ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Osmdesátník poráží i mladíky

František Hartmann, kuželkář jihlavského Startu, poráží občas i v jednaosmdesáti letech o tři generace mladší soupeře.

Kuželkář narozený v roce 1928 pořád soutěží a udivuje spoluhráče vitalitou. František Hartmann z jihlavského kuželkářského oddílu TJ Start nedávno oslavil jedenaosmdesáté narozeniny. Jeden ze zakládajících členů oddílu je pořád platným hráčem týmu „C“.

„Poráží i o šedesát let mladší soupeře. Jeho vitalita je neuvěřitelná. Kuželky jsou fyzicky náročný sport, i mnohem mladší hráči potvrdí, že je často bolí celé tělo. Někdy kvůli tomu vynechají zápas, kdežto pan Hartmann ne,“ vypráví s uznáním oddílový kolega Jaroslav Matějka. Cesta Františka Hartmanna ke kuželkám nebyla přímá. Sportoval ale odjakživa. „Hrál jsem závodně fotbal, jako brankář. Pak jsem začal s hokejem. To už jsem nestál v bráně, nýbrž hrál v útoku – bavilo mě bruslit. Ke kuželkám jsem se dostal, až když mi bylo padesát,“ popisuje. Vztah ke sportu předal svým dvěma synům. Starší Zdeněk hrál závodně hokej a byl členem hvězdného dorosteneckého týmu Jihlavy ze šedesátých let. Mladší František se zase věnoval nohejbalu. Kuželky si synové s otcem ale zahráli jen občas, rekreačně.

Za léta v kuželně člověk občas spatří i malý zázrak, ve světě kuželek asi stejně častý, jako v chovu skotu narození dvouhlavého telete. K takovým jevům patří sražení posledních dvou kuželek stojících v nejvzdálenějších rozích nakoso postaveného čtverce. „Takové figuře se říká sedláci, a srazit je jedním hodem, to se povede jednou za několik let. Já sám to viděl dvakrát nebo třikrát,“ vzpomíná kuželkář.

Hráči z oddílu Start rádi dávají k dobru legendární Hartmannův výrok. Když se ho jednou ptali, jak fyzicky zvládá celou náročnou sezonu, odvětil prý: „Hoši, určité problémy už tu jsou.“ František Hartmann na vysvětlenou dodává, že kuželky bolí hlavně tehdy, když člověk hraje nárazově a vynechává tréninky. „To je pak utrpení vyjít i do schodů. Když ale trénujete pravidelně, není to tak znát,“ vysvětlil hráč, jenž začínal v kuželně na psychiatrické léčebně a po jejím uzavření s kolegy dlouho pomáhal svépomocí stavět novou kuželnu U Chába.

Českým rekordmanem Hartmann zatím není. Třeba v kuželkářském klubu v brněnských Židenicích mají hned dva starší aktivně hrající kuželkáře. „Otmar Vácha a Miroslav Suchý, oba ročník 1925, hrají stále krajský přebor,“ potvrdil prezident klubu Petr Vaňura. Brňáci těmto kolegům říkají s nadsázkou junioři. Je ale možné, že v některém českém klubu hraje ještě starší kuželkář.

Článek vyšel 15. října 2009 v týdeníku Sedmička

František Hartmann

Foto: Jan Černo

Datum: 4. 11. 2009 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Jan Typlt