ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Finance – upozornění klubům

Dopis národního sportovního svazu – Okresního sdružení ČSTV svým členským klubům.

Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo,
vážení činovníci a představitelé sportovního klubu, tělovýchovné jednoty,

jak jste asi zaznamenali, byla koncem loňského roku i přes protesty sportovního prostředí schválena novela zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, která mění od roku 2012 způsob rozdělení výtěžku z loterijních a sázkových her. Nový způsob dělení nezaručuje sportovnímu prostředí na výtěžku žádný podíl. Významná část těchto prostředků je přidělena do rozpočtu obcí. Ministerstvo financí ČR odhaduje výši těchto prostředků na 6,1 mld. Kč, což v porovnání s rokem 2011 znamená navýšení ve prospěch obcí o 4,3 mld. Kč. Podrobný odhad odvodů pro každou obec je pro vaši informaci k dispozici na internetu: http://www.olympic.cz/public/img/financovani-sportu/DopadyNovelyZoLpodleJIM120120.xls (materiál MF ČR).

Také Vaše obec, získá v roce 2012 podíl na zhruba 4,3 miliardách Kč, o které vzrostl její podíl na výtěžku z loterií a sázek. Podrobný odhad odvodů je k dispozici na uvedené adrese.

Zmíněné prostředky ze státního rozpočtu byly v obcích v minulosti přerozdělovány ve prospěch sportu, kultury a charitativní činnosti. Řada starostů před schválením novely zákona prohlašovala, že tak tomu bude i v letošním roce. Samotný podíl prostředků pro sport činil dlouhodobě více než 50 %, a to zejména ve prospěch sportu mládeže. Sami pravděpodobně nejlépe víte, kam peníze z tohoto zdroje směřovaly ve Vašem městě či obci v minulosti.

Starostové obcí a měst byli v těchto dnech informováni ve stejném duchu, a to dopisem, zaslaným do datových schránek všech obcí ČR z Ministerstva financí ČR. Dle informací Ministerstva financí obdrží obce první zálohovou platbu z výnosů loterií již v dubnu 2012. Je proto nutné, abyste Vy, představitelé sportovních klubů a jednot, nejlépe osobním jednáním, oslovili starosty obcí a měst právě v těchto dnech a usilovali o zásadní navýšení podpory sportu. Obce totiž díky novele zákona obdrží finance, které v minulosti putovaly do sportu z loterií přímou cestou.

V současné právní úpravě je tento postup jedinou cestou, jak se sport může dostat k výtěžku z loterií a her, které byly vždy základem jeho financování. Záleží však v tuto chvíli na Vás, na představitelích sportu ve Vaší obci, zda dokážete prostředky z výtěžku loterií získat ve Vaší obci v tomto roce zpět pro sport.

V případě dotazů kontaktujte, prosím, svůj národní sportovní svaz či územně příslušnou sportovní servisní kancelář (např. okresní sdružení ČSTV). Hot-line telefonická podpora je zajištěna v pracovní době na číslech 233 017 416 (Mgr. David Kovář, ČSTV), 225 020 686 (Ing. Monika Popelova, Český olympijský výbor). Více informací lze nalézt také zde: http://www.olympic.cz/financovani-sportu/

S úctou
JUDr. Miroslav Jansta, v.r. Ing. Jiří Kejval, v.r.
předseda ČSTV místopředseda pro ekonomiku a marketing ČOV

Datum: 16. 3. 2012 | Sekce: Ostatní | Autor: ČKA