ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Finálovými turnaji skončil Pohár ČKA

Vítězi se stala družstva KK PSJ Jihlava (muži) a KK Kroměříž (ženy).

Ročník 2008–09 Poháru ČKA je minulostí. Na kuželnách SK Škoda VS Plzeň a KK Kroměříž se utkali muži a ženy ve finálových turnajích o medaile a o účast v Poháru NBC. Mezi čtyřmi prvoligovými týmy získalo po titulu mistra ČR i titul vítěze Poháru ČKA družstvo KK PSJ Jihlava. Protože Jihlava se zúčastní Světového poháru, účast v Poháru NBC si zajistil poražený finalista, Centropen Dačice. Daleko překvapivější vítěz vzešel z kategorie žen. Vítězem Poháru ČKA se stalo družstvo KK Kroměříž, které ve finále porazilo KK PSJ Jihlava a zároveň si tak vybojovalo účast v Poháru NBC. Oba tyto celky přešly v semifinále přes loňské finalisty, družstva KK Zábřeh a SKK Jičín.

Muži:

V prvním sobotním semifinále se střetla družstva KK PSJ Jihlava a KK Slavoj Praha. Po polovině utkání, za nerozhodného stavu, kdy svým družstvům Martin Švorba a Jaroslav Procházka zajistili bod už po třech drahách, měl mírně „navrch“ v poražených kuželkách Slavoj. Ve druhé polovině, po výborném výkonu, nedal svému soupeři žádnou šanci jihlavský Jan Kotyza. Výtečně začal i Robin Parkan (171). Na druhé dráze bodoval Stanislav Březina. Na zbývajících drahách byl lepší Robin Parkan, i když na té poslední jen těsně. V té chvíli ale měla Jihlava už postup do finále zajištěn.

Aktérům druhého semifinále bylo jasné, že vítěz tohoto utkání má zajištěn Pohár NBC. Do utkání vstoupili lépe přerovští hráči. Václav Mazur přehrál Pavla Kabelku už po třech drahách a výrazný náskok získal i Roman Goldemund. Zkušený Václav Zajíc ale nehodil „flintu do žita“. Následující dvě dráhy vyhrál o dvě a o jednu kuželku. Tu druhou už ve spolupráci s Milanem Kabelkou, kterým se nechal vystřídat. Rozhodovala poslední dráha. Po vyrovnaných plných zvládl lépe dorážku dačický Milan Kabelka a vyrovnal tak na 1:1, přestože porazil méně kuželek. Vidina účasti v Poháru NBC svázala zbytku přerovského družstva ruce. Jinak si lze jen těžko vysvětlit výpadek hráčů s reprezentačními zkušenostmi, zvláště Vlastimila Bělíčka, který byl střídán Karlem Ustohalem. Jiří Němec nenechal ani chvíli na pochybách Dalibora Matyáše, kdo je pánem na drahách. Po remízové první dráze připsal Dačicím bod už po třech drahách také Karel Novák.

V neděli se nejdříve uskutečnil boj o bronzové medaile. Hráči Přerova, jejichž sobotní výkon jsem o pár řádků výše trochu zkritizoval, ukázali, že to byl výpadek spíše ojedinělý. Byli to právě Vlastimil Běliček a Dalibor Matyáš, kteří největší měrou přispěli svému družstvu k bronzovým medailím. Roman Goldemund po vyhrané první dráze nestačil ve zbývajících třicítkách na Antona Stašáka. Dalibor Matyáš už po třech drahách přehrál Jaroslava Procházku. Stav 1:1 a 9 kuželek ve prospěch Přerova dával v polovině utkání rovnoměrné šance na třetí příčku oběma družstvům. To se nezměnilo ani po třetím střídání drah. Rozhodovaly poslední dráhy. Vlastimil Bělíček vedl nad Igorem Búrikem 2:1, ale poslední dráhu musel vyhrát, protože prohrával na kuželky. Náskok jedenácti kuželek z plných už v dorážce udržel. Václav Mazur vedl také 2:1 a nesměl poslední dráhu prohrát víc než o tři kolky. Na poslední dráze už nevydržel Stanislavu Březinovi zraněný kotník a tak zbavil Václava Mazura starostí.

Finále se hrálo pod dohledem kamer Internetové televize Krilie. Znovu se potvrdilo, že našim hráčům hraní před kamerami příliš nesvědčí. Přesvědčili jsme se o tom už při televizním záznamu z mistrovství republiky. Hráči vesměs zahráli hůře než v semifinálových utkáních. Jediný Stanislav Partl se dokázal zlepšit a Karel Novák výkon zopakoval. Na dramatičnosti utkání to ale neubralo. Hned v úvodu nestačil Daniel Braun (ani střídání nepomohlo) na Jiřího Němce, ten šel s výkonem o 60 kuželek dolů a bohatě to stačilo. Stejně hladce přehrál Robin Parkan Pavla Kabelku. V polovině vedly Dačice, za nerozhodného stavu, o 18 kuželek. Jan Kotyza přehrál snadno Milana Kabelku. Před poslední dráhou vedl o dvacet. Nedalo se předpokládat, že by náskok ztratil. Naopak, Milanu Kabelkovi se nepodařilo přiblížit k výkonu z dráhy předchozí a odešel poražen poměrně vysoko. Druhá z dvojic druhé poloviny byla vyrovnanější. O výsledku rozhodovala poslední dráha. Na ni Karel Novák zdolal Stanislava Partla. V celkovém součtu družstev ale Dačicím 10 kuželek chybělo a tak ze zisku Poháru se radoval mistr ČR.

Blahopřeji Jihlavě k zisku Poháru, Dačicím k postupu do Poháru NBC a Přerovu k zisku stříbrných medailí. Medaile předal prezident ČKA, Jiří Jančálek. Ten zhodnotil tuto akci jako povedenou. Pořádající oddíl poděkoval všem hráčům za slušné sportovní vystupování a dačickému fanklubu za skvělou atmosféru.

Ženy:

K prvnímu semifinále nastoupila družstva KK Zábřeh (loňský vítěz Poháru ČKA) a domácí KK Kroměříž. Favorit byl zcela zřejmý, nakonec to ale dopadlo jinak. Družstvo Kroměříže využilo znalosti domácí kuželny a jedno z nejúspěšnějších prvoligových družstev vyřadilo. O neregulérnosti se nedá příliš hovořit. Kroměřížská kuželna byla pro finálový turnaj určena dávno před tím, než se dalo předpokládat, že Kroměříž do semifinále postoupí. Navíc se těžko dalo předvídat, že na své cestě kroměřížské družstvo vyřadí zkušené prvoligové týmy Blanska a Přerova. Samotné semifinále se začalo lépe vyvíjet pro Zábřeh. Jitka Killarová přehrála Barboru Divílkovou už po třech drahách, ovšem ztráta kuželek na poslední dráze byla jedním z faktorů konečné prohry. Vyrovnaný souboj předvedla Pavlína Procházková s velmi úspěšnou reprezentantkou Danou Wiedermannovou. Nerozhodný stav po třech drahách a o bodu pro družstvo rozhodovala dráha poslední. Po plných vedla domácí hráčka. Dana Wiedermannová proměnila své zkušenosti v dorážce v bod a Zábřeh vedl 2:0 a o 19 kolků. Podobný průběh měl i duel mezi Lenkou Horňákovou a posilou kroměřížského družstva, rýmařovskou Věrou Tomanovou. Remíza po třech drahách a závěrečná dráha tentokrát pro Kroměříž. Druhá dvojice závěrečné poloviny utkání sestávala z Dany Wiedermannové starší a Bohdany Jankových. Na první dráze si Dana Wiedermannová vytvořila náskok. Bohdana Jankových vyrovnala, ale ze ztráty v kuželkách příliš neubrala. Druhou polovinu zahrála kroměřížská hráčka skvěle. 295 na 60 hs se na zdejších drahách vidí málokdy. Tentokrát tento výkon znamenal postup Kroměříže do finále.

Druhé semifinále obstaraly prvoligové hráčky SKK Jičín s druholigovým KK PSJ Jihlava. Ani tentokrát se neobešlo bez překvapení. Úvod obstaraly dvojice Martina Hrdinová – Jan Račková a Petra Abelová – Lenka Habrová. Martina Hrdinová prohrávala 1:2 a o 15 kuželek a to znamenalo, že poslední dráhu musí o 16 vyhrát. Jana Račková byla ale proti a hned v plných v podstatě rozhodla. Druhá dvojice byla po třech drahách nerozhodná a rozhodovala poslední dráha bez ohledu na celkový počet poražených kuželek. Tu vyhrála výrazně jihlavská Lenka Habrová a Jihlava vedla 2:0 s výrazným, čtyřiceti čtyř kuželkovým náskokem. Dana Viková vyhrála nad Margitou Lexovou i přes střídání v jihlavském družstvu už po třech drahách a tak o výsledku rozhodoval duel mezi Lenkou Hrdinovou a Šárkou Vackovou. Jihlavská hráčka se ujala vedení 2:0. Její nevydařená třetí dráha znamenala šanci pro Jičín. Šance ale zůstala nevyužita a tak bylo stanoveno finále bez prvoligové účasti.

Loňští finalisté se tentokrát střetli o bronzové medaile. Úřadující vítěz Poháru, asi pod vlivem nevydařeného semifinále, nekladl Jičínu příliš velký odpor. Dana Wiedermannová st. Prohrála vysoko s Martinou Hrdinovou, když dokázala vyhrát pouze první dráhu o jedinou kuželku. Daleko vyrovnanější duel mezi Lenkou Horňákovou a Marií Kolářovou rozhodla pro sebe kvalitním výkonem na poslední dráze jičínská hráčka, když dokázala otočit pro ni nepříznivý stav. Druhá část utkání se v její první polovině vyvíjela lépe pro Zábřeh. Ve druhé polovině byly ale lepší jičínské hráčky a tak si Zábřeh odváží z boje o bronzové medaile kanára.

Překvapivé finále. Doposud ve všech utkáních favorit prohrál. Ve finálovém střetnutí se favorit hledal těžko. Snad jen domácí prostředí dávalo větší šanci Kroměříži a ta ji také dokonale využila, i když ne úplně lehce. Lépe začala Margita Lexová proti Věře Tomanové. Vedla 2:0 a třetí dráhu prohrála o pouhé dvě kuželky. Na poslední draze se projevila větší zkušenost rýmařovského hosta, Věry Tomanové. Ta hned v plných otočila výsledek ve svůj prospěch. Dramatický duel byl k vidění mezi Lenkou Habrovou a Pavlínou Procházkovou. Domácí hráčka vyhrála po kvalitním výkonu výrazně první dráhu. Pak však dvakrát bodovala jihlavská hráčka a srovnala i stav v kuželkách. Kdo vyhraje poslední dráhu, získá pro své družstvo bod. Po vcelku vyrovnaných plných, rozhodla pro Kroměříž dorážka. I v dalším duelu rozhodovala poslední dorážka. Tentokrát byla úspěšnější jihlavská Jana Račková, která přehrála v poslední dorážce Ladu Murínovou (vystřídala Barboru Divílkovou). Výborný výkon podala Bohdana Jankových a tak pro jihlavské hráčky zbylo „jenom“ stříbro.

Medaile družstvům předal a za kvalitní organizaci pořadatelům poděkoval zástupce svazu Luděk Keprt. Teď už mně nezbývá nic jiného, než všem účastníkům celého Poháru ČKA popřát kvalitní odpočinek přes letní přestávku.

Těším se s Vámi všemi i s dalšími na shledanou (pokud mně bude řízení Poháru ČKA novým Výkonným výborem svěřeno) v příštím ročníku.

Datum: 1. 6. 2009 | Sekce: Pohár ČKA | Autor: Jindřich Svoboda