kteří mají v rámci testu 260 a víc bodů. U Terezky Divílkové obzvlášť, protože jí bylo ještě umožněno na žádost klubu odehrát mistrovské utkání v házené, která je jejím druhým (možná prvním) sportem, aniž by vynechala některou z částí programu výcvikového tábora.

Jsem přesvědčen, že takovéto akce jsou pro dorostence, kteří prakticky vstupují do vyššího stupně kuželkářského života, to nejlepší. Nejenže to je pro ně motivační, ale začínají tvořit kolektiv, vytvářejí vzájemné kamarádské vazby a především reálně poznávají, že nestačí jen házet koulí. Trenéři zase mají možnost jednotlivé účastníky poznat po všech stránkách a navázat vzájemnou spolupráci jak s hráči, tak i s oddílovými trenéry, samozřejmě pokud je mají.

Asi by nemělo cenu vyjmenovávat účastníky. Jejich jména jsou uvedena vedle dosažených výsledků. Bylo pozváno 12 dorostenek a 12 dorostenců. Pokud si vzpomínám, tak jsme při zahájení přípravného cyklu dělali v minulosti i formát 18+18, ale současné finanční možnosti to neumožňují. Finanční situace neumožňuje ani vyšší frekvenci takovýchto akcí, i když by to bylo užitečné, protože těch talentovaných je mnohem víc. Chceme tedy na příští takovouto akci pozvat další talentované dorostence spolu s těmi, kteří již na této akci prokázali, že si zaslouží, aby jim byla věnována náležitá pozornost.
Takže účastníci byli seznámeni i s tím, že to bude jen na nich jak přistoupí k další přípravě.

V hledáčku trenérů je dnes 25 talentovaných dorostenců. Výsledky prvního kola ČPD naznačují, že toto číslo nebude konečné. Dále do této kategorie příští rok přejde řada talentovaných žáků, kteří dnes dosahují velice slibné výkony a určitě se budou chtít též ucházet o repre triko pro MS dorostu v roce 2015. Osobně bych mohl nyní jmenovat cca 10 takových. Všichni však víme i to, že u této věkové kategorie dochází také k podtatně větší, řekl bych výkonnostní turbulenci a to jsou všechno faktory, které budou vše ovlivňovat. Teoreticky vzato ani ti dnes nejlepší nemusí být nejlepší v roce 2015 a ani nemusí ty kuželky už hrát. Tyto akce jsou cílené k MS dorostu, ale není to vyloženě priorita v práci s mládeží. Našim cílem by mělo být to, abychom se pokusili každého takovéhoto talenta u kuželek udržet a to především v době, kdy se nedaří a pokud možno pomáhat v jeho dalším rozvoji. A to především proto, že nikdo nemůže odhadnout s naprostou jistotou, kdy právě přijde ten správný čas každého z nich. Je to individuální a někdo může mít velice dobrou výkonnost v 17 letech a druhý třeba v 25 letech. To platí pro tuto práci i na klubové úrovni, protože jak známo, nemůžou být všichni nejchytřejší, tak nemůžou být také všichni nejlepší. Ale všichni dohromady se podílíme rovným dílem na tom, v jakém prostředí se budou kuželky dále rozvíjet. Takže nezbývá než si přát, aby to bylo přátelské a konstruktivní prostředí.

Na závěr bych chtěl poděkovat pořadatelům domácího klubu TJ Spartak Přerov, kteří pro nás připravili vše potřebné. Zvláště pak Jakubovi Plebanovi, který nám byl po celou dobu trvání k dispozici a pomáhal řešit vzniklé problémy. Dále Vláďovi Sedláčkovi, Jirkovi Divilovi a Romanu Goldemundoví. Kuželna byla perfektně připravena.

Zdeněk Jaroš, předseda KM ČKA

Datum: 31. 10. 2013 | Sekce: Reprezentace | Autor: Zdeněk Jaroš