ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 19. kolo

Po prohře SKK Primátoru Náchod doma s Husovicemi se situace tři kola před koncem dramatizuje. Do čela tabulky se posunul po výhře v Luhačovicích Slavoj Praha, který má jednobodový náskok.

Bilance tohoto kola vyzněla jasně lépe pro hostující celky, které si odvážejí čtyři výhry. Doma bodoval pouze KK Zábřeh, který přehrál Jiskru Kovářskou  a Lokomotiva Česká Třebová porazila Spartak Vrchlabí.

V tabulce došlo po prohře SKK Primátoru Náchod doma se Sokolem Husovice ke střídání na čele. Na první místo se posunul Slavoj Praha, který dokázal zvítězit v Luhačovicích. Slavoj  vede tabulku s náskokem jednoho bodu. Luhačovicím se po tomto kole sen o zisku titulu rozplynul. Na prvního ztrácejí čtyři body a v závěrečných kolech nemají los nijak příznivý. Doma je čeká KK PSJ Jihlava a v posledním kole zajíždějí do Náchoda. Hned příští kolo může hodně napovědět o tom, jak by tento soutěžní ročník mohl dopadnout. V Edenu hostí vedoucí celek tabulky SKK Primátor Náchod.

Na konci tabulky se zdá být vše jasné, ale protože v závěrečných kolech budou hrát družstva z konce tabulky vzájemné zápasy mezi sebou, nemusí být ztráta tří bodů pro KK Zábřeh na Moravskou nepřekonatelná. Hodně tomu napoví utkání 21. kola, kde v Brně hostí Moravská Slavia právě KK Zábřeh.

Slavoj Praha zajížděl do Luhačovic a jeho hráči si byli vědomi toho, že jedině výhra jim zajišťuje zachování možnosti boje o titul. V dramatickém utkání pokračovali domácí hráči v rozpačitých výkonech a to na Slavoj nestačilo. Poprvé v sezóně žádný z domácích hráčů nepřekonal šestistovku. Hráčům Slavoje se to povedlo ve třech případech a to rozhodlo. Nejlepší výkon zaznamenal Anton Stašák 611 kuželek.

Výkony Sokola Husovice se v jarní sezóně podstatně zlepšily. Od 12. kola nepoznaly hráči Husovic hořkost porážky a v této šňůře chtěli pokračovat i v Náchodě. Utkání se nezačalo pro domácí celek vyvíjet nijak vesele i přestože domácí dvojice zahrála podstatně lépe než v jiných utkáních. Husovicím zahrál výborně Libor Škoula. Porazil 631 kuželek a to při výhře Zdeňka Vymazala znamenalo pro domácí studenou sprchu a z té se již do konce nevzpamatovali. Ve střední části sice vybojoval pro Náchod s klikou bod Martin Kovář (Michal Šimek věnoval domácímu hráči bod po výpadku na poslední dráze, kde nahrál pouze 115), ale to nezměnilo nic na tom, že domácí po nevýrazném výkonu Ladislava Beránka a střídajícího Pavla Pecolda ztráceli před závěrem 93 kuželek. V závěru zápasu již hostující hráči drželi náskok a zcela zaslouženě dotáhli utkání do vítězného konce.

KK PSJ Jihlava zcela jasně převálcovala v Brně Moravskou Slavii. Hostující celek zahrál v Brně nejlepší výkon letošního ročníku soutěže, když porazil celkově 3629 kuželek. Od úvodních hodů bylo jasné, kam poputují body. Nejlepší výkon v utkání zahrál Martin Švorba, který porazil vynikajících 641 kuželek. Další dvě šestistovky přidali Robin Parkan 622 a Jan Kotyza 626. Z domácího celku překonal šestistovku pouze veterán Pavel Palián výkonem 607.

Poslední celek tabulky Spartak Vrchlabí hodně potrápil Lokomotivu Českou Třebovou. V utkání, ve kterém bylo dosaženo pět výkonů nad šest set, hosté v závěru bojovali o zisk bodů. Nakonec jim k tomu chybělo pouhých 17 kuželek. Nejlepší výkon zahrál Jiří Hetych 622. Pouze o jedinou kuželku byl horší jeho spoluhráč Pavel Vymazal. Z hostujícího celku porazil Pavel Nežádal 632 kuželek a Zdeněk Pecina dosáhl výkonu 631. Na šestistovku dosáhl výkonem  623 domácí Pavel Jiroušek.

Hráči Centropenu Dačice hostili v tomto kole Spartak Přerov a opět početnou diváckou kulisu, která je na kuželně v Dačicích tradicí, zklamali. Na dobře hrajícího soupeře tentokrát opět těsně nestačili. Hráči Spartaku Přerov měli vynikající vstup do utkání, když Roman Goldemund 617 s Jiřím Staňkem 610 své soupeře doslova převálcovali a z tohoto šoku se již domácí nevzpamatovali. Ani výborný výkon Jiřího Němce 611 v závěru již nemohl  na výhře soupeře nic změnit.

Hráči KK Zábřeh mají stále malou teoretickou šanci na udržení se v soutěži. Los závěrečných kol jim k tomu nahrává, a tak si nemohou již dovolit doma ztrácet body. KK Zábřeh čekají dvě klíčová utkání. Vše mají ve svých rukou. V příštím kole zajíždějí do Vrchlabí a v předposledním kole hrají v Brně na Moravské. Domácím zahrál v tomto utkání výborně v úvodu Ondřej Pospíšil 608 a stanovil, jakým směrem se bude utkání ubírat. Za hosty ještě stačil kontrolovat Vlastimil Zeman ml. výkonem 601. To ale bylo ze strany hostujícího celku vše. Domácí hráči postupně získávali body a navyšovali náskok v poražených kuželkách tak, že bylo jasné, kdo  je na kuželně pánem.

Utkání prvních tří celků z čela tabulky v závěrečných kolech. Domácí utkání jsou zvýrazněna tučně.

  20. kolo 21. kolo 22. kolo
KK Slavoj Praha Náchod Č. Třebová Husovice
SKK Primátor Náchod Slavoj Praha Přerov Jihlava
KK PSJ Jihlava Dačice Luhačovice Náchod
Datum: 14. 3. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa