ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Deník.cz: Kuželkářka roku Kamila Barborová začínala s tancováním, ale osud tomu chtěl jinak

Pro Kutnohoračku byl největší událostí roku 2011 start za českou reprezentaci na světovém šampionátu v Sarajevu.

Starosta Kutné Hory Ivo Šanc a kuželkářka roku 2011 Kamila Barborová

Starosta Kutné Hory Ivo Šanc a Kuželkářka roku 2011 Kamila Barborová

Kutná Hora má další výraznou sportovní osobnost. Je jí česká reprezentantka v kuželkách a odchovankyně kutnohorské Sparty Kamila Barborová. Ta z rukou starosty Ivo Šance převzala v sobotu v Hotelu Mědínek prestižní ocenění Kuželkářka roku 2011.

Kamila Barborová byla šťastná, že mohla získat ocenění na domácí půdě.

Gratuluji k výhře v anketě Kuželkářka roku. Popište mi z vašeho pohledu rok 2011. V čem byl tak výjimečný?
Děkuji za gratulaci. Z mého pohledu byl tento rok výjimečný asi tím, že jsem byla poprvé členkou reprezentačního družstva žen, a mohla tak reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v Sarajevu.

Očekávala jste, že anketu vyhrajete?
Výhru v anketě jsem neočekávala. Hlavně také proto, že dva roky před tím jsem Mistrovství České republiky vyhrála a loni jsem byla pouze třetí, ale i tím jsou kuželky specifickým sportem. Jde spíš o dlouhodobější výkony.

Těšilo vás o to víc, že se vyhlašovalo v Kutné Hoře?
Toto vyhlašování se mělo konat v Kutné Hoře již loni, ale nějak to nedopadlo, a nakonec jsem ráda, že se to rok odložilo. Díky tomu, že to bylo „doma“ (jak říkají kuželkáři), to bylo pro mě ještě emocionálnější.

Kdo vám gratuloval jako první?
Jako první mi gratuloval pan starosta Kutné Hory, který Kuželkářku roku vyhlašoval.

Pojďme k začátkům. Kdo vás přivedl ke kuželkám?
Naše celá rodina kuželkami žije, a proto když jsem ve třinácti letech skončila s tancováním, nějak to vyplynulo ze situace. Nikdy mě ale nikdo do kuželek nenutil. Chtěla jsem je zkusit a zajímalo mě, jestli mě to bude bavit, a jelikož tam byla velmi dobrá parta a skvělý trenér, zůstala jsem kuželkám věrná.

Nechtěla jste jako malá zkusit jiný sport? Popřípadě zkoušela jste nějaký?
Na základní škole jsem se do třinácti let věnovala tanci, ve kterém jsem chtěla pokračovat, ale osud tomu nějak nechtěl.

Začala jste v Kutné Hoře, jak pokračovala vaše kariéra?
V Kutné Hoře jsem hrála kuželky až do roku 2009, kdy jsem vyhrála Mistrovství České republiky. Pak nabídky z jiných klubů na sebe nenechaly dlouho čekat. Vybrala jsem si klub Slavia Praha, protože je v České republice nejlepší a také proto, že z pozice školy a bydlení bylo toto místo pro mě nejvýhodnější.

Momentálně hrajete ve Slavii, jaké máte ambice?
Kuželkářský klub Slavia Praha je opravdu nejlepším klubem v první ženské lize. Tento klub má na kontě patnáct titulů Mistra České republiky a v loňském roce jsme dosáhly čtvrtého titulu v řadě. Momentálně jsme na druhém místě a naším cílem je samozřejmě titul znovu obhájit.

Dá se hraním kuželek živit profesionálně?
V minulosti se dalo kuželkami živit například v Německu, ale v době, kdy peněz ubývá, to už ani v Německu nejde.

Chcete si zkusit zahraniční angažmá, případně, která země je, co se týče hraní kuželek, nejlepší. Která liga?
Zahraniční klub by mě samozřejmě lákal. Již loni jsem se v jednom klubu v Rakousku byla podívat. Myslím, že jak Rakousko, tak Německo mají tu nejlepší ligu velmi kvalitní.

Pochlubte se ještě úspěchy, na které jste v kariéře dosáhla.
Úspěch, kterého si nejvíce cením, je výhra na Mistrovství České republiky v roce 2009, kde jsem dokonce překonala český rekord v disciplíně 2×120 HS (hodů sdružených). Rok na to jsem titul obhájila, což se v kategorii žen stává jen výjimečně. V loňském roce jsem skončila na třetím místě. Mám na kontě dva tituly v družstvech s KK Slavia Praha, druhé místo v Akademických hrách v roce 2010, tři účasti na Světovém poháru v družstvech, jednu účast na Světovém poháru jednotlivců v Tallinnu a účast na Mistrovství světa družstev v Sarajevu. V anketě Kuželkářka roku jsem získala v loňském roce třetí místo a v roce předchozím místo druhé.

A jaké máte cíle pro rok 2012? Máte v plánu i reprezentaci?
Mým cílem je hlavně podávat kvalitní a stabilní výkony. Na plány do příští sezóny je ještě brzy, ale pokud by vyšlo zahraničí, nebránila bych se. Co se týká reprezentace, byl to vždycky můj sen stát se členkou reprezentačního družstva, ale toto rozhodnutí, před každým mistrovstvím světa, je vždy údělem pouze reprezentačního trenéra. Mistrovství světa dospělých se koná pouze jednou za dva roky, a proto další je až v roce 2014. Konat se bude v Brně. Díky tomu bych se na toto mistrovství velice ráda nominovala a můžu říci, že o to budu usilovat, ale to je opravdu ještě daleko.

  • Originál článku lze nalézt v tištěném vydání Kutnohorského deníku ze dne 11. ledna 2012
Datum: 13. 1. 2012 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Michal Pavlík