ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

FIQ World Tour Classic – 1. kolo

Na konci června se v chorvatském Varaždinu uskutečnil první podnik nově vzniklé série vrcholných turnajů pod záštitou samotné FIQ. Nová soutěž je označována jako World Tour Classic a kromě vysokých odměn samotným hráčům slibuje hlavně skvělé souboje nejlepších hráčů světového žebříčku.

Soutěž se skládá ze čtyř turnajů — tří základních a čtvrtého finálového klání. Finále se však v roce 2012 konat nebude. V letošním prvním ročníku jsou na programu jen tři turnaje. Ten první se již odehrál, druhý je na programu v září v Maďarsku a třetí v prosinci v Rakousku. Letos je soutěž vypsána výhradně pro mužské účastníky, příští rok jen pro ženy a v následujících letech se obě kategorie budou střídat.

I přes nešťastný termín prvního turnaje se nakonec sjelo celkem nabité startovní pole. Jména jako Zavarko, Kiss, Kakuk, Čech, Fučkar, Pintarič, Bulka a moho dalších bylo do této doby možné na jednom místě potkat pouze na MS, mnohdy ani to ne. Českou republiku měli reprezentovat na pozvání pořadatelů Mirek Jelínek, Radek Hejhal a Honza Kotyza. Mirek se omluvil kvůli očekávání potomka, Radek je po operaci kolene a tak ČKA oslovila několik dalších kvalitních hráčů. Blázni, kteří by v tomto termínu chtěli reprezentovat za svoje, se hledali těžce. Ale nakonec se přece jen našli. Páteční dovolenou si nakonec vzali David Machala a Michal Kratochvíl a mohlo se frčet.

V pátek večer čekalo na hráče rozlosování startovního pořadí v sobotní ranní kvalifikaci. Ta se hrála na 20 HS a přiřadila jednotlivým startujícím čísla do pavouka, kde na sebe narazili 1. s 42., 2. s 41. atd. Bylo tedy celkem jedno, kolik člověk hodí, jen se mu pak mohlo lehce stát, že hned v prvním kole po „srajdě“ v kvalifikaci narazí na hvězdu a pojede domů po 2×20 HS.

Tato nepříjemnost potkala třeba Míšu Kratochvíla, když po kvalifikačních 87 šel na 112 Zavarka. Michal však plně využil značně benevolentního systému soutěže, když první dráhu si Viliho připravil (90:109), na druhé mu pak naložil rozdílem třídy (119:115) a v „sudden victory“ (SV) pak jen těsně prohrál 20:25. Vzhledem k menšímu počtu účastníků však postupovalo do 2. kola ještě 7 poražených s nejlepším číslem, na což Michalových 209 pohodlně stačilo. Zrádnost systému se naopak projevila třeba u Ivana Čecha, který v kvalifikaci zahrál skvělých 113, v prvním kole nestačil v na domácího kvalifikanta Milicevice (SV 20:23) a navíc jeho 194 nestačilo ani na pozici mezi sedm „lucky losers“. David bez problémů smáznul 2:0 celkem neznámého Němce Gutschalka a Honza sice připustil SV (21:19) dalšímu domácímu kvalifikantovi Jagičovi, ale to odehrál v klidu, protože v případě prohry měl zajištěn postup na číslo.

Druhé kolo načnul Honza pohodovým postupem přes Rumuna Fehera (2:0). Michal se bohužel neinspiroval. I proti slabě hrajícímu bratovi Oňo Kyselicovi nedokázal vyhrát první dráhu a na druhé už si postup zkušený hráč Podbrezové pohlídal. David druhé kolo uzavíral soubojem s Rakušanem Rathmayerem. Normálně je dělí dvě soutěže, ale tentokrát hrál Martin výborně a David si vybral oddych ve špatnou chvíli, takže to nestačilo ani na jedno ze dvou postupových míst jako šťastný poražený.

Třetí kolo se hrálo již na 2×30 HS. Honza začal proti dalšímu z enklávy Podbrezovanů, Tomáši Pašiakovi, výborně drahou 170. Druhou dráhu však nepohlídal (138) a bylo z toho nemilosrdné SV – 5,7 a 5 je však v této části soutěže a obrovské konkurenci již dost málo, a tak i přes lepší celkové číslo Honza nepostoupil a skončil díky tomuto výkonu na konečném 11. místě.

Ze zajímavých zápasů je nutno zmínit čtvrtfinálové vyřazení nejlepšího kuželkáře planety (tady Jirka Sedlák promine vypůjčení jeho titulu pro účely tohoto článku) Viliho Zavarka Maďarem Norbim Kissem. Ten plně využil zaváhání do té doby výtečně hrajícího Srba a v SV 21:19 se zaslouženě radoval z postupu. Finále s Atilou Nemesem pak bylo v porovnání s tímto zápasem spíše formalitou.

Další podnik World Tour se uskuteční 1. září v maďarském Zalaegrsegu. Start má zajištěno 16 nejlepších z Varazdinu, zbytek startujících obstará pořadatel a 10 míst nominuje FIQ. Doufejme, že se opět představí světová špička a ve startovním poli se objeví více než jeden Čech…

Zleva: Maďaři Nemes a Kiss, Slovák Pašiak a Rakušan Ertl

Nejlepší čtveřice (zleva): Maďaři Attila Nemes a Norbert Kiss, Slovák Tomáš Pašiak a Rakušan Jürgen Ertl

Datum: 11. 7. 2012 | Sekce: Turnaje | Autor: Jan Kotyza