ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 9. kolo

Deváté kolo soutěže přineslo čtyři výhry domácích a dvě vítězství hostujících celků. Zadařilo se Spartaku Vrchlabí v důležitém utkání v Zábřehu. Hosté porazili o 50 kuželek víc než KK PSJ Jihlava v sedmém kole a brali oba body.

Druhou výhru hostujících týmů si připsali hráči KK PSJ Jihlava v Dačicích. Pro Centropen Dačice je domácí kuželna zakletá. Jeho hráči doma v letošním ročníku soutěže zatím nevyhráli. Soutěž vede po tomto kole stále SKK Primátor Náchod, na druhé místo se posunuli hráči KK PSJ Jihlava, a družstvo Slavoje Praha po prohře v Náchodě kleslo na třetí místo. Družstva na druhém a třetím místě mají stále odložené utkání k dobru. Na konci tabulky nezůstal kámen na kameni. Na sestupové příčky klesly týmy KK Zábřeh a Sokol Husovice. Moravská Slavia Brno a Spartak Vrchlabí se po výhrách vymanily z červených čísel. Do pásma sestupu se pomalu propadá Centropen Dačice. Ještě po šestém kole to pro celek vypadalo nadějně, ale série tří proher za sebou je posunula do existenčních problémů. Dačice sice mají jedno odložené utkání k dobru, ale Sokol Luhačovice bude pro ně určitě tvrdým oříškem.

Klíčové utkání kola se hrálo v Náchodě, kde domácí hostili druhého v pořadí celek Slavoje Praha. V úvodu utkání získala obě družstva po bodu, když Ondra Sobčák přehrál Antona Stašáka. Za Slavoj bodoval Jaroslav Procházka, který výbornou poslední dráhou přehrál Romana Straku. Ve střední části utkání domácí Martin Kovář překonal o jeden kolek šestistovku a nedal Martinu Kozlovi, kterého střídal Stanislav Březina žádnou šanci na případný úspěch. Výhra 4:0 o 71 kuželek domácím hodně pomohla. Igor Búrik po dramatické koncovce přehrál Ladislava Beránka na body 3:1. O jeho výhře rozhodovala až poslední dráha, kterou vyhrál o jeden kolek a celkově o tři. Před závěrem utkání byl stav 2:2 a Náchod měl k dobru 102 kuželek. Domácím tentokrát nezahrál Jaroslav Hažva, a tak mohli hosté dle vývoje v závěru stále pomýšlet na zisk bodu za případnou remízu. Jaroslav Hažva nestačil na Petra Pavlíka. Na další bod pro Slavoj Praha Zdeněk Gartus při výborném výkonu Petra Holého nedosáhl a z výhry se tak nakonec radovali domácí. Díky této výhře si tak pojistili vedení v tabulce.

Na kuželně v Zábřehu se utkali dva nováčci soutěže. Domácí po minulé prohře doma s Jihlavou chtěli v tomto kole tuto porážku odčinit. To se jim nepovedlo. Spartak Vrchlabí v celkovém součtu porazil ještě o 50 kuželek víc jak jihlavští hráči v sedmém kole a na to domácí hráči neměli. Hostující hráči šli v tomto utkání dvakrát přes šest set. Pavel Nežádal sice na rekord Jana Kotyzy nedosáhl, ale i 621 poražených kuželek je na Zábřeh vynikajících. Druhou šestistovku přidal Zdeněk Pecina, když porazil 607 kuželek a ve střední části utkání nahrál hostům na Pavla Hrdličku důležitý náskok v poražených kuželkách. Závěr utkání již hosté ukočírovali. V závěru zápasu nezahrál úplně dle svých představ Lukáš Horňák a o to měli hosté cestu k výhře snadnější.

Moravská Slavia Brno, která se pohybuje v tabulce stále v pásmu sestupu nemá body na rozdávání. V tomto kole domácí hostili Jiskru Kovářskou a od úvodních hodů bylo jasno, kdo je na kuželně pánem. Úvod utkání vyhrála Moravská 2:0 při náskoku 180 kuželek a nebylo o co hrát. Jediný bod pro hosty uhrál Milan Hrouda ve střední části, kdy přehrál náhradníka v celku domácích Miloše Stloukala. Domácí hráči šli v utkání třikrát přes 600. Nejlepší byl nestárnoucí Pavel Palián 626.

Centropen Dačice zahrál v tomto kole doma proti KK PSJ Jihlava před početnou návštěvou další smolné utkání. Dačice letos doma ještě nevyhráli a to platí i po utkání tohoto kola. Ve vyrovnaném utkání nevyšla domácím střední část. Tu vyhráli jihlavští hráči 2:0 a navíc udrželi díky špatnému výkonu Milana Blechy i důležitý náskok v poražených kuželkách. V závěru již hosté nezaváhali. Jan Kotyza výkonem 594 uhrál bod a když Jiří Partl ztratil na Jirku Němce jen 27 kuželek byla na světě další prohra Dačic v domácím prostředí. Příští víkend hrají Dačice doma odložené utkání se Sokolem Luhačovice a to je další těžký soupeř. Uvidíme, zda se konečně Centropenu podaří prolomit smůlu a připíší si do tabulky první domácí body.

Hráči Sokola Luhačovice hostili tradičního rivala Spartak Přerov. Po dvě třetiny vyrovnané utkání se změnilo v závěru v koncert domácích. Vlasta Bělíček s Daliborem Matyášem nezahráli špatně, ale na vynikající výkon domácích to nestačilo. Pavel Kubálek 636 s Michalem Markusem 640 jim nedali šanci. Nepustili žádný setový bod a po výhrách 4:0 pečetili jasnou výhru Luhačovic.

Lokomotiva Česká Třebová hostila Sokol Husovice. Hosté drželi krok s domácími pouze dvě třetiny utkání. Před závěrem zápasu byl pro ně stav ještě přijatelný. Třebová měla poraženo o pár kuželek víc, na body byl stav nerozhodný 2:2. V závěru utkání Pavel Jiroušek 639 s Jiřím Hetychem 612 hostující hráče převálcovali jasně dvakrát 4:0 a pečetili jasnou výhru domácích.

Datum: 15. 11. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa