ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Okénko do zahraničí 2010/2011 – č. 1

Ligové soutěže u našich sousedů odstartovaly. V Rakousku již máme za sebou dokonce druhé kolo a ještě než se dostaneme k samotným výsledkům, několik slov úvodem.

Rakousko

O Rakousku by se chtělo říci, že skoro nezůstal „kámen na kameni“, co se týká hráčů (a to i našich) – fungovalo tu rčení „škatulata, hejbete se“. Mezi ty rozhodně nejzajímavější přesuny patří přestup Lucky Vaverkové do prvoligového týmu Wiener Linien, navíc k ní přišla nadějná, teprve sedmnáctiletá, Nikola Tatoušková ze Šumperka. V Liezenu máme dokonce tři „admirály“, z konkurenčního VSW přestoupily obě českovelenické hráčky Navrkalová a Kotrčová a jako „posilu“ si přibraly do týmu stejného klubu mužů dalšího Kotrče – Miroslava a ten to rozjel v pěkně velkém stylu. Jen Rakušané asi nechtějí přiznat, odkud je a tak ho vedou jako „AUT“.

Zmiňuji tady přesuny mezi našimi hráči, ale totéž se týká i ostatních legionářů i domácích hráčů. A jako opravdovou zajímavost na konec uvádím jaké bylo složení družstev v 1. kole z pohledu zahraničních hráčů, v rakouských ligách jich hraje opravdu hodně. Tak v Superlize žen v prvním kole ze 60 hráček bylo plných 25 % cizinek – CZE 5, SVK 6, HUN 4. V Superlize mužů dokonce 28,3 % – CZE 5, HUN 8 (!), SVK 1 a SLO 3, v 1. Bundeslize žen hrálo 12 legionářek – CZE 6, SVK 2, HUN 2, GER 1, ROU 1 – to je 20 %, ani v 2. Bundeslize mužů NORD to není o moc jiné, ze 48 hráčů byli CZE 4, SVK 3 a HUN 2, tedy 18,8 % a v nově sledované 2. BL SÜD (s M. Kotrčem) hrálo v prvních dvou kolech 8 cizinců – HUN 6, CZE 1, SLO 1,což činilo 11,6 %. Bohužel,vůbec se mi nepodařilo zjistit v jaké soutěži hraje „dvojka“ Austrie Krems (s P. Gondekem a P. Černým).

Německo

Ani tady nebyla nouze o změny, které se hodně dotýkaly i našich borců. V první řadě to je „kolaps“ Sp Wgg Weiden, kde hrála početná kolonie našich hráčů. Jirka Vícha našel nové působiště v Ambergu vedle Martina Fürsta a soupeři Weidenu budu mít vždy jedno kolo volno. Další se vracejí domů, bohužel, NBC nevyřídila včas transferkarty a tak tentokrát ještě ani Petrů ani Dvořák PSJ Jihlava nemohli pomoci. Nakonec se zachránili i hráči FAF Hirschau, kde hrál Roman Voráček a hup, už tam jsou tři – přibyli Pavel Šreiber a Milan Wagner. I Zdeněk Říha po jediné sezóně v Mutterstadtu přešel za Romanem Pytlíkem do Walldorfu. Do Neumarktu k Zdeňkovi Kováčovi (opět zahájil skvěle) přišel Zdeněk Zderadička – jemu ovšem ouvertura příliš nevyšla. A stejně jako v Rakousku se pomalu rozjíždí i vydávání výsledků na netu, včerejší podrobné se objevily až dnes po poledni, Landesliga NORD (Speichersdorf, Kasendorf) má zatím stránky nefunkční, proto mohu u Kasendorfu uvést jen výsledek družstva – Speichersdorf má vlastní stránky, z nich jsem vyčetl jejich výkony.

Ale dost povídání, zde jsou již výsledky.

V Okénku bude teď, bohužel, následovat dvoutýdenní přestávka, v době od 17. do 26. 9.2010 budu mimo republiku. Po návratu se pokusím co nejrychleji vše dohonit.

Datum: 12. 9. 2010 | Sekce: Zahraniční soutěže | Autor: Petr Holý