ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Sdělení NBC k odvolání vystoupení DKBC z NBC

Již dříve jsme na našich stránkách uvedli různé informace, které se týkaly sporu mezi NBC a DKBC. Naposledy jsme přinesli informaci převzatou z webu DKBC, ve kterém bylo obsaženo sdělení DKBC o zrušení jeho vystoupení z NBC. Nyní se podíváme na oficiální stránky NBC, kde se na přelomu roku objevila dvě sdělení, která se tohoto sporu dotýkají.

V prvé řadě je třeba zmínit, že NBC nesouhlasí s některými informacemi, které byly zveřejněny na webu DKBC a zaujímá k nim svůj vlastní postoj. Obě sdělení jsou obsáhlejší, některé pasáže se opakují a tak z nich přejímáme jen podstatné informace. I z nich si však může každý udělat závěr sám.

  1. Dne 26. 9. 2009 v Henningsdorfu u Berlína proběhla schůzka (DKB prezident, DKB viceprezidentka, DKBC prezident, NBC prezident, WNBA prezident), na které měla být nalezena shoda. Ze strany NBC bylo a je dodnes požadováno, aby se dodržely základy urovnání rozhodnutého před Zemským soudem ve Vídni a podle kterých je potřeba jenom jedna nejvyšší liga žen příp. mužů. Souběžnou ligu na 200/100 hodů – jak se hraje nyní – tento smír nepředpokládá. Dodatečně byl dán podnět k dobrovolnému vypsání mistrovství jednotlivců na 120 hodů. Mnohokrát kritizovaný požadavek zavedení herního a hodnotícího systému (120 hodů a bodové hodnocení) pod nejvyšší ligy žen a mužů nikdy nebyl a nikdy nebude NBC uplatňovat, protože to vídeňské urovnání nestanoví a NBC uzavřené urovnání dodržuje.
  2. Dne 30. 10. 2009 zasedalo předsednictvo NBC a odsouhlasilo návrh prezidenta NBC, že se na konferenci NBC v roce 2010 zasadí za odvolání diskutabilních ustanovení ve schválených prováděcích pravidlech.
  3. Dne 28. 12. 2009 obdrželo NBC dopis – podepsaný prezidentem Dieterem Prenzelem a viceprezidentkou Margot Petzel – ve kterém DKB jako člen NBC sděluje, že vyhověl přání DKBC a potvrzuje odvolání vystoupení z NBC k 31. 12. 2009. Odvoláním vyhlášeného vystoupení před 31. 12. 2009 nevzniklo přerušení členství. Vzetí zpět ruší prohlášení o výstupu a z právního hlediska tím platí jako nepodané.
  4. Hrací práva německých klubových družstev zastoupených v Lize mistrů: SKC Victoria Bamberg žen a mužů SKV Rot-Weiss Zerbst ve 2. kole (první zápasy 30. 1. 2010 a odvety 20. 2. 2010) zůstávají tímto nezměněny. Mezitím nahlásil DKBC na NBC i svoji účast na XV. mistrovství světa U23 a VII. světovém poháru U18 v době od 21. do 29. května 2010 v Rijeke (CRO). Světového poháru U14 se Německo nezúčastní.
  5. Předsednictvo NBC vítá toto odvolání výstupu z NBC od německých svazů DKB a DKBC, zároveň ale konstatuje, že toto odvolání vystoupení není podkladem pro žádné ústupky NBC oproti DKBC z jeho seznamu požadavků z 26. 9. 2009.
  6. V této souvislosti NBC poukazuje, že DKBC nadále nedodržuje smír uzavřený před Zemským soudem ve Vídni a že chybí vyjádření DKB/DKBC k požadavku NBC, aby se v herním systému pro klubová družstva DKBC zavedla jen jedna nejvyšší liga žen příp. mužů. Souběžnou ligu na 200/100 hodů – jak se provádí nyní – tento smír nepředpokládá.

Nás může těšit, že minimálně pro letošní rok je zajištěna účast Německa v soutěžích NBC. Co bude dál se teprve uvidí. Rozhodující bitva byla odložena. Věřme, že zúčastněné strany využijí odkladu k nalezení společného řešení.

Datum: 13. 1. 2010 | Sekce: Ostatní | Autor: Jiří Jančálek