ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 20. kolo

Na čelo tabulky se posunuli po výhře v Praze nad Slavojem hráči SKK Primátoru Náchod. Druhé místo drží se stejným počtem bodů KK PSJ Jihlava. Slavoj Praha klesl na třetí místo a ztrácí jeden bod.

Hostujícím týmům se ve 20. kole soutěže příliš nedařilo. Domácí celky získaly body v pěti utkáních. Jedinou výhru hostů si v utkání kola připsali hráči SKK Primátoru Náchod v Praze na Edenu, kde domácí Slavoj nezvládl důležité utkání v boji o titul a po prohře přenechal vedoucí příčku tabulky svým soupeřům. Před Slavoj Praha se dostala po tomto kole i KK PSJ Jihlava, která po výborném výkonu na domácí dráze jasně přehrála Centropen Dačice. Závěrečná kola budou hodně zajímavá. Slavoj Praha ztrácí na KK PSJ Jihlavu a SKK Primátor Náchod jediný bod.

O sestupujících není ani po tomto kole rozhodnuto. Do hry se po výhře doma nad KK Zábřehem dostalo i Vrchlabí. Oba týmy z konce tabulky mají stále naději na záchranu. O všem rozhodne utkání příštího kola v Brně, kde Moravská Slavia hostí poslední KK Zábřeh.

Šestistovek padlo v tomto kole pouze deset, ale výkony stály za to. Vynikající výkon podal Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava. Po vyrovnaném výkonu na všech čtyřech dráhách porazil 656 kuželek. Jiří Hetych z Lokomotivy Česká Třebová porazil v Husovicích výborných 637 kuželek a Vlastimil Bělíček porazil v Přerově 635 kuželek v utkání, kde domácí celek překonal výkonem 3559 o jednu kuželku stávající rekord kuželny.

Souboj o čelo tabulky svedla proti sobě družstva Slavoje Praha a SKK Primátoru Náchod. Úvod utkání skončil dělbou bodů, když Jiří Němec přehrál jasně Jaroslava Procházku. Hostující Roman Straka měl k zisku druhého bodu pro Náchod hodně blízko. Nakonec mu k tomu chyběly dvě kuželky. Na svého soupeře ztrácel v plných a v dorážce dotahoval. Střední část zápasu v podstatě rozhodla o výsledku. Hráči SKK Primátoru Náchod uhráli oba body a díky nevýraznému výkonu domácího Martina Kozla, kterého střídal po první dráze Standa Tichý, získali i výrazný náskok v poražených kuželkách. Závěr utkání již nic nezměnil na výhře SKK Primátoru Náchod. Zdeněk Gartus přehrál o jednu kuželku Petra Holého a Ondřej Sobčák získal bod výhrou o sedm kuželek nad Antonem Stašákem. Uvidíme, zda bude platit v závěru, když se dva perou třetí se směje, ale při skladbě utkání v posledních dvou kolech se může stát cokoliv.

KK PSJ Jihlava hostila Centropen  Dačice a při současné formě domácích hráčů neměli hosté nejmenší šance na případný úspěch. Dačice držely krok s domácími po dvě třetiny utkání. Závěr zápasu však hráči Dačic neustáli. Jan Kotyza se Standou Partlem zahráli výborně. Na výkony 656 a 630 hosté neměli.

Souboj družstev ze sestupových příček vyzněl lépe pro domácí Spartak Vrchlabí, který díky této výhře stále drží malou naději na uhájení soutěže. Hráči KK Zábřehu nezačali ve Vrchlabí vůbec špatně a dlouho si drželi naději na zisk bodů. Nakonec jim štěstí nepřálo. Oba souboje těsně prohráli a pak již to s nimi šlo z kopce. Ve střední části navíc ztratili i v poražených kuželkách a tak se v závěru již hrálo jen o to zda si odvezou kanára a nebo ne. Nakonec čestný bod pro hostující celek vybojoval Josef Sitta po výhře o tři kuželky nad Pavlem Nežádelem.

Moravská Slavia Brno si mohla proti Jiskře Kovářské již v tomto kole zachovat ligovou příslušnost, ale po nevýrazném výkonu se to brněnským hráčům nepodařilo a budou muset absolvovat klíčové utkání ročníku v příštím kole na domácí dráze proti KK Zábřehu. O tom, jak na tom Moravská v tomto ročníku soutěže je hovoří i jednotlivé výkony, kterým vévodí veterán a náhradník Jan Polák, který byl v utkání nejlepší z hostujícího celku výkonem 549 poražených kuželek.

Utkání dlouholetých rivalů se tentokrát hráčům Spartaku Přerov vydařilo na jedničku. V utkání porazili 3559 kuželek a to je o jednu kuželku víc jak stávající rekord kuželny. Výhru domácího celku pečetil výborným výkonem Vlasta Bělíček, který porazil 634 kuželek.

Hráči Sokola Husovice hostili Lokomotivu Českou Třebovou a v utkání si chtěli udržet neporazitelnost, kterou drží od třináctého kola. Soupeř na tom před tímto kolem nebyl o nic hůře. Lokomotiva naposledy prohrála právě v třináctém kole. Ve vyrovnaném utkání si oba týmy chtěly udržet neporazitelnost. Husovice měly lepší vstup do utkání a vyhrály úvod 2:0. Hosté ve střední části srovnali na 2:2 a o výsledku se rozhodovalo v závěru, který domácí hráči nakonec těsně ustáli.

Utkání prvních tří celků z čela tabulky v závěrečných kolech. Domácí utkání jsou zvýrazněna tučně.

  21. kolo 22. kolo
SKK Primátor Náchod TJ Spartak Přerov KK PSJ Jihlava
KK Slavoj Praha TJ Lokomotiva Česká Třebová TJ Sokol Husovice
KK PSJ Jihlava TJ Sokol Luhačovice SKK Primátor Náchod

Utkání posledních tří celků z konce tabulky v závěrečných kolech. Domácí utkání jsou zvýrazněna tučně.

  21. kolo 22. kolo
KK Moravská Slavia Brno KK Zábřeh SKK Spartak Vrchlabí
SKK Spartak Vrchlabí TJ Sokol Husovice KK Moravská Slavia Brno
KK Zábřeh KK Moravská Slavia Brno TJ Centropen Dačice
Datum: 28. 3. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa