ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Deník.cz: Novoborská kuželkářka Žďárková vstoupila do Síně slávy!

Novoborské kuželkářce byla tato plaketa předána u příležitosti slavnostního zasedání asociace ČKA v Třebíči.

Daniela Žďárková

Významné životní ocenění, uvedení do Síně slávy, získala novoborská kuželkářka Jiskry Nový Bor Daniela Žďárková, dvojnásobná mistryně světa. Stalo se tak v Třebíči na slavnostním zasedání České kuželkářské asociace (ČKA), kterým vyvrcholily oslavy 75. výročí založení této organizované asociace v naší republice.

V třebíčském hotelu Atom proběhlo vyhlášení ankety o nejlepší hráče a hráčky ČKA roku 2012, a to v kategoriích dospělých i mládežníků. Následně prezident svazu Jiří Jančálek uvedl do Síně slávy trojici legendárních českých kuželkářů.

Plaketu Síň slávy dostali tři hráči

Letos tuto vysokou poctu v podobě plakety obdržela právě Daniela Žďárková z Jiskry Nový Bor, dále mistr světa v soutěži družstev z roku 1984 Jaroslav Slabák (Moravská Slávia Brno) a významný funkcionář a trenér Petr Holý starší (TJ Trutnov a ČKA).

Daně Žďárkové byla tato cena udělena za starty na jedenácti mistrovstvích světa, z nichž v letech 1982–2002 přivezla celkem osm medailí. Při zisku druhé zlaté medaile z MS v Innsbrucku v roce 1990 se svojí partnerkou Naďou Dobešovou z Třebíče vytvořila i tehdy platný světový rekord, který vydržel po dvě následující mistrovství světa (světové šampionáty se tehdy konaly jednou za dva roky).

Žďárková odehrála v národním dresu celkem 133 utkání, je čtyřnásobnou mistryní republiky v kategorii žen a pětkrát v seniorkách (hráčky nad 50 let).

Kuželkám se věnuje aktivně a zároveň také jako organizační pracovník oddílu Jiskry Nový Bor. A právě i pro novoborský klub je toto její významné ocenění dalším velkým uznáním.

Něco málo tušila, ale tohle ne

Samozřejmě, že jsme bývalou velmi úspěšnou reprezentantku z města sklářů požádali o krátký rozhovor. Přestože se v těchto dnech potýká s virózou, ochotně na všechny otázky Českolipského deníku odpověděla. „Cítím se už mnohem lépe,“ sdělila během rozhovoru.

Dano, povězte, jaké jste měla z celého slavnostního večera dojmy a pocity?
No, to víte, že byly nádherné a opravdu to pro mě bylo veliké překvapení, obrovská pocta.

Tušila jste, že byste mohla v Třebíči nějaké ocenění obdržet?
Oficiální pozvání sice něco signalizovalo, ale myslela jsem, že to souviselo pouze s tím 75. výročím organizovaných kuželek v naší zemi. (úsměv)

Co na to říkali vaši kolegové z klubu a další známí, přátelé?
Na místě slavnostního předání jsem obdržela mnoho krásných gratulací, další pak přišly po telefonu, mailem, a když tuto informaci moje maminka vyvěsila do naší oddílové skříňky na náměstí Míru, popřáli mi pak i další známí a přátelé. Ale abych pravdu řekla, nevím, jestli toto někdo zaregistroval v našem klubu, protože se tam teď trochu míjíme.

Proč? Vy už kuželky nehrajete, netrénujete?
Mám menší zdravotní problémy, kvůli kterým momentálně hrát nemohu, a tak chodím na naši kuželnu pouze v úterý kvůli organizačním záležitostem a naprogramování topení, což bývá zpravidla ještě předtím, než tam někdo z kolegů dorazí.

Úspěchy Daniely Žďárkové

  • Účastnice jedenácti mistrovství světa
  • Na světových šampionátech získala 8 medailí
  • Dvojnásobná mistryně světa ve dvojicích
  • Čtyřnásobná mistryně republiky v kategorii žen
  • Pětinásobná mistryně republiky v seniorkách
Datum: 31. 1. 2013 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Radek Valenta