ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 16. kolo

Hostující celky zvítězily v tomto kole ve třech utkáních. Největší překvapení kola přinesl zápas v Náchodě, kde Sokol Luhačovice připravil domácím studenou sprchu. Díky klopýtnutí SKK Primatoru Náchod na domácí dráze se čelo tabulky vyrovnalo. Slavoj Praha a Sokol Luhačovice ztrácejí po tomto kole pouhý bod a tak bude souboj o mistrovský titul hodně dramatický.

Hostující celky zvítězily v tomto kole ve třech utkáních. Největší překvapení kola přinesl zápas v Náchodě, kde Sokol Luhačovice připravil domácím studenou sprchu. Hosté přijeli k utkáním se zpožděním, která zavinilo zpoždění vlaku. Domácí zůstali hluboko za svými výkony z minulých kol a zcela zaslouženě prohráli. KK PSJ Jihlava vybojovala body ve Vrchlabí až v samotném závěru, když hostující dvojice na poslední dráze stáhla 43 kuželek. Jiskra Kovářská překvapila v Přerově a rovněž si odváží dva body. Díky klopýtnutí SKK Primátoru Náchod na domácí dráze se čelo tabulky vyrovnalo. Slavoj Praha a Sokol Luhačovice ztrácejí po tomto kole pouhý bod a tak bude souboj o mistrovský titul hodně dramatický. Na konci tabulky k výraznějším změnám nedošlo. Družstva na desátém až dvanáctém místě vyšla v tomto kole neprázdno a šance posledních dvou týmu na záchranu postupně klesají a dostávají se pouze do teoretické roviny.

Výkonů přes šest set bylo v tomto kole dosaženo celkem deset. Nejlepší výkon kola zahrál Pavel Jiroušek z Lokomotivy Česká Třebová. V utkání proti Centropenu Dačice porazil 634 kuželek.

Souboj prvního se třetím přinesl dramatické a vyrovnané utkání s průměrnými výkony na obou stranách. Pouze výkon hostujícího Michala Markuse, který byl v utkání nejlepší, snese přísnější kritéria. Nejlepší výkon domácího Martina Kováře byl až čtvrtým nejlepším v utkání. Lépe na tom byli ještě dva z hostujícího týmu a to se v Náchodě v tomto soutěžním ročníku ještě nestalo. Hned úvod utkání se domácím příliš nevyvedl. Jiří Němec musel být po šedesátce po nevýrazném výkonu střídán mladým Pavlem Pecoldem. Hostující František Svoboda nezahrál  rovněž nijak excelentní výkon, ale nakonec dvě kuželky rozhodly o tom, že uhrál důležitý bod. Druhý bod získalo domácí družstvo i přesto, že Roman Straka prohrál s Theodorem Marančákem o dvanáct kuželek. Hostující hráč žil ze svého výkonu na první dráze. V dalším průběhu ztrácel. Na poslední dráze měl stále naději na zisk bodu. Po výborných plných 106 na soupeřových 97 zazdil dorážku. Po třech mávkách a výkonu 36 se jeho soupeř na něj dotáhl. Při rovnosti poražených kuželek se oba soupeři dělili a půlbod znamenal, že po první části utkání byl stav 1:1. Luhačovice měly do plusu 15 kuželek. Střední část utkání skončila stejně jako ta první. Obě družstva získala po bodu. Oba duely nebyly tak vyrovnané jako v první části. Domácí Martin Kovář přehrál Jiřího Kudláčka jasně 4:0, hostující Radek Polách rozhodl o své výhře až výbornou poslední dráhou. Před závěrem měli domácí při rovnosti bodů do plusu 12 kuželek. Domácí nasazují do koncovky Petra Holého a Ondru Sobčáka. Minule to na Moravskou Slavii Brno stačilo. V tomto kole měli naopak hostující hráči navrch. Michal Markus s Pavlem Kubálkem nezaváhali. Uhráli oba body a připravili domácímu družstvu studenou sprchu. Hráči SKK Primátoru Náchod od úvodních hodů postupně ztráceli a již nedokázali vývoj utkání zvrátit.

Slavoj Praha hostil sestupem ohrožený KK Zábřeh. Hosté drželi krok pouze v úvodu zápasu. Jaroslav Procházka po nejlepším výkonu v utkání 605 udržel nejlepšího z hostujícího týmu Martina Sittu 587 a získal bod. Ve druhé dvojici přehrál Ondřej Pospíšil Antona Stašák. Ve střední části získal Slavoj navrch díky slabým výkonům hostujících hráčů. Domácí vedli před závěrečnou části utkání 3:1 o 105 kuželek a šance hostujícího celku na případný úspěch se vytratila. V závěru utkání sice hostující Pavel Hrdlička uhrál pro Zábřeh bod, ale to bylo ze strany hostů vše.

Brněnské derby mezi Sokolem Husovice a Moravskou Slavii Brno potvrdilo, že domácí celek je na tom v současnosti o poznání lépe než hosté. Úvod utkání patřil jasně domácímu celku. Zdeněk Vymazal nezaváhal a po nejlepším výkonu v utkání 629 kuželek stanovil jakým směrem se bude vývoj utkání ubírat. V úvodu se nedařilo  nejlepšímu hráči Moravské Miroslavu Milanovi. Domácí Michal Šimek měl navrch a získal pro Husovice druhý bod. Ve střední části vykřesal pro hosty malou naději Pavel Dvořák, který po výkonu 592 uhrál bod.  Peterovi Zaťkovi se již tolik nedařilo. Nestačil na Jiřího Axmana. Před závěrem vedli domácí 3:1 a hosté by museli zahrát excelentní výkony. To se nestalo. Jiří Radil s Davidem Plškem uhráli plný počet bodů a dovedli  utkání do vítězného konce. Domácí se tak s největší pravděpodobností vymanili definitivně z pásma ohrožení sestupem. Moravská Slavia Brno je na tom podstatně hůře a nemá nic jisté. Na předposlední KK Zábřeh má po tomto kole náskok tři body.

Ve Vrchlabí měli domácí hráči proti mistrovskému celku KK PSJ Jihlava vynikající úvod zápasu. Dvojice David Hobl s Jiřím Bartoníčkem připravila hostujícímu celku studenou sprchu. Domácí vedli 2:0 při náskoku 160 kuželek. Ani toto výrazné vedení nepřineslo do domácích řad klid. Jihlava ve střední části srovnala na 2:2 a z náskoku domácího celku umazala 82 kuželek.  V závěr utkání již excelovali hosté. Jan Kotyza si výkonem 621 polepšil průměr a jasně vyhrál. Stejně se dařilo Standovi Partlovi. Výkonem 601 rovněž bodoval. Jihlavští hráči ještě před závěrečnou dráhou prohrávali o 43 kuželek a domácí měli stále neději na zisk bodu. Závěrečnou dráhu neustáli, prohráli o 57 kuželek a naděje na remízu se rozplynula.

Lokomotiva Česká Třebová hostila v tomto kole svého souseda v tabulce Centropen Dačice. Hosté začali v České Třebové dobře. Jiří Malínek sice  prohrál s Karlem Zubalíkem po dobrém výkonu 591. Domácí hráč porazil 605 kuželek. Souboj na kuželky vyrovnaný, ale na setové body na tom byl lépe domácí hráč, který vedl po třech dráhách 3:0. Druhý dačický hráč Petr Žahourek uhrál bod. V dalším průběhu již dominovali domácí hráči. Na šestistovky Jiřího Hetycha 610 a Pavla Jirouška 634 již hosté neměli. Další bod pro hosty uhrál až v závěru Karel Novák po těsné výhře nad Miloslavem Hetychem. Domácí tak díky tomuto vítězství odskočili v tabulce od svého soupeře na dva body.

Dramatické utkání se šťastnějším koncem pro hostující celek se hrálo v Přerově, kde se představili hráči Jiskry Kovářské. V úvodu zápasu zahrál domácím výborně Václav Mazur, který výkonem 618 získal bod. Ve druhém duelu naopak bodoval hostující hráč Milan Hrouda. Porazil shodně jako Roman Goldemund 589 kuželek, ale vyšší počet získaných setových bodů hovořil pro něj. Střední část zápasu vyzněla překvapivě lépe pro hostující družstvo. Petr Dvořák s Davidem Junkem získali oba body. Jiskra Kovářská šla do vedení 3:1 o 19 kuželek. Dramatický závěr nakonec hosté ustáli. Arnošt Werschall uhrál bod na Vlastimila Bělíčka, na kontě Kovářské nakonec zůstalo 14 kuželek do plusu a to znamenalo jejich těsnou výhru.

Datum: 21. 2. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa