ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Sedmička.cz: Král kuželkářů vládne ze Kdyně

Reprezentační kuželkář Viktor Pytlík českou první ligu nikdy nehrál. Nastupuje totiž v prestižnější německé bundeslize.

Není se ani čemu divit, že Viktor Pytlík přilnul ke kuželkám. Také oba jeho rodiče aktivně „koulejí“ a Viktorovi bylo dvanáct let, když kuželky definitivně zvítězily nad stolním tenisem. „Bylo obtížné dělat oba sporty, protože trpělo pravé zápěstí,“ vysvětluje Pytlík, nejlepší kuželkář České republiky za rok 2011.

V Česku však není žádný profesionální kuželkář, a to i přesto, že většina reprezentantů hraje v Německu nebo v Rakousku. Poloprofesionální týmy lze najít na Slovensku, v Podbrezové, a pár oddílů v Maďarsku a Srbsku. Nejlepší kuželky se ale podle Viktora Pytlíka stejně hrají v Německu.

Do srovnávání s českou první ligou se pouštět nechce. Nikdy ji totiž nehrál. „Vím jen, že materiálně jsou kuželny v Čechách na vysoké úrovni, a to je super hlavně pro mládež, protože v budoucnu můžeme očekávat další cenné kovy z mistrovství světa,“ říká hráč německé bundesligy a člen týmu ve Kdyni.

Titulu nejlepšího kuželkáře Česka si velmi váží, i když tvrdí, že výkonnostně měl i kvalitnější období. Hmatatelné úspěchy přišly však právě v loňském roce. Byl přeborníkem Plzeňského kraje, mistrem republiky ve dvojicích v českém rekordu, druhý na mistrovství republiky jednotlivců a získal třetí místo na mistrovství světa družstev v Sarajevu.

V české reprezentaci působí Pytlík nepřetržitě devatenáct let a zúčastnil se sedmnácti mistrovství světa. Kuželky se podle něj dají klidně hrát do šedesáti let, optimální věk pro reprezentaci je však kolem pětadvaceti.

„Mým přáním je dosáhnout stovky reprezentačních startů. Zatím jich mám osmadevadesát. Potom přenechám reprezentační povinnosti mladším,“ poznamenává kuželkář.

Reprezentant v práci

Pytlík pracuje jako skladník v APM Kdyně na směny, a tak svoji reprezentační vytrvalost považuje za malý zázrak.

„Je stále obtížnější skloubit zaměstnání, rodinu se dvěma dětmi a sport dohromady,“ říká kuželkář, který fyzičku doháněl ještě před pár lety fotbalem. Kuželky jsou totiž podle něj především o psychice, ale ani fyzická stránka se samozřejmě nesmí zanedbávat.

„Teď už jsem dospěl do věku, kdy mi stačí trénovat dvakrát týdně, sto až dvě stě hodů, ale dříve jsem odehrál až pět set hodů za týden a fyzickou kondici jsem udržoval na trénincích s fotbalisty,“ uzavírá Pytlík.

Viktor Pytlík (35)

  • nejlepší kuželkář Česka za rok 2011
  • juniorský mistr světa ve dvojicích 1995
  • získal stříbrnou medaili na světovém šampionátu dvojic 2006 a bronzovou medaili na mistrovství světa družstev 2011
  • nyní hraje německou bundesligu za SK Walldorf
  • Originál článku naleznete na webu MF Sedmička.cz na této adrese
Datum: 22. 2. 2012 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Roman Stupka