ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2012/13 – 1. kolo soutěže

V úvodním kole nového ročníku prohrál doma Slavoj Praha s SKK Náchodem 2:6. Nejlepší výkon kola 624 zaznamenal Tomáš Valík z KK PSJ Jihlava.

První kolo nového soutěžního ročníku přineslo hned několik zajímavých výsledků. Domácí družstva přenechala ve dvou utkáních body hostujícím celkům. Hráči Dačic nestačili na Sokol Husovice a Slavoj Praha po slabším výkonu prohrál s Náchodem. Bod za remízu si odvážejí z Přerova hráči Jiskry Kovářská.

V prvním kole se podařilo překonat šestistovkovou hranici pouze dvěma hráčům. Nejlepší výkon kola zaznamenal Tomáš Valík z KK PSJ Jihlava, když porazil 624 kuželek. Druhou šestistovku zaznamenal Vlastimil Bělíček ze Spartaku Přerov výkonem 619 poražených kuželek. Těsně za šestistovkou zůstali dva hráči. Jaroslav Hažva z SKK Náchod a při svém prvním ligovém startu i Petr Doběš z TJ Třebíč. Oba shodně porazili 599 kuželek.

První kolo proti sobě svedlo loňského mistra SKK Náchod a druhého v pořadí Slavoj Praha. Domácí celek zaváhal hned v úvodu utkání, kde oba body přenechal svému soupeři. Nedařilo se nejlepšímu z loňského pořadí jednotlivců Zdeňkovi Gartusovi. Po výkonu 549 prohrál 3:1 s Jiřím Hetychem. Ve střední části vykřesali domácí hráči naději na případný úspěch, když Jiří Bartoníček a Stanislav Březina srovnali stav na 2:2 a snížili ztrátu na pouhých osm kuželek. V závěru utkání dominovali hosté. Petr Holý s Jaroslavem Hažvou nenechali nic náhodě a po výborných výkonech převálcovali jasně domácí dvojici a strhli vítězství na svoji stranu.

Dačice hostily v prvním kole třetího z loňského pořadí Sokol Husovice. Domácí celek ztratil hned v úvodu utkání, když se nedařilo Jiřímu Malínkovi, který zůstal hluboko za svými možnostmi. Hosté po úvodu vedli 2:0 při náskoku 79 kuželek a z této ztráty se již domácí nevzpamatovali. Ve střední části uhrál pro Dačice bod Karel Novák po výkonu 583. Ve druhé dvojici porazil Dušan Ryba výkonem 584 svého soupeře a to znamenalo, že hosté šli do závěru při vedení 3:1 a náskoku 82 kuželek. V závěru si Husovice vítězství pohlídaly. Slabší výkon podal Jiří Machálek. Vítězství Husovic tak pečetil nejlepším výkonem v utkání Jiří Radil, který porazil 586 kuželek.

Úvodní kolo soutěže proti sobě svedlo oba nováčky. Sokol Kolín hostil TJ Valašské Meziříčí. Vyrovnané utkání pro sebe nakonec rozhodli domácí díky výkonům Martina Švorby a Romana Weisse v závěru utkání. Hráči TJ Valašského Meziříči měli zásluhou Radima Metelky a Davida Volka podstatně lepší vstup do utkání. Oba svoje soupeře přehráli a Valašské Meziříči vedlo 2:0 při náskoku 21 kuželek. Ve střední části utkání měli navrch domácí, kteří srovnali stav utkání na 2:2 a stáhli náskok hostujícícho celku v poražených kuželkách na pouhý jeden kolek. V závěru utkání zahrál výborně domácí Martin Švorba, který jasně přehrál po nejlepším výkonu v utkání 596 svého soupeře a přinesl klid do domácích řad. Roman Weiss sice nahrál o tři kuželky víc jak jeho soupeř. Na výkon 570 prohrál na body. Tato prohra již něměla žádný vliv na to, že domácí celek uhrál první dva ligové body po výhře 5:3.

Spartak Přerov hostil Jiskru Kovářskou a té se podařilo uhrát remízu i přesto, že v celkovém součtu nahrála o 120 kuželek méněnež hráči Přerova. Jiskra Kovářská měla v úvodní a střední části navrch. Uhrála čtyři body a před závěrečnou částí vedla o 57 kuželek. Bod domácím zachránili v závěru výbornými výkony Vlastimil Bělíček, který porazil 619 kuželek a Václav Mazur výkonem 585. Hostující hráči neustáli závěr. Moc se jim nedařilo. Hosté museli střídat, ale ani toto střídání obrat ve vývoji závěrečné části zápasu nepřineslo.

Hráči TJ Třebíč hostili v úvodním kole celek Sokola Luhačovic. Ve vyrovnané úvodní části utkání se dařilo domácímu Karlovi Uhlířovi. Výkonem 585 přehrál Jiřího Staňka. Druhý domácí hráč Jiří Mikoláš nastačil na Michala Markuse a tak byl po úvodu stav utkání nerozhodný 1:1. Domácí hráči měli k dobru pět kuželek. Střední část utkání se hrála pod taktovkou třebíčských hráčů. Vynikající výkon podal ve svém prvním ligovém utkání Petr Dobeš ml. Porazil 599 kuželek a nedal Jiřímu Kudláčkovi žádnou šanci na případný úspěch. Robert Pevný přehrál Jiřího Mrlíka a domácí tak vedli před závěrečnou části utkání 3:1 při náskoku 89 kuželek. V závěru utkání oba domácí hráči na úvodní dráze lehce svými výkony potrápily diváky. Po slabých výkonech ztratily 30 kuželek. V dalším průběhu již nenechali nic náhodě. Jasně dominovali. Václav Rypel již ztrátu z úvodní dráhy nestačil dohnat. Vše nahradil Kamil Nestrojil, který zahrál závěr výborně a jasně Pavla Kubálka přehrál a pečetil tak výhru domácího celku.

PSJ Jihlava hostila v úvodním kole soutěže SKK Vrchlabí. Domácí hráči uhráli po vyrovnaných duelech v úvodu utkání dva body a zajistili si tak lepší výchozí pozice. Ve střední části byly výhry domácích hráčů podstatně přesvědčivější. Daniel Braun 552 a Václav Rychtařík 591 uhráli oba body a zajistili vedení 79 kuželek. V závěru utkání podali všichni hráči výborné výkony, a tak se bylo na co dívat. Z hostujícího celku zahrál výborně Michal Rolf, který porazil 599 kuželek. Prim z utkání si odnesl domácí hráč Tomáš Valík, který zahrál nejlepší výkon v utkání, když porazil 624 kuželek a pečetil tak jasnou výhru domácího celku.

Datum: 16. 9. 2012 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa