ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 15. kolo

Bilance 15. kola nevyzněla pro domácí celky vůbec dobře. Výhry v domácím prostředí uhrála pouze KK PSJ Jihlava a Sokol Luhačovice. Utkání v Dačicích a v Brně skončila remízou a body z venku si přivážejí celky Sokola Husovic a Slavoje Praha.

V tabulce po tomto kole nedošlo k výrazným změnám, pouze Sokol Husovice vystřídal na osmém místě Jiskru Kovářskou. Pronásledovatelé vedoucího celku, Slavoj Praha a Sokol Luhačovice snížili náskok vedoucího SKK Primátoru Náchod  na rozdíl tři bodů.

Z jednotlivců zahrál v tomto kole nejlepší výkon Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava se 649 poraženými kuželkami a Miroslav Milan z Moravské Slavie Brno, který porazil 640 kuželek.

Vedoucí celek soutěže SKK Primátor Náchod se představil v Dačicích. Domácí nebyli v domácím prostředí příliš úspěšní, ale na jaře zatím ve dvou utkáních po dobrých výkonech neprohráli a tak se očekával vyrovnaný a dramatický zápas. Průběh utkání to potvrdil. Pro Náchod začalo utkání o poznání lépe. Roman Straka výkonem 605 přehrál Jirku Malínka a Petr Holý přestože porazil o tři kuželky méně než domácí Milan Blecha na body zvítězil 3:1. Po úvodu tak hosté vedli 2:0 při náskoku 14 kuželek. Ve střední části si po dvou velmi vyrovnaných duelech, kde se hrálo o každou kuželku, připsala obě družstva po bodu. Vašek Zajíc měl po třech dráhách na Martina Kováře mírně navrch. Poslední dráhu neustál a po odborářském výkonu přenechal bod svému soupeři. Nutno podotknout, že poslední dráha nepřinesla nijak oslnivé výkony u žádného ze čtveřice hráčů. Pavel Kabelka vedl po třech dráhách nad Ladislavem Beránkem 2:1. Na kuželky prohrával a na závěrečné dráze potřeboval bodovat. To se mu povedlo a tak byl stav před závěrečnou fází utkání příznivější pro hostující celek, který vedl 3:1 při náskoku 17 kuželek. Závěr utkání již nebyl tak dramatický, jak by se dle výsledku zdálo. Ondra Sobčák vyhrál první tři dráhy a bylo jasné, že si hosté odvezou minimálně bod. Jeho konečný výkon 616 byl nejlepší v utkání. V souboji dvou jmenovců domácí Jiří Němec postupně ukrajoval z náskoku hostujícího celku až na konečných plus 19 pro Dačice a to znamenalo, že utkání skončilo dělbou bodů.

Sokol Luhačovice hostil v tomto kole poslední celek tabulky Spartak Vrchlabí. Po plné dvě třetiny utkání však rozdíl postavení družstev v tabulce nebyl na výsledku znát. Hostující celek zásluhou dobrých výkonů Zdeňka Peciny a Jiřího Bartoníčka uhrál dva body a po slabších výkonech všech domácích hráčů při nerozhodném stavu 2:2 vedli hosté o 46 kuželek. Až v závěru se domácí hráči probrali. Pavel Kubálek výkonem 619 a Michal Markus výkonem 616 své soupeře jasně přehráli a dovedli utkání do vítězného konce.

KK PSJ Jihlava hostila v tomto kole Spartak Přerov. Domácí zahráli v tomto utkání svůj druhý nejlepší výkon v tomto soutěžním ročníku a na to hosté neměli. Hostující hráči i přestože drželi s domácími v mnoha případech krok na kýžený bod nedosáhli a odvážejí si z Jihlavy kanára po prohře 8:0. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal Jan Kotyza se 649 poraženými kuželkami. Na šestistovku dosáhli ještě Martin Švorba výkonem 618 a Robin Parkan 604.

Existenční utkání hráli v domácím prostředí hráči KK Zábřehu proti Sokolu Husovice. Byli si vědomi toho, že prohra v tomto utkání jim může přidělat hodně starostí. Vývoj utkání se od úvodních hodů neodehrával dle jejich představ. Hostující hráči Zdeněk Vymazal s Michalem Šimkem své duely přesvědčivě vyhráli a s domácím celkem to nevypadalo vůbec dobře. Ve střední fázi zápasu měli navrch opět hostující hráči. Po plném zisku bodů vedly Husovice před závěrem zápasu 4:0 a měly do plusu 107 kuželek a to bylo pro dotahováky Zábřehu příliš velké sousto. Pavel Hrdlička s Martinem Sittou sice postupně z náskoku hostujícího celku ukrajovali, ale nakonec to nestačilo. Na kontě Sokola Husovic zůstalo 47 kuželek a to znamenalo výhru a zisk velmi cenných bodů.

Moravská Slavia Brno, která  hostila Lokomotivu Českou Třebovou, nemá při svém postavení v tabulce bodů na rozdávání. Hráči Lokomotivy jsou na tom v tabulce o poznání lépe, ale skutečnost, že poslední body získal hostující celek v devátém kole, nahrávala domácím. Ve vyrovnaném utkání nakonec hosté získali ze hry čtyři vítězství a tak jen skutečnost, že nahráli v celkovém součtu o 26 kuželek míň jak jejich soupeř jim zabránila v zisku obou bodů. Domácí celek podržel nejlepším výkonem v utkání Miroslav Milan, který porazil 640 kuželek.

Druhý v pořadí Slavoj Praha zajížděl ke svému dalšímu utkání do Chomutova, kde se utkal s Jiskrou Kovářskou. Hosté po klopýtnutí v minulém kole doma s Jihlavou potřebovali v tomto utkání nutně bodovat, pokud si chtěli zachovat naději na boj o mistrovský titul. To se jim nakonec v dramatickém utkání podařilo. Domácím ujel vlak hned v úvodu, který prohráli 2:0 o 61 kuželek. V dalším průběhu se zápas vyrovnal, ale na otočení již domácí hráči neměli.

Datum: 14. 2. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa