ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ohlédnutí za MS v Ritzingu

S velkými díky za sponzorování dopravy firmou J&R Digital a podpoře od společnosti Aminostar.

Česká reprezentace pro MS jednotlivců v Ritzingu čítala celkem 13 osob – 4 reprezentantky pro kategorii žen – Eva Budišová (SK Wessely Dämmtechnik Neunkirchen – AUT), Lucie Vaverková (KSV Wiener Linien – AUT), Hana Wiedermannová (BBSV Wien – AUT) a Dana Wiedermannová (KK Zábřeh); 5 reprezentantů mužů – Viktor Pytlík a Miroslav Jelínek (oba SKC Staffelberg Staffelstein – GER), Jiří Hetych a Pavel Jiroušek (oba TJ Lokomotiva Česká Třebová) a Jan Kotyza (KK PSJ Jihlava). Fyzioterapeutkou výpravy byla Soňa Keprtová (KK Zábřeh), trenérem mužů Jaromír Hendrych (KK Hagemann Opava) a trenérem žen Luděk Keprt (KK Zábřeh). Vedením výpravy, technickým vedoucím a hospodářem byl pověřen Petr Holý st. (TJ Lokomotiva Trutnov).

Všichni jsme se sešli v sobotu 23. 10. ve večerních hodinách v Rosicích, většina hráčů a hráček měla v nohou odpolední ligové zápasy ať již v rakouských či našich ligách. Jediným bodem sobotního programu bylo „ustrojení“ všech členů výpravy do reprezentačních dresů a teplákových souprav. I díky Pavlu Mecerodovi mělo vše hladký průběh.

V neděli 24. 10. brzy ráno vyjely dva tranzity do místa dějiště MS, rakouského městečka Ritzing, cca 80 km za Vídní. Malé městečko disponuje nádherným tělovýchovným komplexem s několika hřišti, tělocvičnami a veškerým potřebným zázemím. Výprava byla ubytována ještě o 23 km dále, v lázeňském městečku Lutzmannburg v hotelu Pacher. Tento hotel „zvítězil“ v konkurenci devíti ubytovacích zařízení, která odpověděla na naši poptávku. Nabídka byla o takřka 200 EUR výhodnější než další nejnižší. Krátce po příjezdu odjeli oba trenéři s dalšími členy vedení výpravy do Ritzingu k akreditaci a následné technické poradě. A před 17. hodinou už jsme byli kompletní k slavnostnímu zahájení, které mimo obvyklých projevů nabídlo i takřka dvouhodinové pásmo hudby a tanců.

A v pondělí hned v první osmičce nastupovala ke svému prvnímu startu Lucka Vaverková (i když nakonec nehrála, protože soupeřka se nedostavila) a zahájila tak jedno z nejúspěšnějších vystoupení českého kuželkářského sportu na mistrovstvích světa.

Shrňme si proto výsledky
1× zlatá medaile Hana Wiedermannová sprint
2× stříbrná medaile Lucie Vaverková soutěž jednotlivců „Classic“
Jan Kotyza soutěž jednotlivců „Classic“
4. místo soutěž národů
6. místo Pavel Jiroušek soutěž jednotlivců „Classic“
2. místo v hodnocení dle zisku medailí se naše výprava umístila dokonce na druhém místě za Srbskem

Nechci zde podrobně rozebírat průběh jednotlivých disciplin, příznivci našeho sportu byli na našich stránkách podrobně on line informováni Petrem Streubelem, který cestoval soukromě a na vlastní náklady a určitě mu za to patří srdečný dík.

Mistrovství světa proběhlo ve všech disciplinách K.O. systémem, o to bylo namáhavější, že jediná chybička znamenala často konec dalších nadějí a to nejen pro hráče, ale i členy doprovodu. Vždyť několikrát na osmidráze stáli v jeden okamžik vedle sebe hned tři naši hráči a dva trenéři nemohli vše obsáhnout a museli vypomoci další členové výpravy či oddíloví spoluhráči. Se všemi nástrahami tohoto systému se většina našich reprezentantů vyrovnala velmi dobře. Nerad bych se pouštěl do podrobného hodnocení jednotlivých hráčů, ale přece jen:

1. Hana Wiedermannová

  • Zlatá medaile ve sprintu – v 1. kole porazila Kerla (BIH) 2:0, ve 2. kole Maričič (CRO) 1:1 a v Sudden Victory 17:16, ve čtvrtfinále další Chorvatku Liovič opět v Sudden Victory 21:16. V semifinále pak potřebovala k postupu dokonce opakované SV v poměru 37:35. Ve finále pak deklasovala Rakušanku Frank 2:0.
  • V 1. kole soutěže jednotlivců prohrála s R. Vilov (SRB) 1:3 přes výrazné vítězství na kuželky 572:552.
  • V soutěži tandemů pak společně s J. Kotyzou prohrála s budoucími bronzovými medailisty Kuchařová + Tomka (SVK).

Nepříliš úspěšné vystoupení v soutěži jednotlivců a tandemech si tak vynahradila skvělým výkonem a zlatou medailí ve sprintu.

2. Dana Wiedermannová

  • Postup do 3. kola soutěže jednotlivkyň přes Iordan (ROU) 2:2 – 562:549 a přes Gajin (SRB) 2,5:1,5 – 545:539, ve 3. kole ji pak vyřadila Jokovič (SRB) 3:1 – 528:525.
  • Postup do 2. kola tandemů (s V. Pytlíkem) – 2:0 proti Trpkovska + Stoklas (MKD), po té prohra 0:2 s párem Majer + Fučkar (MKD), pozdějšími stříbrnými medailisty.

3. Eva Budišová

  • Postup do 3. kola soutěže jednotlivkyň přes Ots (EST) 2:2 – 553:534, Micanovou (SVK) 2,5:1,5 564:565, ve 3. kole pak porážka s Vikov (SRB) 2:2 – 578:585.
  • Prohra v 1. kole sprintu s Gribelin (FRA) 1:1 na Sudden Victory 19:22.

4. Lucie Vaverková

  • Stříbrná medaile v soutěži jednotlivců – v 1. kole měla volný los, soupeřka z Bosny do dějiště MS nepřijela, ve 2. kole Cvitkovič (CRO) 3:1 – 597:540, ve 3. kole Drajko (HUN) 2:2 – 604:601. Ve čtvrtfinále pak zdolala Jokovič (SRB) 2,5:1,5 – 579:575. V semifinále zvítězila nad vynikající Chorvatkou Orehovec 2:2 – 555:521. V nádherném finále, které zvedlo všechny diváky ze sedadel, pak posledním hodem soupeřky prohrála při skóre 2:2 – 590:592.
  • V 1. kole tandemů (společně s P. Jirouškem) prohráli s Orehovec + Musanic (CRO) 1:1, v SV 8:10.
  • V 1. kole sprintu pak prohrála s Maričič (CRO) 1:1 – SV 19:21.

5. Jiří Hetych

  • Bohužel, jeho první účast na mistrovství světa skončila neúspěšně, prohrál v 1. kole soutěže jednotlivců s Ostojičem (SRB) 1:3 – 528:575.

6. Viktor Pytlík

Ani on nebude mít na své sportovní vystoupení v Ritzingu ty nejlepší vzpomínky.

  • V 1. kole soutěže jednotlivců prohrál s hráčem opravdu kuželkářského jména – Čulibrkem ze Slovinska 2:2 – 564:576.
  • V tandemech pak přešel do druhého kola (viz Dana Wiedermannová).

7. Miroslav Jelínek

  • V soutěži jednotlivců postoupil až do 3. kola přes Mušaniče (CRO) 3:1 – 628:594, ve 2. kole porazil výtečného Bogdanoviče (CRO) 2:2 – 591:579, stopku mu pak „vystavil“ náš Pavel Jiroušek 2:2 – 609:623.
  • Ve sprintu v 1. kole neuspěl s Antalem (SRB) 0:2.

8. Pavel Jiroušek

Byl v pravém slova smyslu největším překvapením MS. Odváděl skvělé výkony přes to, že se do výpravy dostal až po zranění Martina Sitty. Mnoha zahraničním trenérům jsme museli vysvětlovat, kde že jsme takového hráče našli.

  • Zejména v soutěži jednotlivců předváděl excelentní výkony – v 1. kole porazil Lepeje (SLO) 3:1 – 617:575, ani výtečný Srb Tepša ho nedokázal zastavit, dostal „naloženo“ 4:0 – 639:575, ve 3. kole vyřadil jak už bylo uvedeno výše M.Jelínka 2:2 – 623:609 a teprve stříbrný medailista Jan Kozyza byl těsně nad jeho síly: 2:2 – 584:586.
  • V tandemech nepostoupil s L. Vaverkovou z 1. kola.
  • Slabší chvilka ve sprintu – 0:2 s K. Manevem (MKD) a zejména pak jen 175 poražených kuželek ho možná připravila o medaili v kombinaci.

9. Jan Kotyza

Podával skvělé výkony, nenechal se znervóznit štvavou kampaní dvou jeho „příznivců“ na kuželkářském fóru, přičemž zejména příslušnice „slabšího“ pohlaví se překonávala v jedovatostech. Honza přesvědčil o oprávněnosti své nominace a veškeré úvahy o protekci se ukázaly být velmi ubohé.

  • Jeho postup do finále soutěže jednotlivců: 1. kolo Uzelac (CRO) 2:2 – 592:568, 2. kolo Lužan (SLO) 3:1 – 604:573, 3. kolo Kiss (HUN) 3:1 – 663:626 – vítězství nad jedním z velkých favoritů MS, navíc v nejlepším výkonu celého mistrovství. Čtvrtfinále Jiroušek 2:2 – 586:584, semifinále Čech (SVK) 2:2 – 606:581 – další skvělé vítězství, které mělo značný ohlas. Finále Zavarko (SRB) 1:3 – 618:651 – na Zavarka, který je dnes jasně nejlepším mužem kuželkářského sportu, už Honza nestačil.
  • V soutěži tandemů porážka v 1. kole (viz u Hany Wiedermannové).

Pokud již hovoříme o Kotyzovi, je nutné objasnit, proč nehrál ve sprintu, kde by měl velkou šanci na další medaili. Sestavu pro sprint bylo nutno odevzdat ve čtvrtek do 14.00 hodin. V té době měli muži odehraná dvě kola soutěže jednotlivců a protože kombinace se počítala z nejlepšího výkonu v soutěži
jednotlivců a nejlepšího výkonu ve sprintu, dostali přednost Jiroušek s Jelínkem. Za necelé 4 hodiny na to ohromil Honza svým výkonem 663. Změnu, o kterou jsme se pokoušeli, vedení NBC odmítlo.

Naši reprezentanti po celou dobu trvání šampionátu tvořili výborný kolektiv, navzájem se podporovali, neskutečně perfektně fandili a nejednou si na svou stranu naklonili zaplněné hlediště. Velice potěšila účast našich fanoušků z Rosic, Nové Bystřice, Jindřichova Hradce, Zlína, Vyškova a dalších.


A nakonec několik zajímavostí:

Poprvé na MS proběhly dopingové kontroly „se vší parádou“. Byl jsem doprovodem L. Vaverkové po vítězném semifinále a věřte nebo ne, trvalo hodinu než se Lucce podařilo splnit požadavek dopingového komisaře na dodání dostatečného množství „materiálu“ k rozborům. To Kotyza byl rychlejší…

Zajímavostí, ale spíše k vzteku, byla skutečnost, že NBC vybírala za každý postup a start v dalším kole soutěže jednotlivců dodatečné startovné ve výši 70 EUR za jednu stodvacítku. Samozřejmě, měli jsme obrovskou radost z každého postupu, ale p. Gruberovi, bývalému generálnímu sekretáři NBC, který v Ritzingu pomáhal, jsme za 15 postupů zaplatili 1050 EUR – každé ráno „číhal“ hned u vchodu do haly a inkasoval a inkasoval…

Určitě patří do zajímavostí i to, že po čtyřech dnech pobytu v „našem“ hotelu a úspěšné snaze domlouvat se německy, se prozradila paní majitelka hotelu, že je Slovenka. Že by nás zkoušela, zda hotel nepomlouváme?

Na závěr ještě jednou děkujeme ing. Daněčkovi za sponzorování dopravy, společnosti Aminostar za spolupráci v oblasti sportovní výživy a všem příznivcům za podporu.

Zpracoval: Petr Holý st.
pověřený vedením výpravy

Datum: 6. 11. 2010 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petr Holý