ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ohlédnutí za MS juniorů 2012 – postřehy trenérky juniorek

Hodnocení juniorského Mistrovství světa v německém Bautzenu reprezentační trenérkou juniorek.

Růžena Smrčková

Na MS juniorek bylo nominováno 8 hráček: Divišová Michaela (KSK Otis Austria, AUT), Helisová Gabriela (TJ Spartak Přerov), Jandíková Markéta (TJ Valašské Meziříčí), Johnová Ludmila (TJ Lokomotiva Česká Třebová), Koutníková Simona (TJ Sokol Duchcov), Musilová Zuzana (BSV Voith St. Pölten, AUT), Navrkalová Renáta (UKC Admiral Liezen, AUT), Tatoušková Nikola (KSV Wiener Linien, AUT). Hráčky byly nominovány na základě sledování výkonosti v dlouhodových soutěžích, kterou potvrzovaly na KS a MU.

Reprezentační příprava byla omezená kvůli  nedostatku peněz. Proběhly pouze 2 KS a 2 MU. Nominace hráček byla velmi těžká. V širším výběru bylo 12 vcelku vyrovnaných hráček a konečné rozhodnutí padlo až na posledním KS v Jihlavě. Rozhodla aktuální forma a psychická odolnost v danou dobu. Na MS jsme odjížděly i přes určitou nedůvěru s ambicemi se poprat o medaile. I když došlo v kádru ke generační výměně, na MS odjely zkušené hráčky. Dvě se juniorského MS zúčastnily, ostatní prošly dorosteneckou reprezentací a hrály na MS dorostu. Čtyři hráčky hrají v rakouských ligách a patří k oporám svých družstev. Ostatní hráčky hrají nejvyšší soutěž u nás.

Do soutěže družstev nastoupily tyto hráčky: Tatoušková, Navrkalová, Helisová, Koutníková, Johnová, Musilová. Nasazeno bylo na začátek. Hrály papírově nejlepší hráčky. Nikola zahrála dobře a splnila svůj úkol, ovšem Renáta zklamala. Hrála hodně pod svými možnostmi. Gábina odvedla průměrný výkon. Naději na medaili vzkřísila Simona. Ovšem závěr nepatřil k nejlepším. Lída nezvládla závěr poslední dráhy. Zuzka po slušném začátku psychicky odešla a musela být střídána Markétou Jandíkovou. Konečné umístění družstva bylo nejhorší v historii. Hodnotícím měřítkem prošly pouze Tatoušková a Koutníková. Ostatní hráčky zůstaly za svými možnostmi. Svou výkonost  nepotvrdily hlavně Navrkalová a Musilová. V dalších disciplínách – tandemech, mixech a sprintech jsme měly velké zastoupení – tři tandemy, tři sprinty a jeden mix. V těchto soutěžích se projevila slabší psychická odolnost a nízké sebevědomí. Ve většině případech jsme se soupeřkami hrály vyrovnaně, postupy do dalších kol jsme prohrávaly vždy ke konci disciplíny nebo na SV.

Do soutěže jednotlivkyň se probojovaly dvě hráčky: Nikola Tatoušková a Simona Koutníková. Soutěž byla velmi vyrovnaná, rozhodovala každá maličkost. Hra Nikoly Tatouškové byla hodně ovlivněna jejím stylem, hraje hodně do špice s občasnými bosými hody. Simona Koutníková svoji šanci promarnila na poslední dráze, kterou měla jen 119.

MS hodnotím za velmi neúspěšné. Hráčky určitě nejsou výkonostně horší jak jejich soupeřky, ale chybí jim větší bojovnost a víra ve svoje schopnosti a hráčské kvality. Příčinu vidím v tom, že nejsou kvalitní trenéři v klubech, kteří by s hráčkami systematicky pracovali. Mnohé hráčky trénují samy bez vedení. Nejsou trenéři ani u některých ligových družstev. Navíc většina odchází studovat na vysoké školy a tím se jim snižují tréninkové možnosti. Tohle je dlouhodobá bolest našeho sportu, která se začíná projevovat. Bez zapálených lidí pro věc se nepohneme dopředu.

Růžena Smrčková
trenérka juniorek

Datum: 14. 6. 2012 | Sekce: Reprezentace | Autor: Růžena Smrčková