ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1. KLM zahájila

Úvodní kolo soutěžního ročníku 2010–11 přineslo několik zajímavých výsledků. V 1. kole soutěže měly navrch domácí celky, které si připsaly na své konto celkem tři vítězství, dvakrát zvítězili hosté a utkání v Jihlavě, která hostila Lokomotivu Českou Třebovou skončilo nerozhodně. Úroda šestistovek na kuželně v Přerově. Nejlepší Vlastimil Bělíček 627.

Mistrovský celek SKK Primátor Náchod měl za soupeře v úvodním kole na domácí dráze Jiskru Kovářskou. Hostující celek zahrál v Náchodě hluboko pod svoje možnosti. Pouze výkon Vlastimila Zemana ml. 581 poražených kuželek mohl konkurovat domácím. Jediný bod na kontě hostujícího celku byl právě za tento výkon. Naštěstí hrál na mladíka Pavla Pecolda a ten zatím nemá tolik ligových zkušeností. Domácí celek bez opor Jaroslava Hažvy a Petra Holého neměl v utkání se ziskem bodů větší problém. Po vyrovnaném úvodu získal hned ve střední části zápasu výrazný náskok, který v závěru zápasu ještě navýšil až na konečný rozdíl 229 kuželek. Jedinou šestistovku v utkání dosáhl domácí Martin Kovář, když porazil 619 kuželek.

Nováček soutěže TJ Valašské Meziříčí v úvodním kole na domácí dráze  výkonem nepřesvědčil a to byla voda na mlýn hráčů hostujícího celku. Slavoj Praha nepotřeboval ve Valašském Meziříčí podat nijak oslnivý výkon na zisk obou bodů. Domácímu celku zůstala sedět na lavičce náhradníku posila z Luhačovic Theodor Marančák. Po vyrovnaném úvodu, kde získala obě družstva po bodu měl Slavoj Praha navrch ve střední části utkání, kde hostující hráči oba duely vyhráli a šli do vedení při stavu 3:1 o 29 kuželek. To byli domácí stále ve hře.  Domácí umazali v závěru z náskoku dvě kuželky, ale výhra Antona Stašáka nad Vladimírem Výrkem pečetila výhru hostujícího celku.

K utkání prvního kola nastoupilo družstvo Spartaku Přerov v trochu pozměněné sestavě. Po odchodu dvou hráčů bylo nutno tyto mezery zacelit. Jako první nastoupil R. Goldemund proti P. Žahourovi, jenž pokořil šestistovku (603), bod pro hosty. Náhradník Kanda Milan předvedl vyrovnaný výkon na všech čtyřech drahách a výkonem 601 vyhrál jinak vyrovnaný zápas nad Jiřím Malínkem (595). Stav byl tou obou 1:1 -22 pro domácí. V druhé dvojici nastoupili Jakub Pleban proti Milanu Blechovi, hráč Centropenu vyhrál výkonem 595, když domácí hráč si odbyl svoji domácí ligovou premiéru a nesoustředěnost v první a čtvrté dorážce znamenala konec nadějí na úspěch v duelu. Zato na vedlejších drahách nedal Jiří Kudela dvojici hráčů Pavlu Kabelkovi a střídajícímu Jiřímu Němcovi žádnou šanci a 608:541 znamenalo stav zápasu 2:2 +5 pro domácí. Na závěrečnou část zápasu nastoupili proti sobě dvojice Vlastimil Bělíček proti Milanu Kabelkovi a Matyáš Dalibor proti Karlu Novákovi. Dalibor Matyáš (570) podlehl po nevydařené první půli Karlovi Novákovi (593). Zato první zmiňovaná dvojce měla jednoznačného vítěze, výkon 627 v podání Bělíčka se stal zatím nejlepším výkonem v nové sezoně na přerovských drahách. Konečný stav 5:3 +68 pro domácí při celkovém součtu poražených kuželek 3536:3468 (Zpracoval J. Pleban)

PSJ Jihlava hostila v prvním kole soutěže Lokomotivu Českou Třebovou. Hosté dokáží v Jihlavě zahrát a to při ne úplně optimální sestavě domácího celku slibovalo dramatickou podívanou. Loni na sebe oba soupeři narazili rovněž v prvním kole a domácí zvítězili těsně 5:3. Letošní utkání zůstalo výkonově hluboko za tím loňským. Jihlava dokonce porazila méně o 171 kuželek a to byla něco pro hostujícího celek. Ten sice zůstal rovněž hluboko za loňským výkonem, ale na kuželky nakonec uhrál cennou remízu. Utkání rozhodovali v závěru dva nejlepší z loňského pořadí jednotlivců. Domácí Jan Kotyza hrál na Pavla Jirouška. Hostující hráč potvrdil dobrou formu, když bral bod díky více poraženým kuželkám, Dosáhl výkonu 609 a tím porazil svého soupeře o 57 kuželek. Česká Třebová tak porazila v celkovém součtu o 43 kuželek víc jak domácí a to rozhodlo o tom, že uhrála v Jihlavě cennou remízu.

Nováček soutěže Konstruktiva Praha hostila v úvodním kole Sokol Husovice, které měly vynikající jaro v loňském ročníku soutěže a vypadá, že je forma neopustila ani při vstupu do nového ročníku. V utkání hraném na šesti dráhách na tom byli po úvodu lépe hostující hráči, kteří zásluhou výher Libora Škouly a zvláště pak Michala Šimka, který porazil 608 kuželek šli do vedení 2:1 při náskoku 78 kuželek. Druhou polovinu utkání vyhráli naopak domácí 2:1. Náskok Husovic v poražených kuželkách se jim ale korigovat nepodařilo. Z domácího celku dosáhl nejlepší výkon Štěpán Koblížek, když porazil 588 kuželek.

Sokol Luhačovice hostily v úvodním kole Moravskou Slavii Brno. Domácí nastoupili k utkání oslabeni o oporu Theodora Marančáka, který přestoupil do Valašského Meziříčí. Hostujícímu celku vyšel úvod utkání na jedničku. Nestárnoucí Pavel Palián, kterému se nedaří venku tolik jako doma, zahrál tentokrát vynikající výkon. Porazil 617 kuželek. Spolu s Petrem Mikou, který dosáhl výkonu  594 zajistili pro Morendu vedení 2:0 při náskoku 70 kuželek. Ve střední části utkání se lámal chleba. Domácí hráči sice po odehrání ztráceli stále 74 kuželek, ale bod, který získal Jiří Mrlík  výhrou o jednu kuželku měl pro domácí cenu zlata. Závěr utkání se hrál již zcela v režii domácího celku. Pavel Kubálek s Michalem Markusem koncertovali. Nepovolili hostujícím hráčům zisk ani jediného setového bodu, po dvou dráhách smazali náskok v poražených kuželkách a s přehledem dovedli utkání do vítězného konce.

Datum: 12. 9. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa