ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

15. ročník PMN zná vítěze

Hanácký kuželkářský klub Olomouc, jehož členům touto cestou moc děkuji za bezproblémový průběh akce, byl v neděli 20. března již tradičně pořadatelem závěrečného turnaje Poháru mladých nadějí, na kterém se schází šestnáctka těch nejúspěšnějších hráček a hráčů v obou věkových kategorií.

Už samotná účast ve finálovém turnaji je bezesporu úspěchem a zážitkem na celý život. Ne každému se to v jeho hráčské kariéře podařilo. Zaplněné hlediště sledovalo se zájmem hru zástupců naší nejmladší kuželkářské generace a nutno podotknout, že v řadě případů bylo opravdu na co koukat.

Mladší žákyně

PMN 2010/11 – Mladší žákyně Kategorii mladších děvčat kralovala po základní části soutěže Tereza Chlumská z Kosmonos pronásledovaná s odstupem třiadvaceti kuželek Michaelou Dvořákovou z Chýnova. Ten náskok dával tušit, že pokud Terezka zvládne svůj start po psychické stránce, tak by si měla prvenství udržet.

Nejlepší výkon dne, který měl hodnotu 278 poražených kuželek, předvedla, po základní části pátá hráčka průběžného pořadí, rokycanská Lucie Varmužová. Za tento výkon získala 42 body a v konečném pořadí jí to vyneslo stříbrnou pozici. Terezka Chlumská zahrála pěkných 258 kuželek (2. místo), což jí s přehledem stačilo na zisk celkového prvenství v tomto ročníku se ziskem 164 bodů. Míše Dvořákové se tenktokrát nedařilo podle jejích představ. 230 kuželek znamenalo propadnutí o  jedno místo na bronzovou příčku. Všem blahopřeji a přeji hodně zdaru v příštím soutěžním ročníku.

Mladší žáci

PMN 2010/11 – Mladší žáci Nejlepší výchozí pozici po základní části měl pro finále táborský Daniel Aujezdský s náskokem 11 bodů na svého pronásledovatele kutnohorského Vojtěcha Kosinu, který byl před třetím v pořadí, Martinem Jančou z Kroměříže, jen o jeden jediný bodík. Další hráči už měli přece jen dost velkou (dvacetibodovou) ztrátu na prvního, a tak jenom výjimečný výkon a zaváhání Daniela by mohlo způsobit výraznou změnu v celkovém pořadí.

Ve vlastním finále předvedl nejvyšší výkon trutnovský David Ryzák, když porazil 270 kuželek, které mu přinesly celkem 38 bodů a posunul se ze sedmého na místo čtvrté. Daniel Aujezdský dokázal odvést také kvalitní výkon s hodnotou 265 kuželek, což mu bohatě stačilo na celkové prvenství. Druhé a třetí místo uhájili Vojtěch Kosina a Martin Janča, byť s odřenýma ušima. Všem blahopřeji a těším se na shledanou v příštím ročníku.

Starší žákyně

PMN 2010/11 – Starší žákyně Topičová, Divílková a Wohlmuthová, to jsou jména nejlepších žákyň po základní části soutěže. Očekával se napínavý souboj. A také takový byl. Veronice Wolhmuthové se až tak nedařilo a výkon 243 kuželek dával tušit, že na celkové prvenství to stačit nebude. Další hráčky v pořadí prakticky nemohly vedoucí duo bodově dostihnout. Na to byla jejich ztráta až příliš velká. V poslední rundě se tedy utkaly Nikola Topičová s Terezou Divílkovou v přímém souboji na drahách 7 a 8.

Svými příznivci mohutně povzbuzované hráčky hrály první půlku obě velice dobře a držely krok. Vše se rozhodovalo až v závěrečné části, kdy možná zapracovaly i nervy. Ty měla v tento napínavý moment pevnější otrokovická hráčka. K lepšímu hernímu projevu v této náročné fázi souboje zřejmě přispěl fakt, že Tereza má podstatně jednodušší a tudíž snáz udržitelný způsob hry (bez výrazného točení koule) na rozdíl od své soupeřky. Zahrála skvělých 272 kuželek, soupeřka solidních 253, což však na udržení prvenství nestačilo. Z vítězství se tak radovala Tereza Divílková.

Nejlepší výkon 274 kuželky předvedla ve finále stylově jednoduše leč účelně hrající Šárka Ondřejová ze Sezimova Ústí, která si zajistila bronzovou příčku. Takže blahopřeji a přeji hodně zdaru do dalších let.

Na závěr chci upozornit, že Pardubický a Karlovarský kraj nepřihlašuje žádnou žákyni a v Plzeňském kraji hrála jediná žákyně, která si postup zajistila i v PMN. Z toho vyplývá, že z PMN postupují na mistrovství republiky také hráčky na 14., 15. a 16. pozici celkového pořadí. Mistrovství republiky se hraje v Teplicích 30. dubna a 1. května 2011.

Starší žáci

PMN 2010/11 – Starší žáci S více jak stobodovým ziskem po základní části šla do finále čtveřice Holec, Kotal, Lepka a Sehnal. První a druhý vždy s odstupem deseti bodů před svým pronásledovatelem. I v této kategorii bylo jasné, že jenom mezi nimi se může reálně rozhodnout o celkovém vítězi. Další napínavý souboj se očekával o poslední 13. postupové místo na mistrovství republiky. Bodové rozdíly několika hráčů na konci pořadí po základní části byly minimální, a tak rozhodovala doslova každá kuželka.

Vedoucí čtveřice hráčů zřejmě nezvládla finále zejména po psychické stránce. Holec, Lepka a Kotal dokazali „přelézt“ jenom 240 kuželek, což jim přece jen zajistilo udržení medailových pozic. Sehnal výkonostně zcela propadl, když zahrál jenom 218 kuželek a skončil až na 14. místě. Inu není každý den posvícení. Výpadek postihne i onačejší borce a hráčské kapacity.

Takže nakonec ty nejlepší výkony předvedli ti, kteří jen těžko mohli zasáhnout do boje o celkové prvenství. Nejlepší výkon 273 kuželek zahrál Jakub Šmidlík ze Sokola Tehovec, což jej vyneslo z 15. místa až na celkové 9. místo a zajistil si účast na mistrovství republiky. Nervozita u chlapců bojujících o to 13. postupové místo byla bezpochyby evidentní a každý špatný hod ji jenom umocňoval.

Všem blahopřeji a přeji hodně úspěchů v dalších letech. Mistrovství republiky se koná v Náchodě 30. dubna a 1. května 2011. Tak hodně kvalitních výkonů.


15. ročník Poháru mladých nadějí skončil. Už nyní zahajuji přípravu toho dalšího. Znovu si dovoluji požádat všechny oddíly, které mají zájem uspořádat nějaký ten turnaj, aby mně daly co nejdříve vědět. Stačí na mail . V případě, že zájemců bude víc, budu jen rád, neboť mohu lépe rozprostřít místa konání v jednotlivých termínech tak, aby bylo optimálně pokryto území republiky.

Datum: 22. 3. 2011 | Sekce: Mládež | Autor: Jiří John